Teşvik, kemer sıkma, borç erteleme yolda
Ekonomi, 11 Mart 2021 02:11Cuma günü açıklanması beklenen paketten vergi, SGK ve banka borçlularına yeni kolaylık, teşviklere otomatik sistem, ticari davalara ön uzlaşma, kurumlar vergisine örtülü zam, kamu alacağında mahsuplaşma çıkması bekleniyor.
Her sıkıştığında reform paketi açacağını ilan edip ardından vatandaşa yeni yükler ve borçlulara af getiren hükümet, cuma günü yeni paket açıklamaya hazırlanıyor. Paketin, biri kamu tasarrufları diğeri borç öteleme, yatırım teşvikleri ve yeni kaynak yaratma maddelerinden oluşan iki ayaktan oluşması bekleniyor. Hazırlanan çalışmalara göre, kamuda yatırımlar dahil birçok konuda, kemer sıkmaya gidilecek. Bu yolla faiz dışı fazla verilerek, bir anlamda yabancılara borç garantisi sunulacak.
Paketin ikinci ayağında ise en son yapılan borç affının ödeme süresinin haziran ya da temmuz ayına uzatılması, 1 Eylül'den sonra ödenmeyen borçların da kapsama alınması ile sicil affı gibi maddelerinin olması bekleniyor. Pakette yatırımcıya teşviklerden otomatik yararlanma, geçici vergilere düzenleme, Kurumlar Vergisi'ne örtülü zam, mülkiyet hakkının garanti edilmesi gibi maddelerin de yer alacağı ifade edildi. İşte yeni ekonomi paketinde yer alması beklenen bazı düzenlemeler:
BORÇ AFFINA YENİ AF
1 – Ek taksit imkanı: Hükümetin en son çıkardığı başta vergi ve SGK borçları olmak üzere kamu alacaklarını yeniden yapılandıran af düzenlemesine ek taksit imkanı getirilmesi bekleniyor. Böylece ilk taksit ödeme süresi 1 Mart yerine 1 Haziran ya da 1 Temmuz gibi en az 3-4 ay ileri atılacak.
2 – Yeni borçlara da af: 31 Aralık 2020'den sonraki, hatta daha ileri gidilerek 2 Mart 2021 tarihinden önceki tüm borçları kapsayacak şekilde sürenin genişletilmesi bekleniyor.
3 – Sicil affı: Yeni bir sicil affı getirilip kara listenin kaldırılarak, yeni borçlanmanın önünün açılması bekleniyor.
4 – Banka borçlarına yapılandırma: Batığa gidebilecek kredi miktarını azaltmak için banka borçlarına yönelik yeni bir kredi yapılandırması maddesinin de pakette yar alması bekleniyor.
Devlet kemer sıkarak yabancıları çekecek
Yeni ekonomi yönetiminin iş başına gelmesiyle birlikte krediler pahalı hale getirilip faizler yükseltilerek özel sektör ve tüketicilerin harcamaları frenlenmişti. Şimdi yeni paketle devletin harcamaları da kısılarak mali disipline yönelik önemli adımlar atılması planlanıyor. Bütçede yatırımlar dahil birçok harcama azaltılacak. Bu sayede faiz dışı fazla elde edilerek ülkeye borç para verecek yabancılara, “Borçlarınızı kolay ödeyeceğiz” mesajı verilecek.
Ekonomi, 11 Mart 2021 02:11
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Derinceliler Arefe günü bayramlaşacak
Kocaeli’de binlerce çocuğa bayram harçlığı
Başkan Söğüt belediye personeli ile bayramlaştı
Kılıçdaroğlu, Özel'e ne dedi?
Kandıra’da tepki çeken yasak
YRP İl Başkanı Aydın’ın o istifa ile ilgili yorumu: Tezgahı biliyoruz, tezgahtarı tanıyoruz
Gebze Ticaret Odası’ndan Ankara çıkarması!
MÜZEFEST renkli görüntülere sahne oldu
Kartepe Menderes Bulvarında aydınlatma lambaları yanmıyor
Çayırova’nın genç basketbolcuları şampiyon oldu
Sürgün yolculuğu Babalı’da anıldı
Kocaeli’de bayram öncesi güvenli alışveriş denetimi
İzmit’te bayram öncesi esnaflar bunu yapabilecek!
Erdoğan o izni de kendine bağladı!
İzmit Şehit Özcan Kan Fen Lisesi’nin Hollandalı misafirleri
BTP’lilerin Başiskele temasları
20 bin öğrencisi olan Bilgi Üniversitesi kapatıldı
KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan sanayi kapasite anketi ve sanayi endeksi değerlendirmesi
Derince Cemevi, Cem Vakfı’na devredildi
İYİ Parti’nin Kocaeli’deki toplantısına Denizli vekili de katıldı
Sanayi sektörü alarm veriyor
Vatandaş artık hiç bir siyasi partiye güvenmiyor!
Ekonomide mutlak butlan şoku!
Cumhuriyet’e bir darbedir, anayasal düzeni yok etmektir
CHP Kocaeli İl Başkanı Arcan’dan sert sözler
CHP'de Özgür Özel'e büyük destek!
Kılıçdaroğlu göreve dönecek!
Kartepe Evleri’nde 144 yeni dairenin sahipleri kura ile belirlendi
Doğu Kışla’da bayram pazarı kuruluyor
İzmit’te Şehit Polis Şeyda Yılmaz Çınar Çocuk Evi de kapılarını açıyor
Başiskeleli miniklerden bayram kesesi!
Sarısu’da gençlik festivali böyle geçti
Dilovası’nda MHP’liler kan verdi
Derince’de Deprem Şehitliği’ne ücretsiz otobüs seferleri
Dilovası faciası TBMM gündemine taşındı
İzmit’te türkü dolu gece
Yuvacık Barajı’nın güvenliği için bu karar alındı
Çayırova’daki o projede çalışmalar son sürat
Kocaeli Şehir Hastanesi’nde doğum hizmetlerinde kalite masaya yatırıldı
