Töremizde yok
Gündem, 03 Ağustos 2021 04:27CHP lideri Kılıçdaroğlu orman yangınlarıyla ilgili yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi: Marmaris'te hayatını kaybeden Şahin Akdemir'in ailesi korumalar gözetiminde evinden alınarak Erdoğan'ın yanına getirilmiş ve Erdoğan burada aileye başsağlığı dileyerek, fotoğraf çektirmiştir. Bu davranışı bu toplum kabul etmez, içine sindiremez.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde, yurdun bir çok noktasında devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:
– Orman yangınlarına karşı canla başla mücadele eden tüm orman çalışanlarına, polis ve askerlerimize, itfaiye personelimize, belediye personellerimize, gönüllü olarak sahada çalışan arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Sizler bizim kahramanımızsınız.
BU DAVRANIŞI TOPLUM KABUL ETMEZ
– Bizim töremizde, geleneğimizde, ahlakımızda, inancımızda başsağlığı dileyeceğimiz kişileri ayağımıza çağırmak yoktur. Ya aileyi ziyaret eder, ya telefonla başsağlığımızı sunarız. Örfümüz, adetimiz budur. Ahlakımız budur. Ancak Marmaris’te hayatını kaybeden Şahin Akdemir’in ailesi korumalar gözetiminde evinden alınarak Erdoğan’ın yanına getirilmiş ve Erdoğan burada aileye başsağlığı dileyerek, fotoğraf çektirmiştir. Bu davranışı bu toplum kabul etmez, içine sindiremez.
– Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleme konusunda bir master planı hazırlamaktan acizse, o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarının 5’er yıllık zaman dilimleri içerisinde sürekli arttığını göremiyor, görüyor da kavrayıp tedbir almıyorsa, o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Bir cumhurbaşkanı, küresel ısınma ile birlikte orman yangınlarının artacağını bilmiyorsa, duymuyorsa, dünyada ve Türkiye’de uzmanların ilgili kurumların yazılı uyarılarını dahi okumuyorsa o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Bir cumhurbaşkanı, orman yangınlarıyla mücadeleyi, yandaşı için dünyada örneği olmayan, yıllık ihalelerle yapıyorsa o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez.
– Bir cumhurbaşkanı, orman yangınlarında kullanılacak filonun yani uçak ve helikopterlerin dengeli olması gerektiğini bilmiyorsa, o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Bir cumhurbaşkanı yangında kullanılacak filonun belli bölgelerde konuşlanması ve yangına süratle müdahale edilmesini bilmiyorsa, o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Bir cumhurbaşkanı yanan orman alanlarının tekrar kazanılması için görevi Orman Bakanlığı’na değil de Turizm Bakanlığı’na veriyorsa o cumhurbaşkanı yangınları önleyemez.
İNTİKAM ALMAYA KALKARSA…
– Bir cumhurbaşkanı orman yangınlarına karşı mücadele edecek personeli eğitmek için kullanılan İzmir Buca’daki Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezi’ni kapatmışsa, o cumhurbaşkanı orman yangınlarını önleyemez. Bir cumhurbaşkanı, Cumhuriyetin göz bebeği olan Türk Hava Kurumu’nu işlevsiz hale getirip, adeta Cumhuriyet’ten intikam almaya kalkıyorsa, o cumhurbaşkanı orman yangınlarını koruyamaz.
– Bu söylediklerimin tamamı doğrudur. Gördüğümüz tablo, yaşadığımız trajedi tam da budur. Bütün yetkilerin bir kişide toplanmasıdır. Süreci yönetmekte bir kişinin düştüğü acziyettir. Türkiye, açık söylemek gerekirse yönetilemiyor. Büyük bir üzüntüyle söylüyorum ki Saray iktidarı devletimizi aciz duruma düşürmüştür. Şimdi sizlere yapmamız gerekenleri anlatacağım. Ülkemizi derhal yeni iklim krizlerine hazırlamaya başlamamız lazım. Ülkemiz iklim ve su krizinin tam ortasındadır. Aslında Türkiye uyarıları 15 yıldır almaktadır. Ama saray iktidarı bu uyarıları duymamaktadır. Artık halka gerçekleri söyleme zamanıdır. Bunu bu trolleşmiş iktidardan beklemek de abesle iştigal olacağı için bunu biz CHP olarak, Millet İttifakı olarak yapmaya başlayacağız. Her yerde bizi nelerin beklediğini ve nasıl hazırlık yapmamız gerektiğini konuşacağız.
GERÇEKLERE ODAKALANACAĞIZ
– Bu süreçte kayıpların raporlanması lazım. Bu yapılırken Erdoğan’ın halkımıza adeta bir kredi pazarlayıcısı gibi yaklaştığı şekilde değil. Doğru dürüst kayıpların raporlanması lazım. Kim zarar gördüyse kayıt altına alınmalıdır. Her orman için güncel ve doğru bir yangın planının yapılmasını sağlamalıyız. Bu iktidarın işi demeyeceğiz biz yapacağız. Duygusal olarak fidan dikilsin diyorsunuz anlıyorum ama bilim insanlarını dinlemeye başlamanın tam zamanıdır. Bilim Çalıştayı gerçekleştireceğiz. THK’nın yenilenmesi için belediyelerimizi, iş insanlarımızı ve halkımızı göreve çağırıyorum. THK’yı ayağa kaldırmak zorundayız. Biz bunu yapacağız, iktidardan artık bir şey beklemeyeceğiz. Onları trolleri ile baş başa bırakacağız. Biz milletimizle, Saray iktidarının unuttuğu orman köylülerimizle el ele vererek gerçeklere odaklanacağız.
– Yaşadığımız felaket zaten saray iktidarının elinde hırpalanmış olan ruh sağlığımızı maalesef daha da etkiledi. Halk yardım çağrısında bulunduğunda onları anlamak yerine önüne geleni terörist yaftalamak ancak aciz yönetimlerin başvuracağı bir taktiktir. Halkımızın ruh sağlığını düşünmeliyiz. Yangında zarar görmüş alanlara ne Turizm Bakanı’nın, ne sarayın, ne de onların avanelerinin bir tek tuğla koymalarına izin vermeyeceğiz. Herkesi açık ve net uyarıyorum. Yanan alanlarda ranta açılacak, gasp edilecek bir avuç toprağı bile yanlarına bırakmam, ellerinden alacağım.
Emin olun hızla yaralarımızı saracağız. Hiç kimseyi ardımızda bırakmayacağız, aç ve açıkta bırakmayacağız. ‘Sesimi duyan yok mu?’ dedirtmeyeceğiz milletimize. El ele verip, ormanı daha yeşil, gökyüzünü daha mavi, denizleri daha berrak yapacağız. Kendimizi de, güzel ülkemizi de iyileştireceğiz. Tüm yaraları sarıp, tüm hasarları telafi edeceğiz.
Gündem, 03 Ağustos 2021 04:27
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
