KSO Başkanı Zeytinoğlu: İhracat tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
İş Dünyası, 03 Ocak 2022 01:35KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2021 yılı dış ticaret ve enflasyon verilerini değerlendirdi. Zeytinoğlu, aralık ayında ihracatın aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Aralık ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.8 artarak 22 milyar 274 milyon dolar ile aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece 2021 yılında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32.9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar ile tarihi rekor seviyede gerçekleşti. Pandemi koşulları belirsizlikleri, gemi hat kısıtlamaları, konteyner bulamama ve özellikle çip tedarikinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle firmaların üretimlerinde kısıtlamalar yaptıkları dönemde ihracatta tarihi rekor seviyeler görmeyi memnuniyet verici buluyoruz. 2022 yılında da bu performansımızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.
EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER
İhracat artışında, Çin’deki maliyetlerin artmasıyla, tedarik zincirlerindeki değişimin AB’ye coğrafi konumumuz yakınlığıyla lehimize gelişmesinin yanı sıra, rekabetçi kurun da etkisine değinen Zeytinoğlu, “Öngörülebilir, istikrarlı bir kurun ihracatçıyı desteklemesi açısından değerli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda rekabetçi kur, üretilebilme imkanı olan ürünlerin ülkemizde üretilmesini de yönlendiriyor” dedi. Zeytinoğlu, 2021 yılında ara mallar ihracatında yüzde 43.4’lük artış olduğunu belirterek, bunun yatırım ve tüketim malları ihracatına dönmesinin önemini ifade etti. En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye ilişkin açıklamalarda bulunan Zeytinoğlu, “2021 yılında ihracatımız; Almanya ile yüzde 20.9, ABD ile yüzde 44.6, İngiltere ile yüzde 22, Irak ile yüzde 21.8, İtalya ile yüzde 42 oranında arttı” ifadelerini kullandı.
YATIRIM VE ÜRETİME YÖNELİK ARTIŞLAR
“Aralık ayında ithalat yüzde 29.1 artışla 28.9 milyar dolar olarak gerçekleşti” diyen KSO Başkanı Zeytinoğlu, “2021 yılını 271.4 milyar dolar ithalat ile tamamladık. İthalat alt kalemlerine baktığımızda 2021 yılında; yatırım malları ithalatında yüzde 13, hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 28.8 ve tüketim malları kaleminde yüzde 3.4’lük artışlar olduğunu görüyoruz. Yatırım ve üretime yönelik artışları olumlu karşılıyoruz” diye konuştu.
ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ
Son olarak TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon oranlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aralık’ta TÜFE aylık yüzde 13.58 artarak yıllık yüzde 36.08’e, ÜFE ise aylık yüzde 19.08 artarak yıllık yüzde 79.89’a yükseldi. Döviz kurlarındaki yükseliş sebebiyle, enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Kurlardaki yükselişin ÜFE’ye yansımasının daha çabuk görüldüğünü biliyoruz. ÜFE’de gerçekleşen bu hızlı artışlarla yıllık ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın daha da açılarak, farkın 43.81 puana çıktığını görüyoruz. ÜFE’de oluşacak maliyet baskısının önümüzdeki dönem tüketici fiyatlarına da yansımalarının görülebileceğini düşünüyoruz” dedi.
ALT SEKTÖRLER
ÜFE kapsamında; sanayinin alt sektörlerinin değişimlerine değinen Zeytinoğlu, “İmalat sanayinde aylık yüzde 18.88, yıllık yüzde 77.44, ara mallarında aylık yüzde 21.21, yıllık yüzde 92.13, sermaye mallarında aylık yüzde 15.53, yıllık yüzde 51.17, enerji sektöründe aylık yüzde 20.38, yıllık yüzde 122.76’lık artışlar gerçekleştiğini görüyoruz. Sanayi sektöründeki maliyet baskısını bu verilerden görebiliyoruz” diye konuştu. Zeytinoğlu, tüm dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatlarından dolayı gerçekleşen elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın da maliyetleri etkileyebileceğini söyledi.
İş Dünyası, 03 Ocak 2022 01:35
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
