Akaryakıtta yeni zamlar yolda
Ekonomi, 31 Ocak 2022 02:17Petrol fiyatlarının Ekim 2014 sonrasındaki dönemin zirvesi olan 91 dolara yükselmesi akaryakıtta yeni zamlara neden olabilir. Batı ile Rusya arasında artan Ukrayna gerilimi ve arz sorunları fiyatları körüklüyor.
Son dönemde hem dolar kuru hem vergiler hem de petrol fiyatları etkisiyle zam üstüne zam gelen akaryakıt fiyatları daha da yukarı gidebilir.
Ekim 2014 sonrasındaki 7 yılın zirvesine yükselen petrol fiyatlarında artış devam ediyor.
Ukrayna ve Orta Doğu merkezli olarak artan siyasi gerilimlerle birlikte 28 Ocak’ta 91,7 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, bugün yeniden yüzde 1 yükselişle 91,3 dolar seviyesine yükseldi.
28 Ocak’ta 88,8 doları gören Batı Teksas petrolünde de bugün yeniden 88,2 dolar seviyesi görüldü.
Reuters, ocak ayında petrol fiyatındaki artışın yüzde 17’ye ulaştığını, arz endişeleriyle birlikte fiyatta Şubat 2021’den bu yana en yüksek aylık artışın kaydedilmekte olduğunu belirtti.
AKARYAKIT FİYATLARI HIZLI ARTTI
Nisan 2020’de 20 doların altına gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, 2021 yılını 77 dolar seviyesinde kapatmıştı.
İstanbul’da 31 Aralık 2021’de ortalama 12,29 TL olan benzinin litre fiyatı, şu an 14,06 TL seviyesinde bulunuyor. Aynı dönemde motorinin litre fiyatı da 11,43 TL’den 14,27 TL’ye yükseldi.
OPEC+ TOPLANACAK
Batı ülkeleri ile Rusya’nın Ukrayna üzerinden karşı karşıya gelmesi, Avrupa’da enerji tedarik krizi yaşanabileceği endişelerini artırırken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın başını çektiği diğer petrol ihracatçısı ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubunun 2 Şubat Çarşamba günü toplanması bekleniyor.
Toplantıdan mevcut planın sürdürülmesi kararının çıkması bekleniyor.
Japonya merkezli Fujitomi Securities şirketinden analist Toshitaka Tazawa, petroldeki fiyat artışının nedeni olarak devam eden jeopolitik gerilimlere işaret etti.
Ağustos ayından bu yana günlük ortalama üretimlerini her ay toplamda 400 bin varil artıran OPEC+ ülkelerinin mevcut kademeli arz artışı politikasını koruyacakları beklentisiyle petrol fiyatlarının bu hafta yükseliş eğiliminde olabileceğini vurgulayan Tazawa, petrolde 90 doların üstü seviyelerin korunacağı tahmininde bulundu.
Bazı OPEC+ ülkeleri, kapasite kısıtları nedeniyle üretim hedeflerini yakalayamamıştı.
ARZ VE STOK SORUNU ETKİLİ
Reuters’tan John Kemp, bu yıl petrolde ciddi bir arz sorunu beklendiğini ve petrol fiyatlarının aşırı ısınma işaretleri gösterdiğini, stokların halihazırda düşük seviyede olduğunu, kısa dönemde petrol üretiminin artışı için yedek kapasitenin sınırlı olduğunu yazdı.
ANZ Araştırma notunda, Omicron vakalarındaki düşüşe paralel olarak Avrupa’da trafiğin yeniden hareketlendiğine ve ABD’de benzin talebinin 2019 seviyelerinin sadece yüzde 4 altında olduğuna dikkat çekilerek, fiyatlarda yukarı yönlü risklere işaret edildi.
Yemen’in Birleşik Arap Emirlikleri’ne dönük balistik füze saldırısı girişimlerinin de petrol fiyatlarını desteklediği belirtiliyor.
Ekonomi, 31 Ocak 2022 02:17
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
