Biriken yedek akçeleri bir günde harcadılar
Siyaset, 12 Mart 2021 03:24DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası rezervlerinin eritilmesi ile ilgili başka bir bilgiyi açıkladı...
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası rezervlerinin eritilmesi ile ilgili er geç hukuk karşısında hesap sorulacağını söyledi. Babacan ayrıca, sadece rezervin değil, yedek akçe hesabının da harcandığına işaret ederek, "2019 yılında biriken yedek akçeleri de 2020’nin ocak ayında alıp bir günde harcadılar" dedi.
Partisinin 1. kuruluş yıldönümü nedeniyle gazeteciyle bir araya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) rezerv tartışmaları, erken seçim ihtimali, insan hakları eylem planı gibi çok sayıda soruyu yanıtladı.
Babacan, ekonomi ve insan hakları alanları dahil Türkiye’nin sorunlarının çözülmesi için önce "zihniyet değişiminin" gerektiğini, bunun yolunun da topyekûn iktidar değişikliği olduğunu belirterek, Merkez Bankası rezervlerinin eritilmesi ile ilgili er geç hukuk karşısında hesap sorulacağını ifade etti.
Partisinin 1. kuruluş yıldönümü nedeniyle küçük bir grup gazeteciyle bir araya gelen Babacan, ekonomideki son durum, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) rezerv tartışmaları, erken seçim ihtimali, insan hakları eylem planı gibi çok sayıdaki konuya dair soruları yanıtladı.
Geçen sene bu dönemlerde kurulan DEVA Partisi, pandemi nedeniyle çalışmalarını daha çok sanal ortamda yapmak durumunda kalmıştı. Babacan, bu yıl ise vatandaşlarla birebir temasın önemli olacağını, parti yetkilileri olarak sahada daha yoğun çalışacaklarını belirtti.
Bir yıllık çalışma kapsamında şimdiye kadar 550 ilçede partinin ilçe başkanları görevlendirilirken, 81 ilin 43’ünde ve 300 ilçede kongreler tamamlanmış durumda. Türkiye çapında teşkilatlanma partinin seçime girme yeterliliği kazanması açısından kritik önemde. Zira Siyasi Partiler Yasası'nın 36. maddesine göre, bir siyasi partinin seçime katılabilmesi için, "İllerin en az yarısında seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış" olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubunun bulunması gerekiyor.
ERKEN SEÇİM NE ZAMAN
Babacan kısa vadede ufukta erken seçim görmüyor ancak 2023’te zamanında yapılacağını düşünmediğini söyledi. Babacan’a göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) erken seçimin "kendisini daha iyi hissettiği bir dönemde" yapılmasını tercih edecek.
Ali Babacan, erken seçim kararının TBMM tarafından alınacağını öngördüğünü ve Meclis'in erken seçim kararını alması durumunda bunu, Cumhurbaşkanlığı görev süresinin bir dönem daha uzaması şartına bağlayabileceğini ifade etti. Babacan’a göre Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yöntemle görev süresini bir dönem daha uzatmak isteyebilir.
DW Türkçe’nin haberine göre iktidarın yaptırdığı anketlerde, DEVA dahil yeni partileri ölçemediğini söyleyen Babacan, bu nedenle doğru bir pozisyon alamadığını, seçim ve siyasi partiler yasasını da bunun için değiştirmek istediklerini söyledi. Babacan, Cumhur ittifakının siyasi partiler ve seçim yasalarında yapmak istediği değişikliğin altında "mevcut kurallarla artık kazanamayız, bu nedenle oyunun kurallarını değiştirip nasıl kazanabiliriz" düşüncesi yattığını dile getirdi.
"TCMB REZERVİNİN HESABI ER GEÇ SORULUR"
Babacan, Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ile ilgili tartışmalara dair sorulara ise "içimiz cız ediyor" sözleriyle tepki göstererek, rezervleri 135 milyar dolara kendilerinin çıkarttığını, "Kimse kusura bakmasın biz biriktirdik, bunlara kalsa ne hale gelecekti" sözleriyle dile getirdi.
