Tüpraş’tan 9 ayda 888 milyon TL yatırım, 20 milyon ton satış
İş Dünyası, 05 Kasım 2021 15:18Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş, 2021 yılının üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Sürdürülebilirlik yatırımlarına hız veren Tüpraş 2021 yılının ilk 9 ayında, % 55’i bu alanda olmak üzere toplam 888 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirirken, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 96 kapasite kullanım oranına ulaştı.
Tüpraş 2021 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre Tüpraş, yılın üçüncü çeyreğinde %96’lık kapasite kullanımıyla 6,9 milyon ton üretim ve 8 milyon ton satış gerçekleştirdi. Tüpraş’ın üçüncü çeyrek cirosu 41 milyar TL olarak gerçekleşirken, 9 aylık toplam cirosu 95 milyar TL oldu.
Modernizasyon ve enerji verimliliğine yönelik yatırımlarını sürdüren Tüpraş, 2021 yılının ilk dokuz ayında da %55’i sürdürülebilirlik hedefine yönelik olmak üzere toplam 888 milyon TL’lik yatırım harcaması gerçekleştirdi.
Yılın üçüncü üç aylık döneminde, OPEC+ ülkelerinin arz kontrolü konusundaki kararlı tutumları ve petrol ürünlerine olan talebin artmaya devam etmesiyle yükselen Brent ham petrol fiyatı, Haziran ayı sonu itibarıyla geldiği 76,2 $/v seviyesinden Eylül sonu itibariyle 78,8 $/v seviyesine yükseldi.
Küresel çapta hem yaz sezonun etkisi, hem de artan mobiliteyle birlikte petrol ürünlerine olan talep yükselirken, özellikle Amerika’daki İda kasırgasının etkisiyle birlikte arzın kısıtlı kalması küresel benzin stoklarındaki düşüşü devam ettirdi ve benzin ürün marjları son beş yılın zirvesine yükseldi.
Yükselen sanayi faaliyetleri ve yaz sezonuyla beraber motorin ve jet yakıtına olan talep de artarken, üçüncü çeyrekte orta distilat ürün marjlarında güçlü bir toparlanma gözlemlendi.
Tüpraş, ürün marjlarındaki yükseliş, yurt içi ve uluslararası satışlarındaki güçlü seyir sonucunda artan faaliyet kârının yanı sıra Brent ham petrol fiyatında devam eden yükselişe bağlı oluşan stok kârının da desteğiyle üçüncü çeyrekte 1,2 milyar TL vergi öncesi kâr kaydetti. Şirketin 2021 yılı ilk dokuz ayındaki vergi öncesi kârı ise 1,5 milyar TL olarak gerçekleşti.
Disiplinli ve etkin finansman politikaları ve iyileşmeye devam eden faaliyet kârlılığıyla güçlü bilanço korunurken, rasyolar bakımından da pandemi öncesi dönem performansına yaklaşıldı.
Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılama görevini emniyetli işletme anlayışıyla, hiçbir aksamaya fırsat vermeden yerine getirmeye, yetkin insan kaynağı ve küresel rekabet gücüyle hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.
Operasyonel ve Finansal Veriler
.png)
İş Dünyası, 05 Kasım 2021 15:18
Yorumlar (0)
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
