Pandemide zenginle fakir arasındaki uçurum büyüdü

Ekonomi, 15 Haziran 2021 14:05

Pandemi yılı olan 2020'de Türkiye'de nüfusun en zengin yüzde 20'lik kesiminin toplam gelirden aldığı pay 1,2 puan artarak yüzde 47,5'e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a düştü. Gelirden en fazla pay alan yüzde 10'luk kesimin geliri, en yoksul yüzde 10'luk kesimin gelirinin 14,6 katına ulaştı.

Pandemide zenginle fakir arasındaki uçurum büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı ‘gelir ve yaşam koşulları araştırması’ sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1,2 puan artarak yüzde 47,5’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9’a düştü.

GINI KATSAYISI ARTTI

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade ediyor.

En son yapılan araştırma sonuçlarına göre Gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,015 puan artış ile 0,410 olarak tahmin edildi.

Toplumun gelirden en fazla pay alan yüzde 20’sinin elde ettiği gelirin en az pay alan yüzde 20’sinin elde ettiği gelire oranı şeklinde hesaplanan P80/P20 oranı 7,4’den 8,0’a, gelirden en fazla pay alan yüzde 10’unun elde ettiği gelirin en az pay alan yüzde 10’unun elde ettiği gelire oranı şeklinde hesaplanan P90/P10 oranı ise 13,0’dan 14,6’ya yükseldi.

Türkiye’de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri yüzde 15,8 artarak 2020 yılı anket sonuçlarına göre 69 bin 349 TL oldu.

Türkiye’de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri bir önceki yıla göre yüzde 17,2 artarak 28 bin 522 TL’den 33 bin 428 TL’ye yükseldi.

Yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirlerinde en yüksek gelir, geçen yıla göre 5 bin 450 TL artarak 42 bin 712 TL ile tek kişilik hanehalklarının oldu. Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarının yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 38 bin 141 TL iken tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarında bu değer 34 bin 577 oldu. En düşük yıllık ortalama eşdeğer kullanılabilir hanehalkı fert gelirine sahip hanehalkı tipi ise 25 bin 889 TL ile en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalkları oldu.

EN YÜKSEK PAY MAAŞ VE ÜCRET GELİRİNDE

Toplam gelir içerisinde en yüksek payı, yüzde 47,1 ile bir önceki yıla göre 0,4 puan artan maaş ve ücret geliri aldı. İkinci sırayı yüzde 21,8 ile önceki yıla göre 0,1 puanlık azalış gösteren sosyal transfer geliri alırken üçüncü sırayı yüzde 17,7 ile 2019 yılı anket sonuçları ile aynı paya sahip müteşebbis geliri oluşturdu.

Tarım gelirinin müteşebbis geliri içindeki payı 2019 yılı anket sonuçlarına göre 1,7 puan azalarak yüzde 20,9 olurken, emekli ve dul-yetim aylıklarının sosyal transferler içindeki payı 0,1 puan azalarak yüzde 91,7 olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK GELİR ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDA

Yıllık ortalama esas iş gelirleri sırasıyla yükseköğretim mezunlarında 63 bin 085 TL, lise ve dengi okul mezunlarında 41 bin 855 TL, lise altı eğitimlilerde 32 bin 838 TL, bir okul bitirmeyenlerde 22 bin 936 TL ve okur-yazar olmayan fertlerde 16 bin 785 TL olarak hesaplandı.

Geçen yıla göre yıllık ortalama esas iş gelirinde en yüksek artış yüzde 25,5 ile bir okul bitirmeyen en düşük artış ise %18,8 ile okur-yazar olmayan fertlerde oldu.

Esas iş gelirleri sektörel ayrımda incelendiğinde; en yüksek yıllık ortalama gelirin 46 bin 034 TL ile hizmet sektöründe, en düşük yıllık ortalama gelirin ise 25 bin 263 TL ile tarım sektöründe olduğu görüldü. Bir önceki yıla göre; yıllık ortalama esas iş gelirinde en yüksek artış yüzde 31,0 ile inşaat sektöründe gözlenirken, bunu yüzde 26,1 ile sanayi sektörü izledi. Diğer taraftan hizmet sektöründe yğzde 23,9, tarım sektöründe ise yüzde 15,8 artış gözlendi.

İŞVERENLERİN GELİRİ YÜKSEK

Yıllık ortalama esas iş gelirleri sırasıyla işverenlerde 125 bin 698 TL, ücretli maaşlılarda 42 bin 006 TL, kendi hesabına çalışanlarda 33 bin 207 TL ve yevmiyelilerde 17 bin 577 TL olarak hesaplandı. Geçen yıla göre en yüksek artış yüzde 31,6 ile işverenlerde en düşük artış ise yüzde 19,0 ile yevmiyelilerde oldu.

YOKSULLUK ORANI ARTTI

Toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2020 yılında 0,6 puan artarak yüzde 15,0 oldu. Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı ise son yılda 0,6 puan artarak yüzde 21,9 olarak gerçekleşti.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artış ile yüzde 8,9 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin yüzde 70’i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,5 puanlık artış ile yüzde 29,0 oldu.

Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,3 puan artarak yüzde 9,5, tek kişilik hanehalklarında bu oran 1,7 puan artarak yüzde 10,9 oldu.

En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranının 0,2 puan artarak yüzde 18,4, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranının ise 0,7 puan artarak yüzde 14,5 olduğu görüldü.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ YÜZDE 3,2’Sİ YOKSUL

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; okur-yazar olmayan fertlerin yüzde 26,7’si, bir okul bitirmeyenlerin yüzde 25,7’si yoksul iken, bu oran lise altı eğitimlilerde yüzde 14,0, lise ve dengi okul mezunlarında ise yüzde 8,3 oldu. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 3,2 ile en düşük yoksulluk oranının gözlendiği grup oldu.

MADDİ YOKSUNLUK ORANI YÜZDE 27,4

Finansal sıkıntıda olma durumunu ifade eden maddi yoksunluk; çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon ve otomobil sahipliği ile ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme ve evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme durumu ile ilgili hanehalklarının algılarını yansıtıyor.

Yukarıda belirtilen dokuz maddenin en az dördünü karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan ciddi maddi yoksunluk oranı 2019 yılında yüzde 26,3 iken 2020 yılı anket sonuçlarında 1,1 puan artarak yüzde 27,4 olarak gerçekleşti.

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsıyor. Buna göre, 2020 yılı anket sonuçlarında sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1,0 puan artarak yüzde 13,7 oldu.

Ekonomi, 15 Haziran 2021 14:05

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?

Kocaeli artık sanayi kenti değil mi?

Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan

Hayvan yeminin yarısı Ormanya’dan

Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak

Kapanca Festivali, özel sergilere ev sahipliği yapacak

On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!

On binlerce kişi Fuar Park’a akın etti!

SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı

SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, KOTO’da ağırlandı

Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı

Kocaeli vekili Gergerlioğlu’ndan TFF için bağımsız denetim çağrısı

Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!

Harikalar Sahili’nde uçurtmalar babalar için uçtu!

TCDD de borca battı!

TCDD de borca battı!

İzmit Alışveriş Festivali başlıyor

İzmit Alışveriş Festivali başlıyor

Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL

Yine çete baskını: Dönen para 10 milyar TL

Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!

Ülkücüler Şile’deki bu düğünde buluştu!

Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!

Milyonlarca öğrencinin beklediği haber!

Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı

Genç kız kendisini iple tavana asarak canına kıydı

Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!

Şehit Özcan Kan Fen Lisesi festivalinde robot sahne aldı!

Öğretmenler yerde sürüklendi

Öğretmenler yerde sürüklendi

Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!

Kapalıya imha paylaşımı yapan her yerde aranıyor!

Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha

Sanat Kafe'de önemli bir buluşma daha

Otoyolun o noktası 24  saat trafiğe kapatılacak!

Otoyolun o noktası 24  saat trafiğe kapatılacak!

Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz

Büyükakın’dan müjde: Akvaryum bir hafta daha ücretsiz

Durmak yok taşınmazların satışına devam

Durmak yok taşınmazların satışına devam

Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı

Yeni mezunlar ve iş arayanlar Kılavuz Kariyer ile yine sertifikalandırıldı

Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!

Lunaparkta çarpışan araba kapma yarışı!

Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı

Gölcük’te özensiz iş! Mazgal konulmadı

Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!

Paketli gıda almadan önce iki kere düşünün!

Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti

Dev akvaryumu ilk günde 15 bin kişi ziyaret etti

Havalimanı milyonları yutuyor!

Havalimanı milyonları yutuyor!

Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!

Pazar kahvaltısı bile lüks oldu!

Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz

Başkan Hürriyet’ten davet var! Herkesi Kapanca Sokak Festivaline bekliyoruz

En çok milyarder o şehirde yaşıyor!

En çok milyarder o şehirde yaşıyor!

Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?

Destek yoksa hapse atılırsınız mı denildi?

Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene

Dilovası’nda MHP’yi ziyaret eden edene

Büyükakın çocuklarla eğlendi!

Büyükakın çocuklarla eğlendi!

O vekil nasıl dolandırıldı?

O vekil nasıl dolandırıldı?

Sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?

Sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?

İzmitli iş kadını kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

İzmitli iş kadını kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Millî birliğimizi tehdit edecek bu senaryodan uzak durun

Millî birliğimizi tehdit edecek bu senaryodan uzak durun

Hadi çocuklar Fuar Park’a! Karneval coşkusu başladı

Hadi çocuklar Fuar Park’a! Karneval coşkusu başladı

Başkan Ömeroğlu sınava geç kalan öğrencileri makam aracıyla sınava yetiştirdi

Başkan Ömeroğlu sınava geç kalan öğrencileri makam aracıyla sınava yetiştirdi

Dev akvaryuma koştular!

Dev akvaryuma koştular!

Çocuk edebiyatının sevilen ismi Orhan okurları ile bir araya geldi

Çocuk edebiyatının sevilen ismi Orhan okurları ile bir araya geldi