Nüfusun 3'te 1'i bankalara borçlu
Ekonomi, 16 Temmuz 2021 20:16Türkiye Bankalar Birliği 'nin (TTB) verilerine göre, Türkiye nüfusunun 3'te 1'inin bankalara borcu var. Yeni bir destek bekleyen borçlular Cumhurbaşkanlığı'nın destek yerine Finansal Yeniden Yapılandırma kararıyla bir kez daha hüsrana uğradı.
Türkiye'de nüfusun çoğunluğunun asgari ücretle geçinme mücadelesi vermesi vatandaşları banka kredilerine yöneltirken korona virüs salgını sürecinde desteklerin yetersiz olması insanları bankalardan kredi almaya ve borçlanmaya mecbur bıraktı.
İşten çıkarma yasağına rağmen çoğu iş yeri kod 29’u kullanarak haksız işten çıkarmalara devam etti. Kısa çalışma ödeneği 31 Mart 2021’de bitmesiyle vatandaş iyice dara düştü.
Şirketler ve diğer borçlular destek beklerken hükümet borç yapılandırma süresini uzattı. İki yıl önce bankalara kredi borcu bulunan şirketler için başlatılan ‘Finansal yeniden yapılandırma’ uygulaması haziranda uzatılmıştı. Cumhurbaşkanı Kararı ile bu uygulamanın süresi 2 yıl daha uzadı. Uzatma kararıyla bankalarla şirketler ve diğer borçluların kredi borçları için 19 Temmuz 2023’e kadar finansal yeniden yapılandırma anlaşmaları yapabilecek.
Borçlarını ödemeye niyetli olan, ancak gelir-gider dengesi bozulduğu için yükümlülüklerini yerine getiremeyen şirketlere imkan sağlama amaçlı uygulama, 19 Temmuz 2019’da iki yıl için yürürlüğe girmişti. Söz konusu kurum ve kuruluşlar, dahil oldukları risk grubundaki diğer borçlularla bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak.
Yapılacak finansal yeniden yapılandırmalara ilişkin usul ve esaslar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından çıkarılan yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazırlanan Çerçeve Anlaşmalar ile belirlenecek. Yapılandırma ile şirketlerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan vermek amacıyla uzatıldı.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 230 firma borçlarını yapılandırmıştı. Banka ve diğer mali kurumlara 25 milyon TL ve üzerinde kredi borcu bulunan şirketler için uygulanan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (FYYÇA) Büyük Ölçekli Uygulama kapsamına 202 firmanın (55 grup) Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmeleri (FYYS) ile 55,6 milyar TL’lik borcu yeniden yapılandırılmıştı.
Banka ve diğer mali kurumlara 25 milyon TL’den az kredi borcu bulunan şirketler için uygulanan FYYÇA Küçük Ölçekli Uygulama kapsamına 28 firma (11 grup) FYYS ile 323 milyon TL’lik borçla yeniden yapılandırmaya gitmişti.
ÜLKE NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİ BANKALARA BORÇLU
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre Mart 2021 itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2.3 milyon kişi arttı. Böylece konut, ihtiyaç ve taşıt kredilerinden oluşan bireysel kredilere borçlu kişi sayısı 34.5 milyona çıktı. Takipteki krediler dahil olmadığı bu verilere göre ülke nüfusunun yaklaşık üçte biri bankalara borçlu.
2 MİLYON KİŞİNİN İSMİ VARLIK ŞİRKETLERİ'NDE
Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Sezin Ünlüdoğan, geçen aylarda Dünya Gazetesi’yle yaptığı röportajda Varlık yönetim şirketleri Nisan 2021’e kadar bankalardan 60 milyar lirayı aşan sorunlu alacağı devraldığını belirtti.
Bu borçtan 5,4 milyar tahsil ettiklerini açıkladı. 3 milyon 2 yüz bin kişinin borçlu olduğunu sadece 1 milyon 2 yüz bin kişiden borç tahsilatı yaptıklarını söyleyen Ünlüdoğan hala 2 milyon borçlu olduğunu ifade etti.
Ekonomi, 16 Temmuz 2021 20:16
Yorumlar (0)
Erbakan: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine getirilmeli
Çayırova’nın basketbolcuları potada Bordo Bandırma’yı mağlup etti
Emeklilere ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilecek iddiası
Şehit Yakınları ve Gazi Evi projesini yerinde incelediler
Asgari ücretle ilgili bir açıklama daha
Kocaeli’de menopoz okulundan mezun olan 190 kadına sertifika
Derince’de 10 Kasım’da iki anlamlı etkinlik
İSU’da görev yapan Halil Arslan vefat etti
Kartepe’de kar küreme mesaisi!
Bu şartlarda nasıl üretim yapacağız?
Başkan Çiftçi’den esnaf buluşmalarına devam
Başkan Kocaman gençleri dinledi
MHP’nin Kocaeli’den seçilip İstanbul’da ikamet eden vekili arada görünüyor!
Kocaeli’de muhtarlara kırtasiye kolileri teslim edildi
Dilovası’nda Enver Yıldırım’dan çağrı: Artık kavga değil, birleşme vaktidir
Kartepelileri bezdiren fabrikalar!
CHP’nin eski Kocaeli İl Başkanı Rıdvan Alkan vefat etti
Sapanca gölü korunsun çağrısı
Kocaeli’nin ulaşım projeleri Almanya’dan sonra İspanya’da da görücüye çıktı
Valilik makam şoförü Akpunar son yolculuğuna uğurlandı
Engelli vatandaşlara emeklilik oyunu
Fatma Betül Sayan’ı feda etmek zorunda kaldılar!
Borçları için yapılandırma bekleyenlere kötü haber!
Tuncay Aşkın’ın yeğeni kaza kurbanı oldu
Kocaeli Valiliği’nden zirai don uyarısı!
Çayırova’daki 12 sokakta üstyapı çalışmaları tamamlandı
Başkan vekili Obuz Yahya Kaptan’da da talepleri dinledi
Usta Eller, sektör temsilcilerini 4’üncü kez buluşturacak
Ford Otosan, COP31'de otomotiv değer zincirinin dönüşümünü ele alacak
Derince’ye iki yeni sosyal proje daha: Senin Kafen ve Kent Lokantası
Gölcük Kültür Merkezi ihalesi için 10 firma teklif verdi
KOTO üyeleri için o sağlık kuruluşu ile de indirim protokolü imzalandı
Alikâhya OSB’deki Fehmi Yıldız Cami törenle ibadete açıldı
Bugün seçim olsa TBMM'de açık ara fark ortaya çıkıyor!
Yenilikçi Tarım Faizsiz Kredi Desteği Programı KOTO’da konuşuldu
Başiskele’de 14 derslikli okul yapmak için kollar sıvandı
İtfaiye ekiplerinden küçük çocuklara uygulamalı yangın eğitimi
Sakarya Garnizon Komutanı Albay Gür’den Vali Aktaş'a ziyaret
Kocaeli’de perdeler Shakespeare’in ölümsüz komedisi ile açılıyor
