Türkiye gıda fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında
Medya , 28 Eylul 2021 20:02Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye'nin gıda fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında başı çektiğini, fiyat artışlarının talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla geçici olacağını öne sürdü.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 23 Eylül'deki piyasaları sarsan faiz indirimi kararının ardından bugün ilk kez kameraların karşısına geçti.
Finansın Geleceği Zirvesi'nde konuşma yapan Kavcıoğlu, “Küresel enflasyonun ivmelendiği bir süreci yaşıyoruz. Küresel üretim talep artışına yetişemedi” dedi.
ENFLASYON ARTIŞINDA ETKİLİ FAKTÖRLER
Enflasyonun yükselmesinde başlıca etkinin emtia fiyatlarından geldiğini vurgulayan Kavcıoğlu, arz kısıtları, nakliye maliyetleri ve teslimat sürelerindeki artışın da enflasyon artışında etkili olduğunu söyledi.
Kur ve emtia fiyat artışı dışında arz kısıtlarının da Türkiye'de üretici fiyatlarının artışında etkili olduğunu söyleyen TCMB Başkanı, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki farkın son dönemde uzun dönem ortalamasının üzerinde seyrettiğini vurguladı.
‘GEÇİCİ OLACAK’
Kavcıoğlu, “Açılma ve ekonomik normalleşme sürecinde dünyada enerji ve hizmet fiyatlarında belirgin artışlar görülmektedir. Küresel merkez bankaları, enerji ve salgın kaynaklı bazı sektörlerdeki yüksek oranlı fiyat artışlarının talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte geçici olacağını düşünmektedirler. Bu unsurlar önümüzdeki dönemde ülkemizde de enflasyona düşürücü yönde etki edecektir” dedi.
Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 19,25 yükseldiğini ancak enerji ve gıda ürünlerinin yer almadığı çekirdek enflasyonun yüzde 16,76'ya gerilediğini belirten Kavcıoğlu, üretici enflasyonundaki yükselişin ise devam ettiğini söyledi.
‘GIDANIN ETKİSİ YÜKSEK’
Son dönemde belirli ürünlerdeki fiyat artışının tarihsel ortalamaların oldukça üzerine çıktığını belirten TCMB Başkanı, “Fiyatlama davranışlarının normalleşme hız kazandıkça normale döneceğini düşünüyoruz” dedi.
Türkiye'nin gıda fiyatı artışında dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirten Kavcıoğlu, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisinin yüksek olduğunu vurguladı.
Medya , 28 Eylul 2021 20:02
Yorumlar (0)
Dilovası’nda MHP’liler dernek başkanlarını ağırladı
Kartepe’de o alanın temizlenmesi isteniyor
Erdoğan CHP'lilere faşist dedi!
Filenin velilerini GEBZESEM’de buluşturan turnuva
Kumsar pazarcı esnafıyla bir araya geldi
Körfezray’da 4 TBM ile metro tünelleri açılıyor
OYAK Çimento’dan Ünye İnönü İlkokulu’na anlamlı destek
Kocaeli Valiliği’nden Ramazan öncesi fiyat artışı uyarısı!
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu’na Hereke ipek halısını hediye ettiler
Gebze’de Saadet Partisi’nden Oda Başkanı Yaşar’a hayırlı olsun ziyareti
Başkan Büyükakın, iki gündür Ankara’da
Gölcük Belediyesi voleybolda tarih yazdı
KOTO’da mobilya sektörünün sorunları masaya yatırıldı
Bir ayda 195 bin kişi işten atıldı
D-130’da kazaya davetiye çıkaran su birikintisi!
Vatandaş 3 bin 327 liraya muhtaç hale getirildi
Ali Haydar Bulut’un babası vefat etti
Genç kızdan belediye başkanı ile ilgili şok iddia!
Soruşturmanın siyasi maksat taşıdığı tescillenmiştir
Emeklilerden sert sözler!
İmamoğlu'nu hapse atan savcının bakan olması protesto edildi!
Belediyenin yeri değişti tabelaların yönü aynı kaldı!
Vali Aktaş’tan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ziyaret
Gebze’de Millet Bahçesi’ne yeni itfaiye binası
Leyla Atakan vefatının 55. yılında mezarı başında anıldı
Görme engelli Eren’in hayatını değiştiren eğitim
Özgür Özel Kocaeli’ye miting için gelecek
Bu kadın mı hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etti?
KSO Başkanı Zeytinoğlu: Türkiye Made in Europe tanımına dahil edilmeli
Başkan Hürriyet’ten dev tasarruf hamlesi!
Gıdada hile yapanlara kapatma cezası
Kandıra Sahilleri Turizm Çalıştayı’nda meler konuşuldu?
Dilovası’ndaki 7 canın hesabı kimden sorulacak?
İzmit Belediyesi’nden Derince’de öğrencilere Avrupa fırsatları tanıtımı
Çayırova Belediyesi iş makinesi filosuna 5 yeni araç
Antikkapı, Akçakoca Tatlı Tahini satışa sundu
Depremleri önceden bilen adamdan yeni uyarı!
Davayı açan kişi davayı yürüten hakimlerin başına geçiyor, düşünebiliyor musunuz?
Saadet Partisi Kocaeli’den Dilovası tepkisi: Ne değişti de iade ettiniz?
