Erdoğan, Yeniden Refah Partisi'ni ittifaka mı katacak?
Siyaset, 06 Kasım 2021 12:01Oğuzhan Asiltürk’ün vefatıyla Saadet Partisini Cumhur İttifakı’na dahil etme çalışmaları suya düşen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimleri öncesi yeni planı ortaya çıktı.
BBC Türk'te yer alan habere göre, AKP’nin önceliğini, en fazla oy kaybına neden olabilecek etken olarak değerlendirilen hayat pahalılığından en fazla etkilenen dar gelirli kesimlerin rahatlatılmasına dönük adımlar oluşturacak.
Bu kapsamda asgari ücretin kimi AKP sözcülerinin de dile getirdiği gibi “insani düzeye” çekilmesi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 3600 ek gösterge düzenlemelerinin yaşama geçirilmesi planlanıyor.
Ayrıca, Seçim Yasası değişikliği, yeni anayasa çalışması, Cumhur İttifakı'nın genişletilmesi de AKP’nin seçime dönük hedefleri arasında.
İTTİFAKI GENİŞLETME ARAYIŞI
AKP, MHP ve BBP ile yapılan seçim ittifakını 2023 seçimlerine de taşımayı hedefliyor.
Ancak karşısında geniş bir muhalefet cephesi oluşan iktidar partisi, ittifakı genişletmenin yollarını arıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna dönük ilk adımı Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’le görüşerek atmıştı. Saadet Partisi’nin Millet İttifakı içinde yer almasına karşı çıkan Asiltürk, Cumhur İttifakı'na sıcak baktığının mesajlarını da vermişti. Ancak Asiltürk’ün 1 Ekim'de yaşamını yitirmesi bu görüşmelerin yarım kalmasına yol açtı.
"İttifakların seçim sathı maline girildiğinde" konuşulabileceğini sık sık dile getiren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ise iktidar partisine mesafeli duruşu biliniyor. AKP, bu partinin Cumhur İttifakı'nda yer almasa da 2019’daki İstanbul seçimlerinde olduğu gibi seçimlere tek başına girmesinin de kendilerine yarayacağını hesaplıyor.
Vatan Partisi ile ittifaka "Biz kendimize benzeyen partilerle ittifak yaparız" denilerek karşı çıkılırken, Fatih Erbakan’ın liderliğindeki Yeniden Refah Partisi ile ittifaka sıcak bakılıyor.
İYİ Parti’nin de Cumhur İttifakı'na katılması için geçmişte çağrı yapan AKP, Meral Akşener’in bu seçeneğe kapıları kapatması nedeniyle, bu olasılığı gündeminden çıkarmış görünüyor.
ASGARİ ÜCRETLİYE VE EMEKLİYE ZAM
İktidar partisinde en önemli sorun olarak vatandaşa “hayat pahalılığı” olarak yansıyan enflasyon görülüyor. Bu nedenle de dar gelirli kesimlerin “cebini rahatlatacak” adımların, seçimlere dönük çalışmalarda önceliği oluşturacağı ifade ediliyor. Bunların başında da asgari ücretliler ve emekliler bulunuyor.
EYT’Lİ SORUNUNA FORMÜL ARANIYOR
2019 yerel seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT'lilere “Tutturmuşlar EYT, Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olmaları gerekiyorsa olsunlar. İskandinav ülkelerinin hepsi erken emeklilik sistemiyle battı” diye tepki göstermiş ve bu alanda düzenleme yapılmayacağı mesajı vermişti.
Ancak halen sayıları 6 milyonu bulduğu belirtilen birçok EYT’li iktidarın tutumunu, seçimlerde oy pusulalarına “EYT” yazarak protesto etmişti.
EYT’lilere düzenlemeye mesafeli duran Erdoğan’ın, 2023 seçimleri öncesinde sorunun çözümü için çalışma yapılması talimatı verdiği belirtiliyor.
3600 EK GÖSTERGE
AKP’nin 2018’deki seçim vaatleri arasında yer alan 3600 ek gösterge düzenlemesi de iktidarın gelecek yıl yaşama geçirmeyi düşündüğü düzenlemeler arasında.
Kapsama giren meslek grubundaki devlet memurlarının emekli maaşlarında artışa yol açacak düzenleme için Çalışma Bakanlığı, sendikalarla çalışma yapacak.
Düzenleme yaşama geçerse Ek göstergesi 3600 olan bir memur, göstergesi daha düşük olan bir memurdan emeklilikte daha fazla maaş ve ikramiye alabilecek.
ANAYASA KOZU
“Başkanlık sisteminin aksayan yönlerinin düzeltilmesi, parlamentonun güçlendirilmesi”ne dönük önerilere de yeni Anayasa çalışmasında yer vermeyi düşünen AKP, seçim kampanyasında bunu koz olarak da kullanmayı düşünüyor.
Bu çerçevede “sivil anayasa yapmaktan kaçan muhalefetin, halka şikayet edileceği” belirtilirken, seçmenden “Yeni Anayasa yapacak çoğunluk için oy isteneceği” belirtiliyor.
Ayrıca parti içinde Z kuşağının beklentilerinin belirlenmesi ve buna dönük politikalar oluşturulması da gündemde.
Siyaset, 06 Kasım 2021 12:01
Yorumlar (0)
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
