TOKİ emlakçılığı bıraksın vatandaşın konut ihtiyacını karşılasın
Siyaset, 03 Şubat 2022 04:44CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 8 Şubat 2022 tarihinde TOKİ’nin İstanbul merkezinde satışa çıkartılacak olan konaklama tesis alanı, konut alanı, park, dini tesis, otopark, rekreasyon alanı niteliğindeki 15 arsayı TBMM gündemine taşıdı.
Tarhan, TOKİ’nin bağlı olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde TOKİ’nin kuruluş amacının dar ve orta gelirli vatandaşların nitelikli konut ihtiyacının karşılanması hedefiyle yapılacak çalışmalar olduğunu hatırlattı.
“Kocaeli’nin ihtiyacı olan arsalar TOKİ tarafından satılıyor”
Tarhan; “Ak Parti’nin rant politikaları sonucunda TOKİ de asıl amacını unuttu. Adeta emlakçılık yapar oldu. Dar ve orta gelirli vatandaşlarımız için nitelikli konut üretimi yerine ya lüks konut inşaatlarına destek veriyor ya da arsa alım satım işleri ile uğraşıyor. TOKİ İstanbul hizmet binasında 8 Şubat 2022 tarihinde yapılacak ihale ile Kocaeli’de konaklama tesis alanı, konut alanı, park, dini tesis, otopark, rekreasyon alanı niteliğinde 15 arsa TOKİ tarafından satışa sunulacağını öğrendik. TÜİK’in resmi verilerine göre; Kocaeli’nin nüfusu 1.997.258, Kocaeli’de nüfus artış hızı %2,26. Bu şehrin trafik, ulaşım, konut, spor alanı, eğitim kurumu sıkıntısı varken, Kocaeli’nin bu yapılara ihtiyacı varken TOKİ elindeki gayrimenkulleri satıyor.” dedi.
“Satılacak arsalar Kocaelilerindir.”
TÜİK verilerine göre Aralık 2021 sonu itibariyle Kocaeli’de trafiğe kayıtlı 443.902 araç bulunduğu ve her 4,5 kişiye bir araç düştüğü bilgisini de veren Tarhan, şehrin trafik sorunu ve otopark sorununun çözümü için de şehir içi otopark alanlarının artırılması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti; “Kocaeli’de büyükşehir belediyesi, 12 ilçe ve belediye, bu belediyeler içerisinde toplam 472 tane mahalle bulunuyor. Her bir mahalleye ilgili yerel yönetimin gereken hizmeti götürebilmesi ve Kocaeli’nin ihtiyacı olan tüm çalışmaların eksiksiz yapılabilmesi için TOKİ’nin bu arsaları satmak yerine yerel yönetimlere devretmesiyle Kocaeli’nin giderek yoğunlaşan nüfusuyla özellikle her geçen gün artan otopark, park, rekreasyon alanı, spor tesisleri, eğitim ve konut ihtiyacı karşılanabilecekken bu satışların neden yapıldığını sorduk. Gelen cevabı Kocaeli halkı ile paylaşacağız. Çünkü bu satılacak arsalar her ne kadar TOKİ’nin uhdesinde olsa da Kocaeli halkınındır.”
Tarhan, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti;
1) Kocaeli ilinde bulunan ve 8 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilecek ihale ile satışa çıkartılan 15 arsa TOKİ tarafından hangi yolla ve hangi amaçla edinilmiştir?
2) TOKİ tarafından söz konusu arsalar satın alma yolu ile edinilmiş ise bu arsalar için ne kadar bedel ödenmiştir?
3) Kocaeli nüfusunun artış hızı, nüfus yoğunluğu da dikkate alındığında, konut, eğitim otopark, spor tesisi gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla söz konusu arsalarda TOKİ destekli projelerin geliştirilmesi yerine neden satış yolu tercih edilmektedir?
4) Söz konusu arsalar neden yerel yönetimlere devredilmek suretiyle projelendirilerek Kocaeli halkının kullanımına sunulabileceği halde neden ihale yoluyla satış yapılmaktadır?
5) Bu satıştan elde edilecek gelir ile yapılması planlanan çalışmalar nedir?
Siyaset, 03 Şubat 2022 04:44
Yorumlar (0)
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