Erdoğan’ın döviz rezervi ile ilgili yaptığı açıklamaların doğruyu yansıtmadığını belirten Babacan, şunları söyledi:
"Taraflı cumhurbaşkanı ve akraba bakan el ele verip Merkez Bankası’nın rezervini çarçur etti. Sayın Erdoğan, Merkez Bankası’nın 95 milyar dolar brüt rezerv rakamını söylüyor fakat 139 milyar dolarlık borcundan bahsetmiyor. Bu şuna benziyor: Cüzdanındaki paradan bahsediyor ama kredi kartı borcundan bahsetmiyor."
Ali Babacan ayrıca, sadece rezervin değil, yedek akçe hesabının da harcandığına işaret ederek, "Merkez Bankası’nın kârının her yıl belli bir yüzdesi yedek akçe hesabına konur, kötü günler için biriktirilir. 2019’un ocak ayında bir günde harcadılar. 2019 yılında biriken yedek akçeleri de 2020’nin ocak ayında alıp bir günde harcadılar" diye konuştu.
Eski ekonomi bakanına göre bunların hesabı hem siyasi açıdan hem de hukuki açıdan bir gün mutlaka verilmeli. Babacan, hukuken nasıl bir yol takip edilmesi gerektiği sorusuna, "Hukuki açıdan inceleme devletin yetkili organlarının yapacağı bir iştir. Zamanı geldiğinde bunların hepsi hem idari hem de yargı denetimine tabi tutulur. Er geç olur. Bu kadar büyük bir rakam ortada kalmaz" yanıtını verdi.
Babacan, toplumsal ve siyasi açıdan ise, "Siz yanlış para politikasıyla iki yıl boyunca 130 milyar doları eritiyorsanız, bunun bir siyasi hesabının verilmesi lazım" dedi.
Siyaset, 12 Mart 2021 03:24
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Mehmet Avcı’dan bir kez daha Atatürk ve Cumhuriyet çağrısı geldi
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş’tan 30 Ağustos mesajı
Elektrikli araçlardaki tehlike
Milli eğitim ve ulus devlet hedef alınıyor
Evrem İşitme Cihazları Körfez’de de hizmette
Beklenen İstanbul depremi ile ilgili yeni açıklama
Vali Aktaş, AKP İl Başkanı Talus’u ağırladı
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Kuvvetli yağışlara dikkat!
Kocaeli Ultra, 29 Ağustos’ta Kartepe’de yarışacak!
Süleyman Soylu doğruyu söyleyenlere yalancı mı dedi?
Başkan Bıyık Darıcalıları gurur ve coşkuyu birlikte yaşamaya davet etti
Dilovası’nın Şükrü amcası son yolculuğuna böyle uğurlandı
Hayır diyememe psikolojisi!
Gölcük'te dev spor kompleksi inşaatı ne durumda?
Kocaeli vekili Gergerlioğlu Temmuz ayında da arı gibi çalıştı
Erdoğan o görevde kalmak için yine sistemi değiştirecek!
Esnafın vergi ve SGK borcu engeli kaldırıldı
Çenesuyu’nun yeni binasını Özgür Özel açacak
Kocaeli’nin önünü açacak bir politika setine ihtiyaç var
Büyükşehir bu konuda sınıfta kaldı!
Başkan Büyükakın başarılı öğrenci ve sporcuları kutladı
Altında yeni rekorlar kapıda mı?
Kocaeli Büyükşehir Ahlat’ta çadır kurdu
Okullar açılmadan bunlar yapılacak mı?
Terör örgütü liderinden müzakere eden bir siyasetçi çıkardılar
Asgari ücrete yüzde 50 zam mı yapılacak?
Av. Görkem Bora Taner, Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu üyeliğine adayım dedi
Yemek kartından o ücreti almak yasak!
Erdoğan'ın övdüğü marketin 30 şubesi kapandı!
Gölcük’te intihar şoku! 19 yaşındaki genç canına kıydı
Başiskele Kavşağı Projesi’nde sona gelindi
Başkan Hürriyet’e iftira mı atıldı?
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Pehlevan şimşekleri üzerine çekiyor!
TBMM’nin artık hiçbir kıymeti harbiyesi kalmadı
Körfez’de doğalgazlı mangal ünitelerinin sayısı artacak
Seçim barajı yüzde 5'e mi inecek?
Akaryakıtta 4 liralık indirim
OYAK Çimento’da kadın çalışanlara yönelik o programın ilk dönemi tamamlandı
Büyükakın’a dengeli yatırım çağrısı
