Ameliyatlar durdu, serum bile bulunamıyor
Sağlık, 08 Aralık 2021 06:49Tıbbi cihazcıların 18 aydır biriken tahsilatlarını alamamasının üzerine bir de kur krizi eklenince ortopedi ve beyin cerrahi alanındaki malzeme satışları durdu. Bu da bazı hastanelerde bu iki alandaki ameliyatların durmasına yol açtı. Öte yandan, bazı hastanelerde yoğun bakımda yatan hastalar için serum seti bulunamıyor. Krizin bağırsak ve mide ameliyatlarına da sıçrayabileceğine işaret edildi.
Ortopedi ve beyin cerrahi ameliyatları durdu: Bazı hastanelerde serum bile yok
Alacaklarını 18 aydır tahsil edemeyen tıbbi cihaz sektöründe, Türk lirasında görülen tarihi değer kayıpları sonrası kriz derinleşti. Medikal firmalar pazartesi gününden bu yana hastanelere ortopedi ve beyin cerrahisi alanındaki her türlü malzeme satışını durdurdu.
Sozcu.com.tr’ye konuşan Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, bu iki alandaki malzeme satışının durması sonrası elinde ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatları için gerekli malzemesi olmayan hastanelerin yenisini de tedarik edemediği için bu alandaki ameliyatların durduğunu anlattı.
Uğur, haftalardır yaptıkları araştırmaların sonucu sozcu.com.tr ile paylaşarak şu bilgileri verdi:
“Şu anda Burdur Devlet Hastanesi’nde tıbbi cihaz ve malzeme sıkıntı dolayı elektif (acil olmayan) ameliyatlar şu anda durma noktasına geldi. Aynı şekilde Çukurova Üniversitesi Balcalı Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakımında tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanmaktadır.”
‘YOĞUN BAKIMDA YATAN HASTAYA SERUM YOK’
Derya Uğur’un verdiği bilgilere göre ayrıca, hastanelerde en çok kullanılan, bir hastanenin olmazsa olmazı olan serum setinde, enjektörde ve hastanın kanındaki oksijen satürasyonunu ve nabzını ölçmede kullanılan saturasyon probunda eksiklik yaşanıyor.
Uğur, “Ameliyatların yapılamaması bir kenara, bir hastanede serum setinin olmaması ne demek! Yoğun bakımda yatan hasta için serum seti yok” dedi.
‘GENEL CERRAHİ AMELİYATLARINA SIÇRAYABİLİR’
Uğur ayrıca, bu sorunun çözülmediği takdirde mevcut krizin guatr, bağırsak, mide, karaciğer ve safra kesesi ameliyatlarıyla ilgilenen genel cerrahi alanına da sıçrayacağına işaret etti.
Uğur, döviz kurundaki artışın, ithal edilen tıbbi cihaz ve malzemelerin fiyatlarının yükselmesine sebep olmasının yaşanan bu sorunların temel nedenlerinden olduğunu aktardı:
“Daha önceden hastanelere verilen medikal malzemelerin hala parası ödenmediğini söyleyen tıbbi cihaz ve malzeme üreteci firmaları, sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde 6 Aralık’tan itibaren ortopedi ve beyin cerrahisi alanlarında her türlü tıbbi medikal malzeme satışını durduracağını ifade etti.”
‘SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE’
“Sağlık sistemi bir çöküşün eşiğinde ve acil çözümler bulunmalı” diyen Uğur, “Alınacak önlemler konusunda geç kalınması durumunda sağlık hizmetlerinde daha büyük aksamalar yaşanması kaçınılmaz olacak. Sağlıkta piyasalaşmaya son verilmeli, toplum sağlığı uluslararası tekellerin insafına bırakılmamalı” değerlendirmesinde bulundu.
“Böylesi bir süreçte siyasi iktidar kamu-özel ortaklığı modeliyle kurulan Şehir Hastaneleri projelerine milyar dolarlar harcamaktadır” diyen Uğur, şöyle devam etti:
“Bugün sağlık hizmetine ulaşmakta yaşanan sorunlar, piyasalaştırılmış sağlık sisteminin sonucu. Hastaneler birer işletmeye, hastalar müşteriye dönüştürülmüştür. Sonuç olarak da ekonomik kriz ‘işletme mantığı' ile hareket eden hastaneleri de vurmuştur.
Sağlığın piyasa koşullarına terk edildiği, hastanın müşteriye dönüştürüldüğü böyle bir sistemde nitelikli sağlık hizmeti vermek sağlık çalışanları için giderek güçleşmektir.”
TTB: ÜLKE GENELİNE YAYILDI
Sozcu.com.tr’ye konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise, medikal firmalardan alınan tıbbi malzemelerin tedarik edilememesi sonucu ameliyatlarda yaşanan sıkıntının ülke genelinde yayıldığına dikkat çekti.
Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Sağlık sanayicilerinin aldığı ortak bir kararla 6 Aralık’tan bu yana medikal firmalardan aldığımız tıbbi malzemeleri tedarik edemiyoruz. Acil ameliyatlar da dahil olmak üzere özellikle beyin cerrahi ve ortopedi alanındaki ameliyatlar yapılamıyor” dedi.
“Bu çok ciddi bir durum. Omurga kırığı geldiği zaman hemen ameliyat etmemiz gerekir ya da ortopediye kırık vakası geldiği zaman da hemen tıbbi malzemelerden vida, platin vs gerekir” diyen Doç. Dr. Ökten, şöyle devam etti:
“Şu anda bu ameliyatları yapamıyoruz. Bu da hastaların sağlığını oldukça olumsuz etkileyen bir durum. Halk sağlığını ilgilendirdiği için de acil bir şekilde çözüme kavuşturulmalı. Aksi halde hastalar gereksiz yere zarar görecek.”
TIBBİ CİHAZCILAR: TALEBE YANIT VEREMEZ HALDEYİZ
Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Daşcı’nın sozcu.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede ise, yaşanan kur krizinin bugün yaşanan sorunun yalnızca bir ayağını oluşturduğunu, sektör olarak aylardır tahsilat yapamamalarının ise bugünkü medikal krizine yol açtığını anlattı.
Daşçı, “Üretim yaparken kullandığımız ham madde tamamen ithalata dayalı. Dolayısıyla ham madde girişlerinde yaşadığımız sorunlar krizi büyüttü” dedi.
“18 aydır tahsilat yapamıyoruz” diyen Daşçı, şöyle devam etti:
“Sektörün ateşini almak için bir iki aylık ödeme yapılıyor ancak sonra yine duruyor. Tekrar aynı sorunla baş başa kalıyoruz. Sonu belli olmayan bir alım vadesi ve enflasyonun sürekli yukarıya tırmanmasıyla artık gelen taleplere cevap verilemez oldu. Bu yüzden de hastaneler ürün tedarik edemiyor.”
Sağlık, 08 Aralık 2021 06:49
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
