Kömüre yüzde 125 zam geldi
Ekonomi, 28 Eylul 2021 23:48Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle uçuşa geçen dolar ithalata dayalı ürünlerin fiyatını da uçurdu.
Kış mevsimi kapımızı çalmaya hazırlanırken vatandaşın içini korku kapladı. Doların fırlamasıyla birlikte ithal kömür fiyatları da yükseldi. Kömüre fiyatları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 125 arttı.
Geçen yıl vatandaş 1 ton kömüre 1.250 TL ödüyordu, bu sene bu fiyat 2.800 ile 3.000 TL arasında değişiyor.
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin de bu konuya sessiz kalmadı. Aytekin, "Birçok ilde yerli kömür tüketimi yasak. Dolayısıyla Rusya'dan kömür ithal etmek zorunda bıraktılar. Ancak sorun şu ki ne vatandaşın kömür alacak parası ne de kömür satıcılarının stoklar bittiğinde ithal edeceği bir kömür yok. Bu kış, yurttaşları ödedikleri faturalar yakacak" dedi.
DOLARLA BİRLİKTE KÖMÜR FİYATLARI DA UÇTU
Aytekin konuşmasına şu şekilde devam etti: "Erdoğan'ın kurduğu ve iktisat politikasıyla zerre alakası olmayan ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ politikasının ceremesini vatandaş ödüyor. Bağımsız olmayan merkez bankasına yaptıkları baskı sonucu faizleri düşürdüler, enflasyonun da bu teze göre düşmesi lazımdı. Ama dolar uçtu. Dolar fırlayınca, ülkemizin ekonomisi ithalata dayalı bir ekonomi olduğu için her şeyin fiyatı da fırladı. Bunun son örneği kömür fiyatları oldu."
Aytekin ayrıca, "Bugün, doğal gaz kullanılamayan yerlerde kömür, temel ısınma kaynağı, ancak birçok ilde yerli kömür kullanımı da yasaklandı. Yasağın olmadığı yerde ise ithal kömür vatandaşa özendiriliyor. Bugün kömürün tonu 2 bin 800 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Temiz çevre hakkı gerekçesiyle bir yandan olması gerektiği şekilde vatandaşlara doğalgaz da teşvik ediliyor fakat diğer yandan ise doğal gaza taksimetre gibi zam yapılıyor. Bir yılda enflasyon fırladı. Dolar fırladı. İktidar faiz lobileriyle, rant çeteleri arasında gidip geliyor. Olan vatandaşa oluyor. Bu zamların geri alınması şart. Piyasaların regüle edilmesi şart" dedi.
CHP’li milletvekili, "En kötü ev kirası 1.000 TL'den başlıyor. Faturalar da 700 liraya dayanıyor. Kalan parayla yurttaş ev mi geçindirsin, çocuk mu okutsun, mutfak alışverişi mi yapsın?
Bütün ülke, bir avuç insanı zengin etmek için çalışıyor. İktidar giderayak ülkeyi ateşe atıyor. Seçimi kaybedeceklerini kendileri de biliyor.
Kendi seçmenleri bile bu bir avuç rant çetesini doyurmak için çalıştıklarını biliyor. 20 yıl sonunda insanları aç, evsiz, yurtsuz, yakıtsız bırakan bu iktidar halk vicdanında mahkum olmuştur. En kısa zamanda sandığı bekliyorlar. Bu iktidarı tarihin derinliğine atmak için gün sayıyorlar." İfadeleriyle sözlerini noktaladı.
Ekonomi, 28 Eylul 2021 23:48
Yorumlar (0)
Eski bakanlar kazada yaralandı
ABD ile İsrail’e atıf yapılmayan ortak bildirgeye İmamoğlu’ndan sert tepki
Gıda enflasyonunda utanç tablosu
Dilovası’nda MHP’lilerden anlamlı bayramlaşma!
İzmitli kadınlar Adana ve Antep’te eğlenceye doyacak!
Belediye personeli cenazeye giderken kaza kurbanı oldu
Halkın yüzde 74'ü adalet ve yargı sistemi kötüye gidiyor dedi
Değirmendere sahilinde estetik görünüm
Kocaeli Emniyeti’ni Bakana şikayet etti!
Yollarda bayram trafiği
İlber Ortaylı'nın vefatından önce çekilen program yayınlandı
Yalnız yaşayan Necmettin dedenin yüzünü güldüren proje
Çayırova basketbol heyecanına sahne olacak
Gram altında yeni tahmin!
At sevgisi küçük yaşta aşılanıyor
Yeni vergilerden asgari ücrete yasal düzenlemeler
İzmit Belediyesinin 1 TL'lik nikah ücreti gündem oldu
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
