Enerji zamları asgari ücretteki artışı eritti
Ekonomi, 30 Ocak 2022 16:15CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Eşi çalışmayan ve iki çocuk sahibi bir asgari ücretli vatandaşın alacağı 1293 lira tutarındaki ücret artışının yüzde 43'ünü oluşturan 565 lira daha ilk aydan fatura zamlarıyla eriyip bitti" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2022 yılı için belirlenen asgari ücretin ocak ayının sonu itibariyle ilk kez vatandaşların cebine gireceğini anımsattı.
Akın, “Eşi çalışmayan ve iki çocuk sahibi bir asgari ücretli çalışanın 2022 yılında alacağı ücrette net 1293 lira tutarında artış yaşandı. Asgari ücretin açıklandığı 16 Aralık 2021 tarihinden bu yana tarihten bu yana geçen yaklaşık 45 günlük süreçte yalnızca enerji faturalarına yapılan zamların farkı ise toplamda 565 liraya kadar çıkıyor” dedi.
Akın, “Asgari ücretteki artışın yüzde 43,6'sına denk gelen oranı temel bir hak olan enerji faturalarına yapılan zamların farkının ödenmesiyle vatandaşın cebine girmeden erimiş oldu” diye konuştu.
210 LİRADAN 370 LİRAYA YÜKSELDİ
Asgari ücretin açıklanmasından 15 gün sonra elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildiğini anımsatan Akın, “Asgari tüketim olan 230 kilovatsaat tüketimin faturaya yansıması 210 liradan 370 liraya yükseldi. Buna göre elektriğe yapılan zammın farkı 160 liraya çıktı” diye konuştu.
Enerji faturalarındaki bir diğer zammın da doğalgaza yapıldığını anımsatan Akın, “Ankara'da 300-350 metreküp doğalgazın faturaya yansıması 630 lira ila 735 lira olurken, yapılan son zamla 300 metreküpün faturaya yansıması 790 lira; 350 metreküpün faturaya yansıması ise 980 liraya çıkıyor. Buna göre doğalgaza yapılan zammın farkı da ısınma amacıyla yapılan asgari tüketimde 160 lira ile 185 lira arasına çıktı” dedi.
BİR DEPONUN MALİYETİ 200 LİRA ARTTI
Asgari ücretin açıklandığı 16 Aralık 2021’de Ankara'da bir litre benzinin fiyatı 10 lira 40 kuruş; bir litre motorinin fiyatı 10 lira 38 kuruş, bir litre LPG otogazın fiyatı ise 8 lira 23 kuruştu.
Döviz kurunun düşmesine karşın akaryakıt ürünlerine art arda yapılan zamların ardından bir litre benzinin fiyatı yüzde 35 artarak 14 lira 12 kuruşa çıktı.
Bir litre motorinin fiyatı ise yüzde 38 oranında artarak 14 lira 36 kuruşa yükselirken; bir litre LPG otogazın fiyatı da yüzde 13,5 oranında artarak 9 lira 34 kuruşa çıktı.
Buna göre bir depo benzinin maliyeti son 45 günde yaklaşık 186 lira; bir depo motorinin maliyeti yaklaşık 200 lira, bir depo LPG otogazın maliyeti de 55 lira arttı.
‘İLK AYDA ÜCRET ARTIŞI BUHARLAŞTI'
CHP’li Akın; asgari ücretteki artışın ilk aydan yalnızca faturalara yapılan zamlarla erimeye başladığına dikkat çekti.
Akın, şöyle devam etti:
“İktidar sözcülerinin ‘Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyerek açıkladığı asgari ücret artışı daha ilk aydan enerji faturalarındaki zamlarla neredeyse yarı yarıya eridi.
Elektrikte asgari tüketim olarak kabul edilen 230 kilovatsaat harcayan; doğalgazda ısınma amaçlı ayda 300-350 metreküp tüketen ve ayda bir depo akaryakıt alan bir kişi asgari ücretin açıklandığı tarihten bu yana yapılan zamlar nedeniyle artık faturalara 565 lira daha fazla vermek zorunda.
Eşi işsiz olan iki çocuk sahibi bir asgari ücretli vatandaşımızın bu ay alacağı 1293 lira tutarındaki artışın neredeyse yarısı şimdiden buharlaştı. 45 günde enerjiye yapılan zamlardan kaynaklı ödenecek tutar ücret artışının yüzde 43'ünü şimdiden eritti.
Bu yalnızca enerji faturalarının yansıması. Gıda enflasyonuyla birlikte ücret artışı ilk aydan pula dönüşmüş durumda.”
Ekonomi, 30 Ocak 2022 16:15
Yorumlar (0)
İzmit’in köylerindeki annelere sürpriz
Kocaelispor Başkanı Recep Durul, KOTO’da ağırlandı
Darıca’da Başkan Bıyık öğrencilerle sahili temizledi
Dilovası Meclisi’nde kararlar oy birliği ile alındı
Sürekli lafı çarpıtarak önüne gelene dil uzatanların son marifeti!
Satılmadık kurum kalmadı, hesap verilmiyor!
Büyükşehir’in o tesisi örnek gösterildi
Dervişoğlu, Bahçeli'yi topa tuttu
Bilnet Okulları öğrencileri Vali Aktaş’la röportaj yaptı
Derince’de yine iş arayanlar ve işverenler bir araya gelecek
Araçlar bu yollar yüzünden mahvoluyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe sorunlar KOTO’da masaya yatırıldı
İşsiz kalanların sayısı çığ gibi artıyor
Çayırova’da bilim şenlikleri başlıyor
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
