Katı atık sahalarına çözüm oluşturacak uluslararası proje başladı
Eğitim, 09 Temmuz 2021 10:08Vahşi katı atık depolama sahalarına çözüm üreterek çevresel sorunları azaltacak Avrupa Birliği projesi GTÜ yürütücülüğünde başlatıldı.
Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) yürütücülüğünde başlayan proje kapsamında vahşi katı atık depolama sahalarını iyileştirerek çevre ve su kaynaklarına yönelik tehlikeleri azaltmak için akıllı karar destek sistemleri geliştirilecek. “ Vahşi Katı Atık Depolama Sahalarını İyileştirerek Çevre ve Su Kaynaklarımıza Yönelik Tehlikeleri Azaltmak için Akıllı Karar Sistemleri" başlıklı projede Türkiye, İtalya, Bulgaristan, Romanya ve Polonya'dan üniversite, belediye ve özel firmaları temsil eden 9 ayrı ortak kuruluş yer alıyor. Bunlar: Gebze Teknik Üniversitesi (Yürütücü), Pamukkale Üniversitesi, Fano Büyükşehir Belediyesi (İtalya), Denizli Büyükşehir Belediyesi, Training 2000 (İtalya), Silesian University of Technology (Polonya), Sofia University St. Kliment Ohridski (Bulgaristan), Research and Development Biointech (Bulgaristan), Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti (Romanya). İlaveten proje içerisinde yer alan sosyal ortaklar ise: Network of Municipalities in the Apennine Mountains (İtalya), Gebze İnşaat Mühendisleri Odası, ECO Knowledge GT (Bulgaristan), Denizli Çevre Mühendisleri Odası, Research Organization and Manufacture of Bioproducts (Bulgaristan) ve Polish Society of Circular Economy (Polonya)'dır.
PROJE ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERE ÇÖZÜM ÜRETECEK
30 Haziran-1 Temmuz 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen proje başlangıç toplantısında açılış konuşmasını yapan proje yütücüsü Prof. Dr. Selçuk Toprak, bu projenin çok önemli bir çevresel soruna çözümler üretmek ve ulusal/uluslararası çalışmalara katkı koymak amacıyla ortaya çıktığını ve alanlarında uzman olan uluslararası ekiplerin bu ortak amaç doğrultusunda bir araya geldiğini belirtti. Ülkemizde, Avrupa'nın pek çok ülkesinde ve dünyada mühendislik görmeden yapılarak halen kullanılan veya terk edilmiş katı atık depolama sahalarının iyileştirilmesinin önemine işaret eden Prof. Toprak, projenin çıktıları olan yeni geliştirilecek akıllı karar destek sistemleri, yeterlilik araçları, çok dilli e-öğrenme platformu, öğrenme modülleri ve akıllı rehberlik el kitabının sürdürülebilirlikle ve konuyla ilgili çeşitli sektörlerde çözümlere ve yetkinliklerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına özellikle vurgu yaptı.
PROJEDE TAKVİM NETLEŞTİ
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan ASLAN da, tüm ortakları ve GTÜ proje ekibini (Prof. Dr. Selçuk TOPRAK, Prof. Dr. Banu ÇETİN, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem BALÇIK ve Araş. Gör. Oğuz DAL) kutlayarak, bu projenin yalnızca proje ortağı olan ülkelere değil, AB içinde ve dışındaki diğer ülkelere de faydalar sağlayacak fikri çıktılar üreteceğinden emin olduğunu ifade ederek başarılar diledi. 2 gün süren toplantılarda ulusal raporlar sunularak, sorunlar tartışıldı ve projenin fikri çıktılarının üretilip hizmete sunulması takvimi netleştirildi. Projenin web sayfası https://smart-envi.gtu.edu.tr/ adresinden sunularak, paylaşımların tüm ilgilenenlere bu adresten ve ilgili sosyal medya hesaplarından yapılması kararlaştırıldı. Yaklaşık 2 yıl sürecek projenin sonlarına doğru 5 ortak ülkede tüm paydaşlarla çalıştaylar yapılması ve proje bitişinde de GTÜ'de herkese açık kapsamlı, uluslararası bir konferans gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
.gif)
Eğitim, 09 Temmuz 2021 10:08
Yorumlar (0)
Symbol AVM’ye yakın nokta çöplüğe döndü!
İYİ Parti’de Yüksel Ercan’ın yardımcıları belli oldu
AKP Genel Başkanlığına Bilal Erdoğan mı geçecek?
Özgür Özel, DEM'lilere sert çıkmayacak mı?
Büyükakın: Sadece iş yapacağız, laf uçar, eser kalır
Başkan Sezer muhtarları dinledi ve yardımcılarına talimat verdi
Ekmek ve simit zamları için yeni bir uygulama
Büyükşehir’in kursu ile kendi işlerinin patronu oldular
Kocaeli’de muhteşem Atatürk sergisi
İki adet metro tüneli açma makinesi Derince’ye getirildi
DEM'lilerin raporunu paçavra diyerek yırttı!
Sapanca gölü geri çekiliyor, ekosistem tehlikede
Kocaeli’de fotoğraf yarışmasına rekor başvuru
Başkan Hürriyet İzmitlileri bu pazara davet etti!
Vali Aktaş güne okul ziyareti ile başladı
Çayırovalılar bu kurslarda bağlama çalmayı öğreniyorlar
Kasaphan Steak House, KOTO üyelerine indirim yapacak!
Kartepe tramvayında tepki çeken yapboz haller
15 Temmuz’la ilgili duruşmada başka, TBMM’de başka türlü konuştu!
Körfez’de 16 yaşındaki genç kız ölü bulundu: İntihar mı, cinayet mi?
Bağımsız 3 vekil İYİ Parti'ye geçecek!
Yılbaşı İyilik Pazarı İzmitlileri bekliyor!
Her 10 kişiden 7'si yoksullaştık diyor
Büyükakın: Herkesin belediye başkanıyız
Kule Deresi yine köpürdü!
Eski AKP'li vekil hapse atılmıştı, serbest bırakıldı
Kocaelili gazeteci- yazar Mustafa Eranıl, TÜYAP Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluştu
AKP'de Öcalan oyumuzu düşürür endişesi!
Başiskele’deki dev projede 350 milyon TL tasarruf sağlandı
Başkan Hürriyet, Yahya Kaptan’daki çalışmaları yerinde inceledi
AKP Kocaeli İl Başkanı Talus, Vali Aktaş’ın kapısını çaldı
Büyükşehir, 68 yeni otobüs satın aldı
Çayırova’da Başkan Çiftçi’nin 21 derslikli yeni meslek lisesi heyecanı!
Körfez ADD, yardımseverleri kahvaltıda ağırladı
Coşkun Sabah'ı yumurtacılıktan soğuttular!
Altın fiyatı bankaları solladı!
Başkan Sezer, Gölcüklüleri gururlandırılan başarılı öğrenci Sarp Arel’i tebrik etti
KOTO 23. Meslek Komitesi’nden eğitim kurumlarına ziyaret
Minikler Hereke halısının üretim sürecini yerinde gördüler
