Emekli öğretmenlere ikinci maaş şoku
Eğitim, 28 Haziran 2021 00:41Öğretmenlere haftada 30 saat ders görevi karşılığında 2 bin 340 lira veriliyordu. 65 yaşını doldurmuş emekliye bu ücretin ödenmesi halinde, emekli maaşının kesilmesine karar verildi.
Kamuda iki maaşlı, üç maaşlı, 5 maaşlı personel sayısı giderek artarken, Anayasa Mahkemesi, emekli öğretmenlerin ücret karşılığı derse girmesi halinde, emekli maaşlarının kesilmesi gerektiğine karar verdi. Bu karar eğitim camiasında tepki yaratırken, birden çok yerden maaş alanlar için bir işlem yapılmıyor. Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen de, çift maaşın önlenmesi konusunda milletvekillerinin öncü olması çağrısında bulundu ve emekli maaşlarının kesilmesi gerektiğini söyledi.
ÜCRETLER KESİLİYOR
Anayasa Mahkemesi'nin, “Kuralların Anayasa'ya uygun/olup olmadığına (norm denetimi) ilişkin kararı” geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Karara ilişkin dava Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından 65 yaşın üzerindeki emekli öğretmenlerin, ilkokul veya halk eğitim merkezlerinde, fiilen verdikleri dersler karşılığında kendilerine ödenmekte olan ders ücretlerinin kesilmesi, ödenmiş olanların geri alınmasına yönelik idari işlemin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz yolu kullanılarak açılmıştı. Yüksek mahkemede verilen kararda, uygulamanın Anayasa'ya aykırı olmadığı belirtildi.
65 yaşını doldurmuş öğretmenlere, fiilen verdiği dersler karşılığında çok az ücret ödenmesi bile Anayasa'ya aykırı bulmasını, hukuki konularda ve kamu görevlileriyle ilgili düzenlemelerle ilgili yorumlarını ortaya koyan emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, SÖZCÜ'ye şöyle değerlendirdi:
BİRDEN FAZLA AYLIK
“Kamu yönetiminde bazı bürokrat ve siyasilerin birden çok göreve atandıkları, emekli aylığı başta olmak üzere aylık, huzur hakkı vb. adlarla birden çok aylık aldıkları, konunun son zamanlarda gündem oluşturduğu, uygulamanın giderek yaygınlaştığı görülmektedir.”
Kamuoyu vicdanında yaralanmalara yol açıyor
Kamudaki görevlilerin birden fazla aldıkları aylık vb. ödemelerin sayıları çiftli rakamlarla ifade edildiğini anlatan Mahmut Esen, bunlara yapılmış aylık ödeme tutarlarının bazen Cumhurbaşkanı'nın 88 bin TL olan aylığını bile geçtiğini kaydetti. Esen, “Kamuoyu vicdanında yaralanmalara yol açan bu durumların düzeltilmesi için muhalefet parti milletvekillerince kanun teklifi de verdi. Çok yakınılmakta olan birden çok aylık alınmasına ilişkin bu durumun kökten çözümü/düzeltilmesi için işe eylemli milletvekillerinin emekli aylıklarının kesilmesi ile başlanılmalı” dedi.
Bu amaçla yasal düzenleme yapılmalı. Milletvekilleri bu konuda topluma, kamu yöneticilerine örnek olmalı.”
İdare Mahkemesi devreye girdi ancak fayda etmedi
Öğretmen ve usta öğreticilere ilkokul/halk eğitim vb. yerlerde fiilen verdikleri dersler için saat başı ücret ödeniyor. Haftada 8-30 saat arasında ders ücreti verilebiliyor. 2021 yılında ödenmesi gereken saat ücreti net 19.53 TL olarak belirlenmişti. Haftada 30 saat ders görevi verilmiş emekli görevliye ay sonunda en fazla 2 bin 340 TL ücret ödenebiliyor. 65 yaşını doldurmuş emekliye bu ücretlerin ödenmemesi, ödenmesi halinde ise almakta olduğu emekli aylığının kesilmesi gerekiyor.
EŞİTLİĞE AYKIRI
Ankara 7. İdare Mahkemesi bu kuralı, Anayasa'nın eşitlik; çalışma/ sosyal güvenlik/ kamu hizmetine girme haklarını düzenleyen maddelerine aykırı buldu ve iptalini istedi. Ancak Anayasa Mahkemesi, sözü edilen kuralın Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi.
Eğitim, 28 Haziran 2021 00:41
Yorumlar (0)
Bunun adı adaletsizlik
Dilovası’nda MHP’liler o projeyi yerinde inceledi
Kocaeli’de metro projesi halka anlatılıyor
Büyükakın’dan gençlere: Yarınlarımız emin ellerde
İzmit’te Robotik Kodlama ve Yazılım Evi kapılarını açıyor
Erdoğan'ın danışmanı fesli Kadir'e övgüler yağdırdı
Altın fiyatları yükselecek mi?
Milleti saracağız, haysiyetsizlerin defterini düreceğiz
DEM'liler Bahçeli'yi seviyor!
Gölcük’te Yeni Dünya Düzeni söyleşisinde neler konuşuldu?
Bir çocuk daha ölmesin, tır girişine engel olunsun
Asgari ücrete ara zam sorusuna net yanıt!
Belediye ekipleri yolda gördükleri kazaya hızla müdahale ettiler
İzmitli iki muhtarlara doğum günü ziyareti
Bahçeli yine Öcalan dedi!
Derince’de 19 Mayıs coşkusu Atatürk Halk Koşusu ile taçlanacak
AKP'den borçlara erteleme ve vergi affı teklifi
Okul kantinlerinde bu kurala uymayanlar cezalandırılacak
Kuzuyayla’da kar keyfi!
Körfezli güreşçiler 4 madalyayı kaptı
Gebze Ticaret Odası’ndan dış pazarlara yönelik yeni temaslar
Kamyoncu esnafı enflasyonun dişlileri arasında eziliyor
Erdoğan istedi, bayram tatili 9 gün oldu!
Suriyeli sayısı azaldı mı?
Başkan şampiyon güreşçiyi makamında ağırladı
İZGİM’de sertifika sevinci
Zeytinoğlu: Sanayicimiz üzerindeki maliyet baskısının azaltılmasını temenni ediyoruz
Kocaeli'de Hıdırellez böyle kutlanacak
1944 ruhu Kocaeli’de yeniden canlandı!
10 sektörden 9’unda üretim yavaşladı
Derince’de özel bir buluşma
Kocaeli Ticaret Odası imalat sektörünü o konuda bilgilendirdi
İzmit’te Kadın Elim Kooperatifi, kadınları sanatla buluşturacak
Böyle yargılama olur mu?
Gıda fiyatları uçuşa mı geçecek?
4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Büyükakın’dan Hıdırellez mesajı
Eski bina ve su tesisatlarına dikkat!
İsmail Sarıca 88 yaşında hayatını kaybetti
