Kitap basımı artarken dergi ve gazete basımı azaldı
Ekonomi, 27 Temmuz 2021 16:23TÜİK'in 2020 yılına ait Yazılı Medya ve Uluslararası Standart Kitap Numarası İstatistikleri'ne göre, önceki yıla oranla, gazete ve dergilerin sayısı yüzde 13,5, tirajları ise yüzde 20,9 azaldı. Kitap bandrolü sayısı ise 2,3 artarak 433 milyon 213 bin 632 adet oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılına ait Yazılı Medya ve Uluslararası Standart Kitap Numarası İstatistikleri’ni açıkladı.
TÜİK’in istatistiklerine göre Türkiye’de gazete ve dergilerin hem sayısı hem de tirajı düşerken kitap bandrolü sayısı ise artış gösterdi.
Buna göre gazete ve dergilerin sayısı yüzde 13,5 tirajları ise yüzde 20,9 azaldı. Kitap bandrolü sayısı ise 2,3 artarak 433 milyon 213 bin 632 adet oldu.
GAZETE VE DERGİLER YILDAN YILA ERİYOR
Gazete ve dergi sayısı, 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 13,5 azalarak 4 bin 746 oldu. Bu yayınların yüzde 54,4’ünü dergiler oluşturdu.
Gazete ve dergilerin tirajı, 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 20,9 azaldı. Türkiye’de 2020 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı 996 milyon 516 bin 20 olurken, bunun yüzde 94,8’ini gazeteler oluşturdu.
Türkiye’de 2020 yılında yayımlanan gazetelerin yüzde 91,1’i yerel, yüzde 6,5’i yaygın (ulusal), yüzde 2,4’ü ise bölgesel yayın yaptı. Dergilerin ise, yüzde 69,1’i ulusal, yüzde 27,7’si yerel, yüzde 3,3’ü bölgesel yayın yaptı. Gazetelerin toplam tirajının yüzde 82,4’ünü ulusal, yüzde 16,9’unu yerel ve yüzde 0,7’sini bölgesel yayımlanan gazeteler, dergilerin ise yüzde 85,6’sını ulusal, yüzde 13,0’ını yerel ve yüzde 1,4’ünü bölgesel yayımlanan dergiler oluşturdu.
Gazetelerin yüzde 28,9’u haftalık, yüzde 28,7’si haftada iki-altı gün arası, yüzde 18,5’i aylık olarak yayımlandı. Dergilerin ise yüzde 21,8’i aylık, yüzde 20,7’si üç aylık, yüzde 16,3’ü altı aylık olarak yayımlandı. Gazetelerin yıllık tirajının yüzde 88,6’sını günlük, yüzde 7,8’ini haftada iki-altı gün arası, yüzde 2,2’sini haftalık olarak yayımlanan gazeteler, dergilerin ise yıllık tirajının yüzde 61,1’ini aylık, yüzde 10,0’ını haftalık, yüzde 9,2’sini üç aylık, yüzde 8,1’ini iki aylık yayımlanan dergiler oluşturdu.
Yayınlanan gazetelerin yüzde 89,9’u siyasi/haber/güncel, yüzde 1,8’i sektörel/mesleki, yüzde 1,7’si yerel yönetim içerikli olurken, dergilerin yüzde 17,9’u sektörel/mesleki, yüzde 15,1’i akademik, yüzde 7,4’ü eğitim/sınav içerikli yayımlandı.
BASILI YAYINLARIN REKLAM GELİRLERİ DÜŞTÜ
Basın İlan Kurumunun idari kayıtlarından elde edilen bilgilere göre 2020 yılında resmi ilan ve reklam bedelleri yüzde 2,6 azalarak 454 milyon 729 bin 980 TL oldu.
Yayımlanan materyallerin sayısı 2020 yılında, 2019 yılına göre yüzde 14,5 artarak 78 bin 500 oldu. Yayıncılar tarafından 2020 yılında; 68 bin 120 kitap, 523 elektronik kitap (DVD, VCD, CD), 8 bin 917 web tabanlı elektronik kitap, 494 konuşan kitap (çevrim içi, kaset, CD, DVD) ve 446 diğer olmak üzere toplam 78 bin 500 materyal için ISBN alındı.
EN ÇOK İÇERİK EĞİTİMDE
Yayınlar konularına göre incelendiğinde; yayımlanan materyallerin yüzde 28,2’si eğitim, yüzde 20,0’ı yetişkin kurgu edebiyat, yüzde 19,2’si akademik, yüzde 14,3’ü yetişkin kültür, yüzde 13,3’ü çocuk ve ilk gençlik, yüzde 5,0’ı ise inanç konulu olarak yayımlandı.
Satılan kitap bandrolü sayısı 2020 yılında, 2019 yılına göre yüzde 2,3 artarak 433 milyon 213 bin 632 adet oldu.
Ekonomi, 27 Temmuz 2021 16:23
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
