Bir zamanlar ihracat rekorları kıran o fabrikalar icradan satılıyor
Ekonomi, 28 Temmuz 2021 17:39Bir dönem Türkiye’nin en büyük Akrilik ve Polip fabrikalarını bünyesinde barındıran ve ihracat rekorları kırarak, Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi'ne giren AKTEKS İplik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin 4 fabrikası, yaklaşık 54 milyon 500 bin TL muhammen bedel ile icradan satışa çıkarıldı.
Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan AKTEKS Akrilik İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş, kısa sürede tekstilde Türkiye'nin önde gelen firmaları arasına girmeyi başardı. Bu yükselişi sürekli devam eden firma, teşviklerden yararlanarak Halep'te de bir tekstil fabrikası kurdu.
UZUN YILLAR İSO 500’DEYDİ
2005’te Suriye’deki fabrikasında çıkan yangın sonrasında bu fabrikaya ait makinelerini Türkiye'ye getiremeyince ilk sarsıntıyı geçiren, son yıllarda da her yıl Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girmeyi başaran firmanın yöneticileri, defalarca, bakanların, bürokratların elinden başarı plaketleri aldı.
Ancak, firma Suriye’de yediği darbe sonra irtifa kaybetmeye başladı. 2015’in sonuna kadar süren bu düşüş nedeniyle bankalara olan kredi borçlarını ödemekte güçlük çeken AKTEKS Akrilik İplik Sanayi ve Ticaret AŞ.’nin Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülmekte olan davaları sonrasında iflasına karar verildi.
37 YILLIK MAZİSİ VARDI
AKTEKS Akrilik İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde, 1984 yılında kuruldu. Ağırlıklı olarak halı ipliği üreten şirket sektörün büyükleri arasında yer alıyordu. Yaptığı yatırımlarla ilerleyen yıllarda triko ipliği ve fantezi efektli iplik imalatları da yapmaya başladı.
Uzun yıllar İSO 500 listesinde yer alan şirket, son olarak 2011 yılı listesinde 221 milyon TL ciro ve 789 çalışanı ile 407’nci sırada yer aldı. İşlerinin iyi olduğu 2000’li yılların başlarında istihdam sayısıNI 2 bin 400'e kadar yükselen AKTEKS, 2001 yılında enerji sektörüne de girdi.
YURTDIŞINA AÇILMIŞTI
O yıllarda peş peşe yatırımlar yapan şirket 2002’de Suriye’nin Halep şehrinde triko iplik tesisi ve 2003 yılında Ceyhan Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde akrilik elyaf fabrikası kurarken, diğer yandan da Gaziantep’teki yatırımlarını büyüttü.
İhracatta da aktif olan AKTEKS, Almanya, Danimarka, İtalya, Belçika, Fransa, İngiltere, Hollanda, Yunanistan, Romanya, Macaristan, Polonya, Iran, Suriye, Mısır, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Japonya, ABD, Kanada, Rusya ve Beyaz Rusya’ya ihracat yapıyordu.
BANKALAR HACZE GİTTİ
Üst üste yediği darbeler nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyen AKTEKS için iflas kararı verilmesinin ardından alacaklı bankalar tarafından icra takibi başlatıldı.
Bu süreçte borçlarını ödemeye çalışan firmanın kalan malları için alacaklı bankalar tarafından haciz yoluna gidildi. Son olarak Gaziantep İcra Dairesi tarafından şirketin 4 fabrikasıyla, bu fabrikalara ait makineler ve 4 arsa için satış kararı verildi.
Yaklaşık 54 milyon 526 bin TL muhammen bedelle icra yoluyla yapılacak satışın ilki 3 Eylül 2021, ikincisi ise 30 Eylül 2021'de gerçekleştirilecek.
Ekonomi, 28 Temmuz 2021 17:39
Yorumlar (0)
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
