Kocaelili inşaatçılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan istediğini aldı
İş Dünyası, 25 Ekim 2021 18:37Sektörde yaşanan sorunların çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile görüşen Kocaelili inşaatçılar istediğini aldı
Kocaelili inşaatçılar, sektörde yaşanan sorunlara çözüm arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile bir araya gelen Kocaeli Ticaret Odası Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, KOTO Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Aslan, Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çuhadar ve Körfez Ticaret Odası İnşaat Komitesi Başkanı Ayşe Hacet Aşar, sorunları madde madde gündeme getirerek, sektörün taleplerini açıkladı.
‘TÜRKİYE’DEKİ TÜM İNŞAATÇILARA FAYDA SAĞLAYACAK’
Görüşmede sunulan dosyanın inşaat sektörünü oluşturan tüm katmanların sorunlara karşı geliştirdikleri çözüm önerilerini de kapsadığını ifade eden KOTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, “Kocaeli’de inşaat sektörünü temsil eden tüm temsilcilerle bir araya gelerek, çalıştay diyebileceğimiz toplantılar düzenledik. Hatta çözüm arayış süreçlerine komşu ilimiz Sakarya’yı da dahil ederek, genişlettik. Hemen akabinde Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile görüşme gerçekleştirerek, kendisine bu toplantılar sonucu elde ettiğimiz çıktıları dosya halinde sunarak, birebir madde madde üzerinden geçtik. Görüşme oldukça verimli geçti. Dosyada yer verdiğimiz sorunlar ve çözüm önerileri, sektörün tüm dinamiklerinin güncel durumunu ifade etmektedir. Bakanlığımızın kısa sürede aksiyon alacağına inanıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar sadece Kocaeli’deki inşaat sektörüne değil Türkiye’de tüm inşaatçılara fayda sağlamaktadır” dedi.
ÇÖZÜM BULAN TALEPLER
Verimli geçen görüşmede, 17 maddelik dosya sunan Kocaelili inşaatçıların, olumlu karşılık bulan başlıca talepleri şöyle;
* 1000 metrekarenin altındaki işlerde uzak mesafelerden gelindiğinden dolayı Yapı Denetim Şirketleri, Müteahhitler ve Proje Müellifleri sıkıntı yaşanmaktadır. Bu Konu ile alakalı görüşmelerimizin sonucu olarak bu işlerin yakın mesafede bulunan Yapı Denetim Firmalarına atanması konusunda Bakanlık tarafından çalışma başlatılmasına karar verildi.
* Yapı Denetim ve yüklenici firma arasında fesih işlemlerinin uzun sürmesi iki tarafında mağdur olmasına neden olmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi adına çalışma yapılmasına karar verildi.
* Yapı Denetim Şirketlerinde görevli denetçi mühendislerin ve proje müelliflerinin güncel yönetmeliklere hakim olmayışı aksaklıklara neden olmaktadır. Bu konu ile ilgili yapılan görüşme sonucunda; güncellenen yönetmeliklere hakim olunması adına Çevre ve Şehircilik tarafından bilgilendirme seminerleri düzenlenmesine karar verildi.
* Yapı denetim firmaları ve müteahhit firmalar arasında sorun çıkmasına neden olan, sisteme yeni eklenen Bina Kimlik Sertifikası (BKS) ücreti görüşüldü. Bu ücretin yapı denetim firmaları tarafından ödenmemesi ve bu ücretin Bakanlık tarafından karşılanması teklif edildi.
* Sistemden iş düşürme sürecine hem belediyeler ve hem de Çevre ve Şehirciliğin dahil olması süreci yavaşlatmaktadır. Bu konu ile ilgili sürecin hızlanması adına çalışma yapılması kararlaştırıldı.
* Konut İnşaatı yapan müteahhitlerin kendi firması adına arsa alıp inşaat yaptığı durumlarda; kamuya iş yapmak istediği takdirde iş bitirme belgesi alamamaktadır. Ve İşin alt yüklenicisi olması durumda da ruhsatta adı geçmediği gerekçesi ile yine iş bitirme alamamaktadır. Bu konuda yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına çalışma yapılmasına karar verildi.
İş Dünyası, 25 Ekim 2021 18:37
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
