BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Duyulursa kimseye izah edemeyiz

Diyanet Vakfı yönetiminin Nisan 2025’te vakfın il ve ilçe yönetimlerine gönderdiği, “Katılım Esaslı Yatırım Fonları” yazısı açığa çıktı. Yazıda, şubelerde oluşan finans kaynaklarının, “Kaynakların etkin ve verimli yönetilmesi adına” faizsiz yatırım fonuna yatırılabileceği belirtildi. 

24 Ekim 2026 11:07
Duyulursa kimseye izah edemeyiz

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Burhan İşliyen imzalı yazı, 8 Nisan 2025 tarihinde vakfın il ve ilçe yönetimlerine gönderildi. Yazıda, şubelerin finans kaynaklarının, “Rekabetçi getiri sağladığı” belirtilen faizsiz yatırım fonlarına yatırılabileceği kaydedildi.

Belgenin yazıldığı Nisan 2025’ten sonda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yönetim değişti. Ali Erbaş görev süresi dolarken Erbaş yerine Diyanet İşleri Başkanlığı’na Safi Arpaguş getirildi.

18 Eylül 2025 tarihinde başlayan Arpaguş döneminde de Diyanet Vakfı’nca faizsin yatırım fonlarına para yatırıldığı savunuldu.

“KİSMEYE İZAH EDEMEYİZ”

Kamuoyunda infial yaratan fon skandalı açığa çıkınca Safi Arpaguş’un talimatıyla fondan çıkış yapıldı. Başkanlık kaynakları, “Madem bu iş doğruydu, doğru bir işten neden apar topar çıkıldı?” diye sorarken görevden alınan Diyanet Vakıf Genel Müdürü İzani Turan’ın da “Duyulursa kimseye izah edemeyiz” dediği öne sürüldü.

Öte yandan, fona girilmesi yönündeki resmi yazının yazıldığı dönemde İstanbul Müftüsü ve aynı zamanda Diyanet Vakfı İstanbul Şube Başkanı olan Safi Arpaguş'a da resmi yazının ulaştığı öğrenildi. Safi Arpaguş'un şube başkanı olduğu dönemde fona ne kadar para yatırıldığı merak konusu oldu.

Toplamda fona ne kadar para giriş çıkışın olduğu, toplam para hareketliliğinin ne kadar olduğu ise henüz netleşmedi. Vakıf yetkilileri ne kadar kar ettiklerini bilmediklerini belirtirken zarar edilmediğini savundu.

ARPAGUŞ İSTİFA MI EDECEK?

Gazze bağışlarının fona yatırıldığı iddiasının kamuoyuna yansımasından iki gün sonra Diyanet Vakfı Genel Müdürü ve iki yardımcısı apar topar görevden alındı.

Safi Arpaguş mütevelli heyeti başkanı olarak Diyanet Vakfı Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcılarının görevine son verirken gözler Safi Arpaguş'a çevrildi. Bir yıl boyunca fonda kalmaya göz yuman Arpaguş'un istifa edebileceği ya da görevden alınabileceği konuşulmaya başlandı.

Diyanet Vakfı’nca yapılan açıklamada ise görevden almaların fon tartışmalarıyla ilgili olmadığı savunuldu.

VAKIF’TAN YALANLAMA

Vakıf, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek hukuki süreç başlattıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada, vakfın nakit varlıklarının bir kısmının faizsiz finans ilkelerine uygun olarak bir katılım fonunda (TLK) değerlendirildiği doğrulandı.

Ancak basında çıkan fon krizleri ve tasfiye haberleri neticesinde vakıf kaynaklarının büyük bir değer kaybına uğradığı ya da zararla karşı karşıya kaldığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğu vurgulandı.

Sürecin yakından takip edildiği ve fondaki varlıkların kontrollü, kademeli bir şekilde çekilmeye başlandığı ifade edildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.