Elektrik faturası üzerinden büyük soygun
Ekonomi, 29 Eylul 2021 13:54Sayıştay’ın yayınladığı kamu kurumlarının 2020 denetim raporlarında elektrik faturaları üzerinden devletin nasıl soyulduğu ortaya çıktı.
Hayat pahalılığının her geçen dün daha da arttığı Türkiye’de elektrik faturaları vatandaşların en çok şikâyet ettiği başlıklardan biri olarak öne çıkıyor.
Vatandaşlar ve esnaf, fahiş oranda zamlanarak birçok ev iş yerinin kira bedellerini bile geçen elektrik faturalarını ödemede büyük güçlük çekiyor.
Vatandaş, sadece kullandığı elektrik ücretini değil; aynı zamanda dağıtım, iletim, teknik, kayıp/kaçak, sayaç okuma, TRT Payı, vergi ve çeşitli fon ödemelerini de ödemeye mahkûm ediliyor.
Sayıştay'ın kamu kurumlarının mali faaliyetlerini izlediği 2020 raporu ise, elektrik şirketlerinin vatandaşın üzerinden devleti nasıl soyduğunu ortaya koydu.
Sayıştay’ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı hakkındaki 2020’ye ait denetim raporunda; özel şirketlerin elektrik faturalarından tahsil ettiği ve bakanlığın banka hesaplarına yatırılması gereken Elektrik Enerjisi Fonu’nun bazı şirketler tarafından hiç yatırılmadığını, bazı şirketler tarafından ise eksik yatırıldığı belirtildi.
Enerji şirketleri ilgili mevzuat gereği bu bedeli faturalarda gösterdiği bu bedeli, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na aynen aktarmakla yükümlü olmasına rağmen bakanlığın soyguna sessiz kalması da dikkat çekti.
Raporda şöyle denildi;
“Nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, tüketici elektrik faturaları üzerinden tahsil edilerek Bakanlık banka hesabına yatırılıp bütçeye gelir kaydedilmesi gereken Elektrik Enerjisi Fonu-EEF tutarlarının, tam olarak tahsil edilemediği görülmüştür.
Bu gelirlerin takip ve tahsili hususunda Bakanlıkça işlemler yapılmakta, hiç yatırmayan veya eksik yatıran şirketlerle ilgili olarak Vergi Denetim Kuruluna yazı gönderilmektedir. Ancak halen hiç ödemeyen veya eksik ödeyen Şirketler ile ilgili sorunlar bulunmaktadır.”
KALDIRILMASINA RAĞMEN FATURALARA YANSIYOR
Sayıştay ayrıca, EEF’nin 2001 yılında kaldırıldığını ancak “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı” adıyla uygulanmaya devam edildiğini ve elektrik faturaları üzerinde halen “Elektrik Enerjisi Fonu” olarak kesilmeye devam edilmektedir.
Ekonomi, 29 Eylul 2021 13:54
Yorumlar (0)
Bakan Şimşek'e işsizlik tepkisi
Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu
İşte en az yakan araçlar listesi!
Teğmenlerin komutanı emekli edildi
Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde
5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi
Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
