TOKİ emlakçılığı bıraksın vatandaşın konut ihtiyacını karşılasın
Siyaset, 03 Şubat 2022 11:01CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 8 Şubat 2022 tarihinde TOKİ’nin İstanbul merkezinde satışa çıkartılacak olan konaklama tesis alanı, konut alanı, park, dini tesis, otopark, rekreasyon alanı niteliğindeki 15 arsayı TBMM gündemine taşıdı.
Tarhan, TOKİ’nin bağlı olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde TOKİ’nin kuruluş amacının dar ve orta gelirli vatandaşların nitelikli konut ihtiyacının karşılanması hedefiyle yapılacak çalışmalar olduğunu hatırlattı.
“Kocaeli’nin ihtiyacı olan arsalar TOKİ tarafından satılıyor”
Tarhan; “Ak Parti’nin rant politikaları sonucunda TOKİ de asıl amacını unuttu. Adeta emlakçılık yapar oldu. Dar ve orta gelirli vatandaşlarımız için nitelikli konut üretimi yerine ya lüks konut inşaatlarına destek veriyor ya da arsa alım satım işleri ile uğraşıyor. TOKİ İstanbul hizmet binasında 8 Şubat 2022 tarihinde yapılacak ihale ile Kocaeli’de konaklama tesis alanı, konut alanı, park, dini tesis, otopark, rekreasyon alanı niteliğinde 15 arsa TOKİ tarafından satışa sunulacağını öğrendik. TÜİK’in resmi verilerine göre; Kocaeli’nin nüfusu 1.997.258, Kocaeli’de nüfus artış hızı %2,26. Bu şehrin trafik, ulaşım, konut, spor alanı, eğitim kurumu sıkıntısı varken, Kocaeli’nin bu yapılara ihtiyacı varken TOKİ elindeki gayrimenkulleri satıyor.” dedi.
“Satılacak arsalar Kocaelilerindir.”
TÜİK verilerine göre Aralık 2021 sonu itibariyle Kocaeli’de trafiğe kayıtlı 443.902 araç bulunduğu ve her 4,5 kişiye bir araç düştüğü bilgisini de veren Tarhan, şehrin trafik sorunu ve otopark sorununun çözümü için de şehir içi otopark alanlarının artırılması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti; “Kocaeli’de büyükşehir belediyesi, 12 ilçe ve belediye, bu belediyeler içerisinde toplam 472 tane mahalle bulunuyor. Her bir mahalleye ilgili yerel yönetimin gereken hizmeti götürebilmesi ve Kocaeli’nin ihtiyacı olan tüm çalışmaların eksiksiz yapılabilmesi için TOKİ’nin bu arsaları satmak yerine yerel yönetimlere devretmesiyle Kocaeli’nin giderek yoğunlaşan nüfusuyla özellikle her geçen gün artan otopark, park, rekreasyon alanı, spor tesisleri, eğitim ve konut ihtiyacı karşılanabilecekken bu satışların neden yapıldığını sorduk. Gelen cevabı Kocaeli halkı ile paylaşacağız. Çünkü bu satılacak arsalar her ne kadar TOKİ’nin uhdesinde olsa da Kocaeli halkınındır.”
Tarhan, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti;
1) Kocaeli ilinde bulunan ve 8 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilecek ihale ile satışa çıkartılan 15 arsa TOKİ tarafından hangi yolla ve hangi amaçla edinilmiştir?
2) TOKİ tarafından söz konusu arsalar satın alma yolu ile edinilmiş ise bu arsalar için ne kadar bedel ödenmiştir?
3) Kocaeli nüfusunun artış hızı, nüfus yoğunluğu da dikkate alındığında, konut, eğitim otopark, spor tesisi gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla söz konusu arsalarda TOKİ destekli projelerin geliştirilmesi yerine neden satış yolu tercih edilmektedir?
4) Söz konusu arsalar neden yerel yönetimlere devredilmek suretiyle projelendirilerek Kocaeli halkının kullanımına sunulabileceği halde neden ihale yoluyla satış yapılmaktadır?
5) Bu satıştan elde edilecek gelir ile yapılması planlanan çalışmalar nedir?
Siyaset, 03 Şubat 2022 11:01
Yorumlar (0)
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
