Elektrik faturası üzerinden büyük soygun
Ekonomi, 29 Eylul 2021 10:56Sayıştay’ın yayınladığı kamu kurumlarının 2020 denetim raporlarında elektrik faturaları üzerinden devletin nasıl soyulduğu ortaya çıktı.
Hayat pahalılığının her geçen dün daha da arttığı Türkiye’de elektrik faturaları vatandaşların en çok şikâyet ettiği başlıklardan biri olarak öne çıkıyor.
Vatandaşlar ve esnaf, fahiş oranda zamlanarak birçok ev iş yerinin kira bedellerini bile geçen elektrik faturalarını ödemede büyük güçlük çekiyor.
Vatandaş, sadece kullandığı elektrik ücretini değil; aynı zamanda dağıtım, iletim, teknik, kayıp/kaçak, sayaç okuma, TRT Payı, vergi ve çeşitli fon ödemelerini de ödemeye mahkûm ediliyor.
Sayıştay'ın kamu kurumlarının mali faaliyetlerini izlediği 2020 raporu ise, elektrik şirketlerinin vatandaşın üzerinden devleti nasıl soyduğunu ortaya koydu.
Sayıştay’ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı hakkındaki 2020’ye ait denetim raporunda; özel şirketlerin elektrik faturalarından tahsil ettiği ve bakanlığın banka hesaplarına yatırılması gereken Elektrik Enerjisi Fonu’nun bazı şirketler tarafından hiç yatırılmadığını, bazı şirketler tarafından ise eksik yatırıldığı belirtildi.
Enerji şirketleri ilgili mevzuat gereği bu bedeli faturalarda gösterdiği bu bedeli, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na aynen aktarmakla yükümlü olmasına rağmen bakanlığın soyguna sessiz kalması da dikkat çekti.
Raporda şöyle denildi;
“Nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, tüketici elektrik faturaları üzerinden tahsil edilerek Bakanlık banka hesabına yatırılıp bütçeye gelir kaydedilmesi gereken Elektrik Enerjisi Fonu-EEF tutarlarının, tam olarak tahsil edilemediği görülmüştür.
Bu gelirlerin takip ve tahsili hususunda Bakanlıkça işlemler yapılmakta, hiç yatırmayan veya eksik yatıran şirketlerle ilgili olarak Vergi Denetim Kuruluna yazı gönderilmektedir. Ancak halen hiç ödemeyen veya eksik ödeyen Şirketler ile ilgili sorunlar bulunmaktadır.”
KALDIRILMASINA RAĞMEN FATURALARA YANSIYOR
Sayıştay ayrıca, EEF’nin 2001 yılında kaldırıldığını ancak “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı” adıyla uygulanmaya devam edildiğini ve elektrik faturaları üzerinde halen “Elektrik Enerjisi Fonu” olarak kesilmeye devam edilmektedir.
Ekonomi, 29 Eylul 2021 10:56
Yorumlar (0)
Çayırova’da bilim şenlikleri başlıyor
Akaryakıta yine zam geliyor
Körfez Meclisi’nde neler konuşuldu?
Erdoğan yanlış bilgilendiriliyor!
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
