Para ödenmiyor, halkın sağlığı tehlikede
Sağlık, 27 Ağustos 2021 13:34Hükümetin tıbbi cihaz firmalarına 18 aydır 6 milyar liralık borcu ödemediği için hastanelerde ameliyatların aksayacağı, sağlığın tehlikeye gireceği bildirildi.
Yabancı ülkelere yaptığı yardımlarla övünen hükümetin, kamu hastanelerine tıbbi cihaz sağlayan firmaların borcunu 18 aydır ödemediği bildirildi. Devletten alacağın 6 milyar lirayı aştığını bildiren Tüm Medikal Dernekler Federasyonu (TÜMDES) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, “Bu gidişle hastalara kalp pili bile takılamayacak. Ameliyat ipliği bulunamayacak” dedi.
Delikanlı, kamu ve üniversite hastanelerine verdikleri tıbbi cihazların parasını 18 aydır alamadıklarını, firmalara 2020 Mart ayından bu yana Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) kendi borcuna karşılık yaptığı aktarım dışında tek kuruş ödenmediğini söyledi. Delikanlı, 4 milyar lirası kamu, 2 milyar lirası da üniversite hastaneleri olmak üzere firmaların toplam birikmiş alacağının 6 milyar lirayı geçtiğini bildirdi.
Daha önce de 19 milyar liralık birikmiş alacakta sorun yaşadıklarını hatırlatan Delikanlı, “O borç için de firmalardan alacağın yüzde 25'i kadar feragat istediler. Feragatta bulunanlara düzenli ödeme yapacakları sözünü verdiler. Çoğu firma maaşları, vergisini, borçlarını ödeyebilmek için alacağının yüzde 25'inden vazgeçti. Ancak döndük dolaştık, yine aynı ödeme kriziyle karşılaştık” dedi.
AMELİYATLAR DURACAK
Erkin Delikanlı, alacağını tahsil edemeyen firmaların kamuya tıbbi cihaz veremediğini, ödeme krizi yüzünden kamu ve üniversite hastanelerinde çok aciller dışında kalça protezi ameliyatlarının yapılamaz hale geldiğini söyledi. Bazı cihazların parasını hastaların ödemek zorunda kaldığını iddia eden Delikanlı, “Sağlık Bakanı'nın makamının hemen arkasındaki şehir hastanesinde kalça protez ameliyatları yapılamıyor. Bu gidişle hastanelerde ameliyatlar duracak, ameliyat ipliği bulunamayacak, kalp pili bile takılamayacak” uyarısında bulundu.
Malzemeler dövize endeksli firmaların zararı tırmanıyor
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da medikal firmalara 18 aydır para ödenmeyerek halk sağlığının riske atıldığını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın Hazine'den para gelmediği için ödeme yapılamadığına işaret ettiğini, belirsizlik yüzünden iflas noktasına gelindiğini belirten Kaya, “Hastaneler artık tıbbi malzeme ve hizmet alamaz duruma geldiklerinden hastalar mağdur edilmekte, çok ciddi halk sağlığı sorunu ortaya çıkmaktadır. Malzemelerin tümü dövize endeksli olduğu için firmaların zararı her geçen gün artıyor. Çığ gibi büyüyen birikmiş borç sorunu acilen çözülmeli, bundan sonra günü gelecek ödemeler makul sürelerde yapılmalı” dedi.
Sağlık, 27 Ağustos 2021 13:34
Yorumlar (0)
Sepaş Enerji’den güvence bedeli iade süreci hatırlatması
TRT'den Atatürk'e sansür! Yazıklar olsun
Büyükakın, TÜGVA iftarında gençlerle sohbet etti
KOTO’dan ihracata güç katacak hamle
Zeytinoğlu: İhracatta aylık 26 milyar dolar seviyesine yeniden ulaşmayı ümit ediyoruz
Dilovası’nda kaçak üretim yapan işletmeye baskın
Derinceliler Kadir Gecesi iftarda buluşacak
Erdoğan eski vekillere fırça mı attı?
Buna hem suçlu, hem güçlü denir!
Cedit’teki kentsel dönüşümde hak sahiplerinin çilesi ne zaman bitecek?
Kocaeli’de 165 şoföre ceza!
Bir zam daha geliyor
Bahçeli istedi o vekil istifa etti
İzmit’te şok cinayet! Bir kadın adliye önünde bıçakla adam öldürdü
Lütfü Türkkan’dan Sabiha Gökçen’e ulaşımla ilgili bakana 12 soru
İftiraları kursaklarında kalacak!
Gebze’de Meslek Liselerine destek projeleri yerinde incelendi
Kartepe’de dere yatağı çevresi bu halde!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kahire’de de iftar sofrası kurdu
Bülent Sarı ve Sertif Gökçe iyilikte buluştu!
İzmit’te Atatürk rölyefine çirkin saldırı!
Emeklilere zamsız müjde!
Başkan Hürriyet İzmitlileri iftar sofralarına davet etti
Erdoğan'ın övdüğü market iflas mı ediyor?
Erdoğan ve Yavaş 2. tura kalırsa kim kazanır?
Gölcük’te Örgü Şöleni başlıyor
Dilovası’nda birlik ve kardeşlik iftarı
Halkbank karşılığında S-400'lerin fişi çekildi
Çayırova Kent Meydanı’nda sona yaklaşıldı
Kocaeli’de kadın girişimcilerin sayısı arttı
Büyükakın, Mehmet Akif Ersoy’u unutmadı
Körfez’e değer katacak yeni spor kompleksi inşaatında durum ne?
Bütçe açığını kapatmak için trafikte ceza yağdırıyorlar!
Bu insanlar kaçırıldı mı?
Kellesi kopmuş çok padişah gördük!
İzmit’te 1 dönümlük alana sebze serası kuruluyor
Büyükakın, Mısır’da Gazzelilerle bir araya gelecek
Gölcüklüler beton park istemiyor!
Doğalgaz faturaları cep yakacak!
