Osmangazi Köprüsü geçiş ücretine icra tehditli tahsilat
Polis & Adliye, 22 Eylul 2021 05:05Köprü ve otoyolların geçiş ücretleri büyük tartışma konusu olmaya devam ederken HGS ve OGS’lerden otomatik tahsilat yapılamadığında vatandaşlar yüksek tutarlı icra davaları ile karşı karşıya kalıyor. Osmangazi Köprüsü’nden 147.5 TL’lik geçiş ücretinin ödenmemesi durumunda 737.5 TL alacak ve 750 TL civarında avukatlık ücreti çıkartılarak icra takibi başlatılıyor.
Geçiş sayısı ve gelir hedeflerini tutturamayan yap-işlet-devret modeli yapılan otoyol ve köprülerin işletmecisi şirketler, icra yoluyla gelirlerini artırmayı deniyorlar. OGS ve HGS kullanan sürücüler gişelerde geçiş ücretinin çekildiğini sanarken, alınmayan ücret nedeniyle kısa süre sonra icra takibi başlatılıyor. Osmangazi Köprüsü'nden 147.5 TL'lik geçiş ücretinin ödenmemesi nedeniyle araç sahiplerine hukuk büroları vasıtasıyla 737.5 TL alacak ve 750 TL civarında avukatlık ücreti çıkartılarak icra takibi başlatılıyor. Bazı avukatlık ücretleri ise bin lirayı aşıyor.
10-15 KAT FAZLA BEDEL
Kamuya ait Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) işlettiği otoyol ve köprülerden bakiye yetersiz şekilde geçilse dahi, 15 gün içinde OGS veya HGS hesabına para yatırılınca geçiş ücreti faizsiz şekilde otomatik tahsil ediliyor. Ancak özel şirketler bunu yapmayarak, hemen icra takibi başlatıp buralardan büyük gelirler elde ediyor. Vatandaş ise zaten pahalı kullandığı yollara 10-15 kat daha fazla para ödemek zorunda kalıyor.
AKRABALAR ARANIYOR
Otoyol ve köprüleri işleten şirketlerin çalıştığı hukuk bürolarından araç sahiplerine “Hakkınızda icra takibi başlatılacaktır, tüm banka hesaplarınız bloke olacaktır” şeklinde tehdit edici cümleler içeren mesajlar gönderiliyor. Ancak bu seviyeye gelene kadar araç sahiplerine işletmeci şirketler tarafından herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor. Hatta bazı hukuk bürolarının borçlu vatandaşın akrabalarına ulaşıp “Ona borcunuz varsa bize ödeyin” şeklinde ifadeler kullandığı belirtiliyor.
‘Uygulama hukuki olabilir ancak yapılanlar yanlış'
Borçlu geçişin hemen ertesinde icra takibi yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, icra takibinden önce vatandaşa şirket tarafından bir ihbarname veya SMS gönderilmesi gerektiğini söyledi. Deniz, “Uygulama hukuki olabilir ancak yapılan yanlış. İcra takibi olunca faiz ve avukatlık ücreti alınıyor. Dijital çağda yaşıyoruz. Şirketler, e-Devlet üzerinden izleyebilirsiniz diyor ama hangi vatandaş her gün e-Devlet'e bakar ki… Ortada bir pandemi var, kat be kat ceza ödeniyor. İnsanlara bu dönemde yapılmamalı” diye konuştu.
Polis & Adliye, 22 Eylul 2021 05:05
Yorumlar (0)
AKP'li Tayyar yine gıybet yaptı!
Yağmur yağsa sığınacak yer yok!
Büyükakın STK’lara seslendi
Bahçeli'den DEM'in Öcalan mitingine destek!
Gölcük Hamidiye’de Kestane Festivali coşkusu
Saadetliler Gölcük’te Hasan Bitmez anısına lokum dağıttılar
Zeray GYO için Borsa İstanbul’da ilk gong çaldı
Kocaeli’de yılbaşı gecesi işletmeler 03.30’a kadar açık kalacak
Büyükakın’a haddehane cevabı: Halkla alay etmeyin!
Dilovası faciası ile ilgili bilirkişi raporu ve iddianame üzerinde siyasi baskı var!
Otoyola çıkacak sürücüler dikkat! Kandıra gişelerinde çalışma var
İzmitli sporcu gece yarısı silahla vuruldu
Trafik cezaları cep yakacak!
Symbol AVM’ye yakın nokta çöplüğe döndü!
İYİ Parti’de Yüksel Ercan’ın yardımcıları belli oldu
AKP Genel Başkanlığına Bilal Erdoğan mı geçecek?
Özgür Özel, DEM'lilere sert çıkmayacak mı?
Büyükakın: Sadece iş yapacağız, laf uçar, eser kalır
Başkan Sezer muhtarları dinledi ve yardımcılarına talimat verdi
Ekmek ve simit zamları için yeni bir uygulama
Büyükşehir’in kursu ile kendi işlerinin patronu oldular
Kocaeli’de muhteşem Atatürk sergisi
İki adet metro tüneli açma makinesi Derince’ye getirildi
DEM'lilerin raporunu paçavra diyerek yırttı!
Sapanca gölü geri çekiliyor, ekosistem tehlikede
Kocaeli’de fotoğraf yarışmasına rekor başvuru
Başkan Hürriyet İzmitlileri bu pazara davet etti!
Vali Aktaş güne okul ziyareti ile başladı
Çayırovalılar bu kurslarda bağlama çalmayı öğreniyorlar
Kasaphan Steak House, KOTO üyelerine indirim yapacak!
Kartepe tramvayında tepki çeken yapboz haller
15 Temmuz’la ilgili duruşmada başka, TBMM’de başka türlü konuştu!
Körfez’de 16 yaşındaki genç kız ölü bulundu: İntihar mı, cinayet mi?
Bağımsız 3 vekil İYİ Parti'ye geçecek!
Yılbaşı İyilik Pazarı İzmitlileri bekliyor!
Her 10 kişiden 7'si yoksullaştık diyor
Büyükakın: Herkesin belediye başkanıyız
Kule Deresi yine köpürdü!
Eski AKP'li vekil hapse atılmıştı, serbest bırakıldı
