Sürdürülebilir tarım uygulamalarında ilk hasat yapıldı
Eğitim, 24 Eylul 2021 04:11GTÜ ATAM tarafından yeşil mutabakat doğrultusunda ülke genelinde çeşitli bitkiler üzerinde uygulaması yapılan mikrobiyal gübre çalışmasının sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. GTÜ kampüsünde çalışılan ayçiçeği bitkisinin ilk hasadı yapılarak sonuçları açıklandı.
Tarımda iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) tarafından yürütülen mikrobiyal gübre uygulamasının sonuçları akademisyen, tarımla ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ve çiftçilerden oluşan katılımcılar ile paylaşıldı. GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Amfisinde “Sürdürebilir Tarım için Mikrobiyal Gübre Kullanımı ve Tarla Deneme Sonuçları, Tanıtım Etkinliği” de gerçekleştirdiği konuşmada GTÜ Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan uygulamanın kapsamını şöyle ifade etti;
“11 Aralık 2019 tarihli “Avrupa Yeşil Mutabakatı – EU Green Deal”, iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) önceki taahhütlerini daha geniş ve daha etkili bir şekilde yeniden düzenlemeyi amaçlayan bir yol haritası olarak paydaşlarının dikkatine sunulmuştur.
Söz konusu mutabakata uyum çerçevesinde 05.10.2020 tarihinde yapılan GTÜ 2020-2021 Akademik Açılış Törenimizde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla, Bitkisel Üretim Genel Müdürü (BÜGEM) Mehmet Hasdemir ile “Akıllı Tarım Uygulamaları Protokolü’’ imzaladık. Söz konusu protokol çerçevesinde tarım sektörüne yeni bir soluk getirileceği ve üniversitemizin stratejik planında yer alan hedeflerimize akıllı tarım ve mikrobiyal gübre uygulamalarını içeren çalışmaların da katılacağımızı duyurmuştuk.
Üniversitemiz Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) olarak, sürdürülebilir tarım için yeşil mutabakat doğrultusunda son zamanlarda mikrobiyal gübre formülasyonlarının oluşturulması ve var olanlarında denenmesi konusunda çeşitli üniversiteler ve sanayi işbirliği çerçevesinde devam eden çalışmalarımız bulunmaktadır.
Hali hazırda devam etmekte olan SCHLOSS SCHAUMBURG Zirai ve Medikal Ürünler Üretim İthalat İhracat Danışmanlık Araştırma A.Ş tarafından Ar-Ge çalışmaları ile geliştirilen ve çiftçilerimiz arasında hiç azımsanmayacak bir kullanım sahası edinen mikrobiyal gübrenin üniversitemizin akıllı tarım deneme tarlasında denenmiştir. Bugün burada ayçiçeği bitkisinden alınan ilk sonuçları tarımın sac ayaklarını oluşturan üniversite, sanayi, il tarım müdürlükleri, ziraat odaları ve çiftçilerin katılımıyla paylaşıyoruz.”
GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin ara yüz olarak iştirak ettiği bu etkinlikte, GTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Hasan ASLAN’ın açılış konuşmalarının ardından söz konusu mikrobiyal gübrenin fındıkta elde edilen olumlu sonuçları Düzce Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil TAVLI tarafından; şekerpancarı ve çerezlik ayçiçeği sonuçları Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nden Ziraat Teknikeri Hacı YAŞAR ve buğday, çeltik, ayva sonuçları ise Akıllı Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yelda ÖZDEN ÇİFTÇİ, Dr. Öğrt. Üyesi Mine GÜL ŞEKER tarafından paydaşlara sunuldu.
Sunumların ardından ayçiçeği hasadı GTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Hasan ASLAN ve Temel Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan ALTUNDAŞ’ın katılımıyla ziraat odaları başkanları, il tarım müdürlüğü çalışanları, Çayırova Tohum Sertifikasyon test müdürü ve çalışanları ve üreticiler ile beraber yapıldı.
.gif)
Eğitim, 24 Eylul 2021 04:11
Yorumlar (0)
Yılbaşı İyilik Pazarı İzmitlileri bekliyor!
Her 10 kişiden 7'si yoksullaştık diyor
Büyükakın: Herkesin belediye başkanıyız
Kule Deresi yine köpürdü!
Eski AKP'li vekil hapse atılmıştı, serbest bırakıldı
Kocaelili gazeteci- yazar Mustafa Eranıl, TÜYAP Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu
AKP'de Öcalan oyumuzu düşürür endişesi!
Başiskele’deki dev projede 350 milyon TL tasarruf sağlandı
Başkan Hürriyet, Yahya Kaptan’daki çalışmaları yerinde inceledi
AKP Kocaeli İl Başkanı Talus, Vali Aktaş’ın kapısını çaldı
Büyükşehir, 68 yeni otobüs satın aldı
Çayırova’da Başkan Çiftçi’nin 21 derslikli yeni meslek lisesi heyecanı!
Körfez ADD, yardımseverleri kahvaltıda ağırladı
Coşkun Sabah'ı yumurtacılıktan soğuttular!
Altın fiyatı bankaları solladı!
Başkan Sezer, Gölcüklüleri gururlandırılan başarılı öğrenci Sarp Arel’i tebrik etti
KOTO 23. Meslek Komitesi’nden eğitim kurumlarına ziyaret
Minikler Hereke halısının üretim sürecini yerinde gördüler
Kocaeli’de kadın hakeme saldırı yönetim zafiyetidir
Benzine bir indirim daha
Bırak muhalifleri, AKP'lilerin başına neler geldi
Kocaeli Bilnet Lisesi öğrencileri Amerika’da Falcon 9 roketinin fırlatılışına tanıklık etti
Hisarcıklıoğlu'ndan kredi faizi tepkisi
Kocaeli’de manav şivesi bir kitapta toplanacak!
Vefat eden başkanla ilgili haberi yalan çıkan İzmitli gazeteci kalp krizi geçirdi
Saadet, Erdoğan'a destek verecek mi?
İşte emeklilerin kesinleşen zam miktarı!
Gölcük Belediyesi bu eğitimle vatandaşa birçok konuda faydalı bilgiler aktaracak!
Konakta Bir Düğün adlı komedi oyunu, Körfez’de sahne aldı
Öcalan katil ve bir katil olarak geberecek!
İmamoğlu ile ilgili o haber yalan çıktı!
Gebze Ticaret Odası yönetiminden üyelere yalın dönüşüm desteği
Derinceli genç yazar Sudan okurlarıyla İstanbul’da buluştu!
Sarıdoğan: Türkiye’nin adalete ve ahlaklı siyasete ihtiyacı var
Sağlık sistemi çöküşte, meclis işlevsizleştirildi
Kartepe tramvayında ilk ray yerleştirildi
Euro cinsinden asgari ücret artışında Türkiye en düşük ikinci ülke
Kartepe’de karavan parkı sinek avlıyor!
Adapazarı-Gebze treni daha fazla kişiye hizmet verebilir
