Maskeleri ne zaman çıkaracağız?
Sağlık, 26 Haziran 2021 07:38Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "15 Temmuz'a kadar toplumun eğer yüzde 75'ini bağışık hale getirirsek bayram dönüşünde çoğu kimse, çoğu alanda maske takmayacak" dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, delta varyantına ilişkin DHA’ya değerlendirmede bulundu.
Doç. Dr. Savaşçı, Türkiye’de delta varyantının çok yayılmadığını belirterek, “İngiltere’nin, Rusya ve Amerika’nın Hindistan ile yakın ilişkileri vardı, buralarda dolayısıyla vaka sayısı artıyor. Ama özellikle aşısız kesimde, İsrail de dahil okul çağındaki çocuklarda, lise çağında özellikle delta varyantı biraz daha baskın hale geliyor. Çünkü onların dünya genelinde hiçbir aşısı yok. Dolayısıyla belki İngiliz mutasyonunun yerini delta mutasyonu almaya başlayacak, özellikle yazın ve sonbahar döneminde” dedi.
‘İNGİLTERE VARYANTI GİBİ YAYILMA OLMAYACAKTIR’
Doç. Dr. Savaşçı, delta varyantını aşının bitireceğini kaydederek, “Koruyuculukları düşse de aşı virüsün insanlara yayılma sürecini kırabilecek tek nokta. Dolayısıyla aşılar yapıldıkça, bizim de günlük 1 milyon üzerinde aşılama programımız devam ettikçe delta varyantı bizi çok etkilemeyecektir. Bunda bizim Hindistan ile çok sıkı ilişkimizin olmaması, havalimanlarında, gümrük kapılarında denetimlerin Hindistan ile aylardır yapılıyor olması etkili. Çok fazla İngiltere varyantı gibi yayılma olmayacaktır, Güney Afrika mutasyonu gibi biraz sınırlı mutasyon boyutunda kalacaktır. Ama bulaşıcılık oranı biraz daha yüksek. ‘Delta Plus’ mutasyonu daha da bulaşıcı; ama aşılama olduğu sürece bu mutasyonların 4’üncü dalga anlamında bir etkisi olmayacaktır. Delta Plus, hem aşıların koruyuculuğundan kaçması hem de daha hızlı bulaşabilmesi anlamında biraz endişe verici; ama bizi karamsarlığa düşürecek boyutta değil. mRNA aşıları şu anda yine bu mutasyona karşı etkili” diye konuştu.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı
EYLÜL UYARISI
Doç. Dr. Savaşçı, delta varyantı görülen kişilerin klinik seyirlerinde farklılık gözlemlenmediğini belirterek, “Düzce’de 10 tane delta mutasyonlu vaka var. Delta mutasyonunun klinikte, hastaların klinik seyirlerinde olumsuz bir etkisi yok. Sadece bulaştırıcılığı biraz fazla olduğu, aşılardan koruyuculuk olarak biraz kaçabildiği için vaka sayısında biraz artışlara, oynamalara yol açabilir. Bizim buradaki en önemli olayımız aslında okullar açılmadan toplumun yüzde 70-80’ini bağışık hale getirmek olur. Eylül ayında yoğun bir temas olacak, okullar, esnaf, tatil dönüşlerinde hareket artmış olacak. Bu süreçte bizim yapacağımız tek şey günlük 1-1,5 milyon aşılama. Halkımız çekinmeden özellikle genç kesime sesleniyorum; mutlaka aşılarını yaptırsınlar” ifadelerini kullandı.
‘YÜZDE 75 AŞILAMADA MASKE TAKILMAYACAKTIR’
Doç. Dr. Savaşçı, aşı yapıldıktan sonra önlemlerin bırakılmaması yönünde uyarıda bulunarak, “Birinci dozdan sonra hemen maske çıkartıp, kalabalık ortama girmeye başlıyor insanlar. Bu tür hataları yapmayalım. 15 Temmuz’a kadar toplumun eğer yüzde 75’ini bağışık hale getirirsek bayram dönüşünde çoğu kimse, çoğu alanda maske takmayacak zaten. Tabii delta varyantının gidişini de göreceğiz. Toplumun yüzde 70’ini bağışıklayınca, topumun çoğu korunmuş olacak; dolayısıyla sadece çok kapalı alanlarda maske takabiliriz. Halen halkımızın kafasında ‘aşı yaptıralım mı, yaptırmayalım mı’ tartışması var. Halkımız inansın, herhangi bir kısırlık etkisi, zararlı yön düşünülmesin” dedi.
Sağlık, 26 Haziran 2021 07:38
Yorumlar (0)
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
Zeytinoğlu enflasyon ve dış ticaret verilerini değerlendirdi
Allah Erdoğan'a vicdan versin'
Bahçeli, PKK liderine saygı duyuyor!
Kartepe Belediyesi ne işe yarar?
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin akıbeti ne olacak?
Küçük ölçekli balıkçılara destek başvuruları başladı
Kocaeli’de Taksiciler Esnaf Odası’nı kurmak için Bakanlıktan yetki alındı
Başkan Ölmez’den Berat Kandili mesajı: Dua etmenin tam zamanı
Çayırova’daki çocuk kulüplerinde ikinci yarıyıl böyle başladı
Altın yatırımcılarına uyarı: Peşinden koşmayın!
Fındık fiyatı üç beş alıcının insafına bırakılamaz
Kartepeli esnaf evinde ölü bulundu
Kocaeli’de Ramazan denetimi
Sigaraya büyük zam yolda
Otogaza da zam geliyor
Eleştiriden dolayı dava açması şık durmadı
Başkan Söğüt’ten Berat Kandili mesajı
Depremzedelere kışın ortasında çıkın dediler
Büyükakın: Halay da bizim horon da bizim
İzmit’te ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi ve sıcak yemek desteği başvuruları sürüyor
KOTO Başkanı Bulut, Mısır’da iş birliği protokolüne imza attı
