Gıda israfına son veren çevreci ambalaj
Eğitim, 05 Ocak 2022 02:09GTÜ'de yürütülecek olan projede doğal hammaddelerden oluşturulacak olan gıda ambalajları gıda israfına son verirken, kompost olarak topraktaki verimi artırmak için kullanılacak.
Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Merve Mocan'ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı çerçevesinde kabul edilen "Gıda Atıklarından Antimikrobiyal, Antioksidan ve Kompostlanabilir Gıda Ambalajı Üretimi" başlıklı proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.
Projede biyo-esaslı polimerler, antimikrobiyal ve antioksidan özellikler gösteren gıda atıkları gibi biyo-esaslı katkıların kullanılmasıyla çevreci yöntemlerle üretilecek olan biyokompozit ambalaj malzemelerinin kullanımıyla gıda israfının önüne geçilmesi planlanıyor. Tamamen biyobozunur hatta kompostlanabilir özelliklere sahip olan bu kompozit malzemeler, kullanım ömrü sonunda daha önceden yapılmamış şekilde sistematik olarak kompost üretiminde kullanılacak olup bitki beslenmesine oluşturduğu katkı nicel olarak tespit edilecek ve düşük verimli topraklarımızın veriminin arttırılmasına yönelik olarak kullanılabilecek. Bu disiplinlerarası özelliği yüksek projenin bir diğer özgün yanı ise üretimde ve formülasyon içeriğinde tamamen doğal hammaddelerin kullanılacak olması.
Dr. Öğr. Üyesi Merve Mocan; biyoplastikler, biyo-esaslı polimerler/kompozitler gibi sürdürülebilir malzemeler, kontrollü/yaşayan polimerizasyon teknikleri, RAFT ajanlarının sentez ve karakterizasyonu, blok kopolimerlerin bir araya gelmesi (self-assembly), sıcaklığa duyarlı polimerik membranlar, polimer-organokil nanokompozitleri üzerine çalışmalar gerçekleştirmiş olup MEMS için nanonokta eldesinde kullanılmak üzere blok kopolimer şablonların üretilmesi, ticari petrol-esaslı plastiklere mekanik, termal ve morfolojik yönden alternatif olabilecek biyo-esaslı ve kullanım ömrü sonunda geri dönüştürülebilir ve/veya biyobozunur polimerik malzemelerin geliştirilmesi konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Eğitim, 05 Ocak 2022 02:09
Yorumlar (0)
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
