Marketlerde yeni dönem başlıyor
Gündem, 13 Ağustos 2021 12:571 Ocak 2022 tarihinden itibaren marketlerdeki plastik ürünler için yeni dönem başlıyor...
Poşetlerden sonra kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak. Ambalaj iade edildiği takdirde ücreti geri verilecek.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, "Türkiye'de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor ve bunun 9 milyarı pet ambalajlardan oluşuyor. Depozito İade Sistemi ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabilir" ifadelerini kullandı.
PAGEV'den yapılan açıklamaya göre, plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıkların çöpe değil, geri dönüşüme gitmesini sağlayacak Depozito İade Sistemi (DİS), 2022 yılında devreye girecek. Çevresel sorunları azaltması beklenen DİS'in, geri dönüşüm sektöründeki yatırımları hızlandırması bekleniyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Eroğlu, sistemin doğru işlemesi halinde Türkiye'de her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçilebileceğine dikkati çekti. Depozito İade Sistemi ile tüketicinin, geri dönüşüme teşvik edileceğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek uygulamayla birlikte tüketiciler, ürünleri satın alırken ürün bedeliyle birlikte belirlenen depozito iade ücretini de satış noktasına ödeyecek. Depozito sistemi, tüketiciyi ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirecek, tüketici depozite bedelini geri alabilmek için atığı iade edecek. İade bedeli para ya da alışveriş puanı olabilir. Depozito sistemiyle birlikte tüketici için parasal değer ifade edecek atıklar, çevreye çöp olarak atılmayacak ve böylece toplama merkezlerine götürülüp ham maddeye dönüştürülebilecek. Hem çevre korunacak hem ülke ekonomisi kazanacak. Depozito uygulaması, temiz ve geri dönüşüme uygun ham madde elde edilmesine olanak sağlayarak sektörün gelişimini hızlandıracak."
Eroğlu, parklara, bahçelere, denizlere atıldığında çevresel kirliliğe yol açan atıkların, Depozito İade Sistemi ile birlikte parasal değer kazanacağından tüketiciler açısından kıymete bineceğini aktardı.
Türkiye'de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajının kullanıldığını ve bunun 9 milyarının pet ambalajlardan oluştuğunu anlatan Eroğlu, DİS ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabileceğini bildirdi.
Gündem, 13 Ağustos 2021 12:57
Yorumlar (0)
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
Kocaeli’de perdeler Shakespeare’in ölümsüz komedisi ile açılıyor
Dilovası Ülkü Ocakları’ndan önce Kuran-ı Kerim tilaveti, sonra seminer
Hayat Holding COP31’de deneyimlerini paylaşacak
Körfezray metro projesinde binalara izleme reflektörleri monte edilmesine tepki
Dilovası Meclisi’nde hangi konular ele alındı?
Kocaeli’den Gazze’ye anlamlı dayanışma
AKUT, kurtarma kapasitesinin sahadaki karşılığını Kocaeli’nde test etti!
Kocaeli vekilinden Bakan Şimşek’e sert sözler!
Dün yükseldi, bugün yön değiştirdi!
İkili hukuk var tepkisi tutuklama getirdi
26 yaşındaki genç iple kendisini tavana asarak canına kıydı
Başkanvekili Obuz inceleme turunda
Çayırova meclisinde 6 gündem maddesi karara bağlandı
Valilik makam şoförü Akpunar vefat etti
Tarladan Aşevi’ne uzanan üretim ve dayanışma
İzmitli muhtarlara hem ziyaret hem sürpriz!
Kartepeli gençlere ilham veren söyleşi
Milletvekiline fon skandalı ile ilgili konuşma mı denildi?
İzmitli albay Karaca’dan üzücü haber
Darıcalılar Atatürk’e saygı için yürüyecek
Proje tamamlandığında Dilovası’nın yeni buluşma noktası haline gelecek
Kartla akaryakıt ödemelerinde büyük artış
Kocaeli’de 9 ayda 2,1 milyar liralık senet protesto edildi!
MHP'den asgari ücret için öneri
Şikayetvar'a şikayet yağdı!
AKP'li Kaya adliyeye elini koluna sallayarak geldi! CHP'li olsa evine polis gönderilir miydi?
Antalya’da restoran işleten İzmitli Orhan Küçük vefat etti
10 ili yıkan depremle ilgili borçlandırılma duyurusu
Gürlek, Erdoğan'ın sözünü çürüttü!
Benzin ve motorinde indirim yolda
Kocaeli’nin 8 ilçesinde yollar yenilenecek
Çocukların gelişimine sevgi dolu dokunuş
Gram altın 6 bin 600 liranın üzerine çıktı
Banka kartlarında manyetik şerit kaldırılıyor!
Kartepe’de açılan minyatür sergisi ziyaretçilerini bekliyor!
Zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor
Başkanvekili Obuz, Kocaeli Barosu Başkanı Solak’ı kutladı
Çayırova’daki veli eğitim kurslarında dersler başladı
