Kaçak içki üretiminde rekor artış
Gündem, 30 Ocak 2022 23:51KONDA, ‘‘Türkiye 100 kişi Olsaydı’’ raporunu yayımladı.
Raporda internette alışverişten banka hesabı sahipliğine, hayat tarzından göç durumu ve birçok dikkat çekici veri vardı. Bir bölümü bayağı şaşırtıcıydı.
Onlardan biri de içki kullanımına dair olan sonuçlardı.
Türkiye’deki her 100 kişiden sadece 7’si ‘‘haftada bir veya daha fazla içerim’’ derken ‘‘nadiren’’ içki içtiğini söyleyenler ise 21 kişiye ulaşıyordu.
KONDA ARAŞTIRMASI: ‘‘TÜRKİYE’NİN YÜZDE 63’Ü HİÇ İÇKİ İÇMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR’’
Dahası Türkiye’de her 100 kişiden 63’ünün hiç içki içmediğini gösteriyor KONDA verileri. 9 kişi ise ‘‘eskiden içerdim’’ yanıtını veriyor.
Toparlarsak Türkiye nüfusunun yüzde 7’si düzenli içki içtiğini söylerken yüzde 63 hiç içki içmemiş.
Bu veriler önceki akşam zoom üzerinden yapılan sohbet toplantısında Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür’e de soruldu.
Kömür kendi araştırmalarının da benzer sonuçlar verdiğini söyledi.
Ancak bu tür araştırmalarda katılımcıların çeşitli gerekçelerle kendilerini gizleme ihtiyacı hissedebildiklerinin de vurgulayan Levent Kömür ‘‘birkaç puan yukarıda olabilir’’ diye ilave etmekten de geri durmadı.
SON 6 YILDA İÇKİDE ÖTV ARTIŞI YÜZDE 164
Türkiye’de içki tüketimi son on yılda ortalama olarak yüzde 1,8 civarında artış gösteriyor. 2021 yılındaki artış ise yüzde 1,9.
Türkiye’de içki fiyatları son yıllarda hep tartışılıyor.
Misal Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gidenlerin karşılaştığı ucuz rakı fiyatları düşünüldüğünde bu durum elbette büyük ölçüde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışlarından kaynaklanıyor.
Son altı yılda TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 127 artış gösterirken alkollü içkilerde ÖTV artışının yüzde 164 olması bu algının gerçekle ne derece örtüştüğü konusunda yoruma ihtiyaç bırakmıyor.
SON 5 YILDA YASAL RAKI SATIŞI YÜZDE 11 AZALIRKEN AYNI SÜREDE KAÇAK İÇKİ ÜRETİMİ YÜZDE 170 ARTTI
Tabii bu durumun bir başka çıktısı daha var, kaçak içki üretimi. Başta ÖTV artışı olmak üzere içkiye gelen zamlar yasal olmayan içki üretimini ve bununla beraber satışını da körüklüyor. Yeniden verilere dönelim. Türkiye’deki şirketler 2010’da 46 milyon litre rakıyı iç piyasaya verirken 2020’da bu miktar, 30 milyon litreye gerilemiş.
2015’te üretilen kaçak içki 5,3 milyon litreyken 2019’da bu miktar 18,3 milyon litreye yükselmiş görünüyor. Denetimler ve kısıtlamaların artması ile 2020’de rakı arzı artarken kayıp içki miktarını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 azalmış.
Mey Diagoe Genel Müdürü, kaçak üretiminin maksimum yüzde 5’inin ev içi tüketim içi yapıldığını geri kalanının satış amaçlı olduğunu dile getiriyor. Levent Kömür’ün verdiği bir diğer ayrıntı ise vergi kaybı. Burada oluşan vergi kaybının ‘‘2,5-3 milyar lira’’ olduğunu belirtiyor, Levent Kömürcü.
Tüm bunlar içkideki fahiş ÖTV artışının çıktıları olarak ortada.
MEY İÇKİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE SATIŞLARDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞ BEKLİYOR
Gelelim satış rakamlarına.
Mey Diaego, Aralık ayında beklentilerin üzerinde bir artış gerçekleştirmiş. 11 aylık büyüme 7,8 olurken sadece Aralık ayında buna en az 2,2 puan ekleneceği ve yılı yüzde 10 büyüme ile kapatılacağı düşünülüyor.
Yıla yüzde 42 gibi fahiş bir zamla giren sektör (Yeni Rakı 175 liradan 249 liraya çıktı) Ocak ayında beklendiği gibi satışlarda düşüş yaşıyor. Levent Kömür, ‘‘Bu zammın etkilerini Ocak, Şubat ve Mart ayları bittiğinde daha net göreceğiz. Benim iyimser tahminim ki genel olarak iyimserimdir, satışlarda yüzde 40 düşüş göreceğiz’’ diyor.
Kömür, satışların artması için Covid-19 ve varyantlarının azalmasının ve bu sayede güçlü bir turizm yılının gerçekleşmesinin önemli olduğunu dile getiriyor.
Gündem, 30 Ocak 2022 23:51
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
