KO-MEK’te ebru var, biliyor musunuz?
Gündem, 02 Şubat 2022 04:44Unutulmaya yüz tutmuş birçok el sanatını yeniden gün yüzüne çıkaran KO-MEK, ebru sanatına da önem veriyor
Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızdan ve çok eski dönemlere ait olan ebru sanatının nerede nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmiyor. Geleneksel el sanatlarımızdan olan ebru sanatı, ebru teknesinde sanatçının renklerle ruhunu yansıttığı, suya resmettiği karışımdan oluşan ahenk sanatıdır. Hayallerin resmedildiği ebru sanatı Osmanlı dönemlerine kadar uzanır. Peki, ebru sanatı nedir? Ebru sanatını en iyi nerede öğrenebilirsiniz?
GÖRSEL ŞÖLEN VAR
Osmanlı dönemine kadar uzanan ebru sanatı; usta çırak ilişkisi içerinde ilerleyerek günümüze kadar gelmiştir. Ebru sanatı Osmanlı döneminde en çok ciltli kitapların kapakları ve içinin süslenmesi için kullanılan bir sanat olmuştur. Ebru sanatı su ve boyayla yapılan bir kağıt sanatıdır. Ebruda; kişinin ellerinde şekil alan boyalar o kişinin yeteneği ve hayal dünyasıyla bütünleşir. Renklerin belli bir ahenkle dans ediyor görünümü vermesi, ebrunun ne kadar ince bir sanat olduğunu göstermektedir. Görsel olarak oldukça etkili bir his oluşturan ebru sanatını uygulayan birçok sanatçı var, ancak eskisi kadar icra eden kalmadığı için artık neredeyse unutulmaya yüz tutmaya başlamış.
KO-MEK İLE EBRU SANATINI ÖĞRENİN
Kurulduğu günden itibaren unutulmaya yüz tutmuş birçok el sanatını yeniden gün yüzüne çıkararak kursiyerlerine öğreten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (KO-MEK), ebru sanatına da önem veriyor. 12 ilçede verdiği eğitimlerle binlerce kursiyeri gönül kapısı olan KO-MEK, 354 farklı branştaki eğitimler gibi ebru sanatına da önem vererek şimdiye kadar bu alanda 3 bin 853 kursiyer yetiştirip, büyük bir başarıya imza attı.
USTA VE ÇIRAKLAR KO-MEK’TE ÖĞRENİYOR
El sanatları alanında adeta rakipsiz olan KO-MEK, uzman eğitmenler eşliğinde fiziki alt yapıları oluşturulmuş sınıflarda sorunsuzca eğitimlerine devam ediyor. Yeni dönemde de bu alanda eğitim almak isteyen kursiyerlerine kapılarını açan KO-MEK, ebru sanatında yeni usta ve çıraklar yetiştiriyor. Kâğıda dökülen hayaller ve sevilen renklerle oluşturulan desenler adeta ebru teknesinde hayata yeniden tutunmanın sevincini yaşatıyor.
ONLİNE BAŞVURU İÇİN
Siz de 12 ilçede 43 kurs merkezinde verilen eğitimlere katılmak için www.komek.org adresinden online kayıt yaptırarak istediğiniz branşta eğitim alabilirsiniz.
.gif)
Gündem, 02 Şubat 2022 04:44
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
