Maaşlar 3 ayda eridi
Ekonomi, 05 Kasım 2021 15:05Temmuz ayında maaşı 4 bin 444 liraya yükselen en düşük dereceli memurun cebindeki para 4 ayda 280 lira azalarak 4 bin 164 liraya düştü.
Çarşı pazarda birbiri ardına gelen zamlara para yetiştiremez hale gelen memur ve emeklinin temmuzdaki zamlı maaşından eser kalmadı. Hükümet memur ve emekliye temmuzda 6 aylık dönem için yüzde 3 zam vermişti. Ancak geride kalan 4 ayda Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi enflasyonu maaşa verilen zammın iki katını da aşarak yüzde 6.73'e fırladı. Hızla artan enflasyon yüzünden, temmuz zammıyla birlikte maaşı 4 bin 444 liraya yükselen en düşük dereceli memurun cebindeki paranın alım gücü bugün itibarıyla 4 bin 164 liraya düştü. Memurun maaşı 4 ayda 280 lira eridi.
TEMMUZ ZAMMI BUHAR OLDU
En düşük memur emeklisinin aylığında 200, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarında da 111 lirayı aşan erime yaşandı. Üstelik bu erime çarşı ve pazardaki gerçek hayat pahalılığına göre değil, TÜİK'in çarşı pazarı yansıtmayan resmi enflasyon verisine oranla meydana geldi. Tüketici enflasyonu temmuzdan ekim sonuna kadar geçen 4 ayda yüzde 6.73'e ulaştı. Böylece temmuzda verilen yüzde 3'lük zam tümden buhar olduğu gibi dar gelirli memur ve emeklinin maaşında yüzde 3.73'lük reel erime oldu. Yüksek enflasyon yüzünden öğretmenin temmuzda aldığı 5 bin 689 lira maaş bugün 358 lira eriyerek 5 bin 330 liraya, hemşirenin 5 bin 292 lira olan maaşının alım gücü de 333 lira azalarak 4 bin 958 liraya düştü. En düşük aylıklı memur emeklisi temmuza 3 bin 166 lirayla başladı. Enflasyon maaşından 4 ayda 199 lira 68 kuruş götürünce alım gücü 2 bin 967 liraya düştü. En düşük işçi, çiftçi esnaf emeklisinin maaşından 111 lira gitti.
İLAVE ZAM ŞART OLDU
Enflasyon farkı, memur ve emeklinin enflasyona ezdirilmemesi amacıyla başlatılmıştı. Ancak son dönemde enflasyon farkları, esas zam oranını kat be kat aşmaya başladı. Bu da fark uygulamasını maaşları enflasyona ezdirme politikasına dönüştürdü. Memur sendikaları, 6 aylık enflasyon farkının hemen ilk oluştuğu aydan itibaren ödenmesini talep ediyorlar.
Ekonomi, 05 Kasım 2021 15:05
Yorumlar (0)
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
