Akaryakıtta yeni zamlar yolda
Ekonomi, 31 Ocak 2022 21:38Petrol fiyatlarının Ekim 2014 sonrasındaki dönemin zirvesi olan 91 dolara yükselmesi akaryakıtta yeni zamlara neden olabilir. Batı ile Rusya arasında artan Ukrayna gerilimi ve arz sorunları fiyatları körüklüyor.
Son dönemde hem dolar kuru hem vergiler hem de petrol fiyatları etkisiyle zam üstüne zam gelen akaryakıt fiyatları daha da yukarı gidebilir.
Ekim 2014 sonrasındaki 7 yılın zirvesine yükselen petrol fiyatlarında artış devam ediyor.
Ukrayna ve Orta Doğu merkezli olarak artan siyasi gerilimlerle birlikte 28 Ocak’ta 91,7 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, bugün yeniden yüzde 1 yükselişle 91,3 dolar seviyesine yükseldi.
28 Ocak’ta 88,8 doları gören Batı Teksas petrolünde de bugün yeniden 88,2 dolar seviyesi görüldü.
Reuters, ocak ayında petrol fiyatındaki artışın yüzde 17’ye ulaştığını, arz endişeleriyle birlikte fiyatta Şubat 2021’den bu yana en yüksek aylık artışın kaydedilmekte olduğunu belirtti.
AKARYAKIT FİYATLARI HIZLI ARTTI
Nisan 2020’de 20 doların altına gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, 2021 yılını 77 dolar seviyesinde kapatmıştı.
İstanbul’da 31 Aralık 2021’de ortalama 12,29 TL olan benzinin litre fiyatı, şu an 14,06 TL seviyesinde bulunuyor. Aynı dönemde motorinin litre fiyatı da 11,43 TL’den 14,27 TL’ye yükseldi.
OPEC+ TOPLANACAK
Batı ülkeleri ile Rusya’nın Ukrayna üzerinden karşı karşıya gelmesi, Avrupa’da enerji tedarik krizi yaşanabileceği endişelerini artırırken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın başını çektiği diğer petrol ihracatçısı ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubunun 2 Şubat Çarşamba günü toplanması bekleniyor.
Toplantıdan mevcut planın sürdürülmesi kararının çıkması bekleniyor.
Japonya merkezli Fujitomi Securities şirketinden analist Toshitaka Tazawa, petroldeki fiyat artışının nedeni olarak devam eden jeopolitik gerilimlere işaret etti.
Ağustos ayından bu yana günlük ortalama üretimlerini her ay toplamda 400 bin varil artıran OPEC+ ülkelerinin mevcut kademeli arz artışı politikasını koruyacakları beklentisiyle petrol fiyatlarının bu hafta yükseliş eğiliminde olabileceğini vurgulayan Tazawa, petrolde 90 doların üstü seviyelerin korunacağı tahmininde bulundu.
Bazı OPEC+ ülkeleri, kapasite kısıtları nedeniyle üretim hedeflerini yakalayamamıştı.
ARZ VE STOK SORUNU ETKİLİ
Reuters’tan John Kemp, bu yıl petrolde ciddi bir arz sorunu beklendiğini ve petrol fiyatlarının aşırı ısınma işaretleri gösterdiğini, stokların halihazırda düşük seviyede olduğunu, kısa dönemde petrol üretiminin artışı için yedek kapasitenin sınırlı olduğunu yazdı.
ANZ Araştırma notunda, Omicron vakalarındaki düşüşe paralel olarak Avrupa’da trafiğin yeniden hareketlendiğine ve ABD’de benzin talebinin 2019 seviyelerinin sadece yüzde 4 altında olduğuna dikkat çekilerek, fiyatlarda yukarı yönlü risklere işaret edildi.
Yemen’in Birleşik Arap Emirlikleri’ne dönük balistik füze saldırısı girişimlerinin de petrol fiyatlarını desteklediği belirtiliyor.
Ekonomi, 31 Ocak 2022 21:38
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
