Maaşlar 3 ayda eridi
Ekonomi, 05 Kasım 2021 10:42Temmuz ayında maaşı 4 bin 444 liraya yükselen en düşük dereceli memurun cebindeki para 4 ayda 280 lira azalarak 4 bin 164 liraya düştü.
Çarşı pazarda birbiri ardına gelen zamlara para yetiştiremez hale gelen memur ve emeklinin temmuzdaki zamlı maaşından eser kalmadı. Hükümet memur ve emekliye temmuzda 6 aylık dönem için yüzde 3 zam vermişti. Ancak geride kalan 4 ayda Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi enflasyonu maaşa verilen zammın iki katını da aşarak yüzde 6.73'e fırladı. Hızla artan enflasyon yüzünden, temmuz zammıyla birlikte maaşı 4 bin 444 liraya yükselen en düşük dereceli memurun cebindeki paranın alım gücü bugün itibarıyla 4 bin 164 liraya düştü. Memurun maaşı 4 ayda 280 lira eridi.
TEMMUZ ZAMMI BUHAR OLDU
En düşük memur emeklisinin aylığında 200, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarında da 111 lirayı aşan erime yaşandı. Üstelik bu erime çarşı ve pazardaki gerçek hayat pahalılığına göre değil, TÜİK'in çarşı pazarı yansıtmayan resmi enflasyon verisine oranla meydana geldi. Tüketici enflasyonu temmuzdan ekim sonuna kadar geçen 4 ayda yüzde 6.73'e ulaştı. Böylece temmuzda verilen yüzde 3'lük zam tümden buhar olduğu gibi dar gelirli memur ve emeklinin maaşında yüzde 3.73'lük reel erime oldu. Yüksek enflasyon yüzünden öğretmenin temmuzda aldığı 5 bin 689 lira maaş bugün 358 lira eriyerek 5 bin 330 liraya, hemşirenin 5 bin 292 lira olan maaşının alım gücü de 333 lira azalarak 4 bin 958 liraya düştü. En düşük aylıklı memur emeklisi temmuza 3 bin 166 lirayla başladı. Enflasyon maaşından 4 ayda 199 lira 68 kuruş götürünce alım gücü 2 bin 967 liraya düştü. En düşük işçi, çiftçi esnaf emeklisinin maaşından 111 lira gitti.
İLAVE ZAM ŞART OLDU
Enflasyon farkı, memur ve emeklinin enflasyona ezdirilmemesi amacıyla başlatılmıştı. Ancak son dönemde enflasyon farkları, esas zam oranını kat be kat aşmaya başladı. Bu da fark uygulamasını maaşları enflasyona ezdirme politikasına dönüştürdü. Memur sendikaları, 6 aylık enflasyon farkının hemen ilk oluştuğu aydan itibaren ödenmesini talep ediyorlar.
Ekonomi, 05 Kasım 2021 10:42
Yorumlar (0)
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
Emekliye şok!
