Vatandaşları icra korkusu sardı.
Ekonomi, 29 Eylul 2021 22:25BDDK’nın bankaların geri ödenmeyen alacaklarının yasal takibe intikal süresini 180 güne çıkaran düzenlemesi 30 Eylül’de doluyor. Kamu bankalarından kredi alan vatandaşları icra korkusu sardı.
İktidarın geçen yıl doğrudan yardım yapmak yerine kamu bankalarına borçlandırdığı vatandaşlar icra kıskacına düştü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaların geri ödenmeyen alacaklarının yasal takibe intikal süresini 180 güne çıkartan düzenlemesi 30 Eylül'de doluyor. Süre uzatılmazsa batık kredilerin gerçek boyutu ortaya çıkacak.
Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları, 15.1 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5.5 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 20.6 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Bankaların bu yılkiler de dahil son 5 yıl içinde borcu nedeniyle icraya verdiği vatandaşlardan borcu hâlâ devam edenlerin sayısı ağustos sonu itibarıyla 3 milyon 644 bin 615 kişiye yükseldi.
Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre bu yıl 1 Ocak- 25 Eylül tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 5 milyon 321 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyondan fazla arttı. Aynı dönemde 4 milyon 561 bin icra dosyası da sonuçlandırıldı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise bir yıl öncesine göre 10 bin artarak 22 milyon 944 bin oldu.
“ÖDEMELER ÇAKIŞTI SÜRE UZATILMALI”
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, esnaf için yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde çok büyük bir krizle karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti. Tekin, “Esnafın sosyal güvenlik, borç yapılandırma, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle kredi kullandırılmalarından doğan ödemeleri ve ertelenmiş kredilerinin taksitleri çakıştı. Esnaf çok ciddi ciro kaybı ile karşı karşıya kaldı. Milyonlarca esnaf ödeme yapabilecek güçte değil. Bu şartlarda borçları ödeme imkanı kalmadı. Ekonomik kriz ortamında süre uzatılmalı” dedi.
Ekonomi, 29 Eylul 2021 22:25
Yorumlar (0)
Daha iflas edecek esnafımız var
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
