Rektörün oğluna kıyak haberine bir erişim engeli daha
Gündem, 19 Şubat 2021 06:34Kocaeli 1. Sulh Ceza Hakimliği, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü'nün oğlu Taha Hülagü'nün yükseliş hikayesine ilişkin haberleri 'başlıkları' nedeniyle erişime engelledi.
Kocaeli Üniversitesi'ndeki hukuka aykırı atamaları gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi sunmuştu.
Emir'in Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü'nün oğlu Taha Hülagü'nün jet hızıyla yükseliş öyküsünü anlattığı soru önergesinin haberine içerik nedeniyle değil, "başlıklar" nedeniyle erişim engeli getirildi.
Mahkeme, "Eleştirinin verilişinde gereksiz, yararlı olmayan beyan, niteleme ve değerlendirmelere gidilerek içerik ile uygun düşmeyen tahrik edici, yalın bir okuyucuda husumet ve kuşku yaratıcı dil ve ifade kullanılır, seçilen sözcükler aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici nitelikte olursa konu ile ifade arasındaki denge bozulur, haber veya eleştiri hukuka aykırı duruma gelir" diyerek "torpil", "kıyak", "jet atama", "Bir günde memur olup, Cumhurbaşkanlığı'na atandı" ifadelerini buna örnek olarak gösterdi.
Mahkemenin erişim engellemeye yönelik kararındaki haberimizin başlığı "Rektörün oğlu bir günde memur oldu, Cumhurbaşkanlığına atandı" şeklindeydi.
Mahkemenin ilgili sansür kararı ise şöyle:
Aleyhine tedbir istenen gazetenin ilgili internet içeriği, buna karşı talep dilekçesinde belirtilen hususlar ile dosya kapsamının bütünüyle incelenmesi sonucunda: söz konusu yazıların toplumsal ilgi unsurlarını içermekte olduğunda kuşku yoktur. Konu ile ifade arasında düşünsel bağlılık unsuruna gelince; bu unsur haber gerçeği yansıtsa dahi kullanılacak dil ve ifadenin, yapılacak niteleme ve yorumun haberin verilişinin gerektirdiği ve zorunlu kıldığı biçim ve ölçüde bulunmasını öngörür. Öze ilişkin koşulların varlığı durumunda da biçimsel koşullara uyulması zorunluluğu vardır. Eleştirinin verilişinde gereksiz, yararlı olmayan beyan, niteleme ve değerlendirmelere gidilerek içerik ile uygun düşmeyen tahrik edici, yalın bir okuyucuda husumet ve kuşku yaratıcı dil ve ifade kullanılır, seçilen sözcükler aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici nitelikte olursa konu ile ifade arasındaki denge bozulur, haber veya eleştiri hukuka aykırı duruma gelir.
Yapılan değerlendirmesi sonucunda, internet ortamındaki yazı içeriklerinde ''Jet hızında yükseliş: Bir günde memur olup, Cumhurbaşkanlığı'na atandı'', ''Rektörün oğlu bir günde memur oldu, Cumhurbaşkanlığına atandı'', ''Böyle 'yükseliş' görülmedi: Rektörün oğlu önce sınavsız müdür oldu, sonra bir günde 'memur' sıfatı alıp Cumhurbaşkanlığına atandı'', ''Rektörün oğluna KIYAK üstüne KIYAK'', şeklindeki ifadelerin okuyucu ve kamuoyu bakımından tahrik ve tepkiye sebebiyet verecek nitelikte olduğu, yazının yalın okuyucuda husumet ve kuşku yaratır nitelikte olduğu, ayrıca iddia edilen olayların meydana geliş tarihi ile haberleştirme tarihi arasında uzun bir zaman bulunduğu ve söz konusu iddialar ilgili haberlerin daha önce de internet sitelerinde yer aldığı, aynı iddiaların aylar sonra yeniden verilmesinde güncellik unsuru bulunmadığı gibi, tekrar tekrar iddiaların gündeme getiriliş tarzı itibariyle başvuranın kişilik haklarını ihlal etmeye yönelik hareket edildiği değerlendirilmiş, yukarıda gerekçeleri belirtilen tüm bu hususlar birlikte göz önüne alındığında içeriklerin bu haliyle başvuranın kişilik haklarını ihlal eder unsurlar taşıdığı, yapılan veya yapılmasına ortam tanınan bu tür yayınların açıkça hukuka aykırı olduğu yönünde sonuç ve hukuki kanaatine varılmış ve ilgili url linki bakımından talebin kabulüne ilişkin aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
Gündem, 19 Şubat 2021 06:34
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
BTP'den CHP'ye ara seçim eleştirisi
Ulus Pazarı’nda elektrik israfı
Suya son 1 ayda yüzde 40 zam
Kocaeli Sanat Fabrikası’nda perdeler açılıyor
Eski fuar alanında akvaryum projesi: Etrafı balıklarla dolu tünelden yürünecek
Kocaeli Valiliği’nden bir zirai don uyarısı daha!
Altın ve dolarda beklenti ne yönde?
MÜSİAD Genel Başkanı Özdemir, KOTO’da ağırlandı
Kocaeli’de mezar taşlarındaki sır aralandı!
İsrail Meclisi’nin Filistinli esirlerle ilgili tartışmalı yasaya Kocaeli’den tepki
Gölcüklü çocukların kalbinde polis sevgisi var
Sepaş’ın mobil uygulamasını indiren indirene!
Başkan Söğüt: Tanesi 2.450 TL’ye çikolata mı olur?
Demokrasi, adalet ve cumhuriyet kolonları tehdit altında
Bisiklet yollarına el atılsın!
Dilovası’nda MHP’liler, Doğubeyazıtlılar Derneği yöneticilerini ağırladı
Ekonomi politikaları halkı batırıyor, bankaları büyütüyor
İzmit Perşembe Pazarı’nda belediye ekipleri sordu, vatandaş cevapladı!
Çayırova’ya atletizmde 2 madalya daha geldi
Kartepe’de tabelalar doğru, yön yanlış!
Başkan Gökçe: Çocuklarımızın sporla büyümesi önemli
Belediye operasyonları Özgür Özel'e mi bağlanacak?
Zeytinoğlu: İhracatta gerileme sanayi üretimine yavaşlama olarak yansıyabilir
Kocaeli’de üreticilere damızlık koç desteği
Aile Bakanlığı, aile bütünlüğüne darbe vuruyor!
Başiskele’den kalkıp sıcak savaşın yaşandığı Lübnan’a gittiler
Baş'tan Özel'e : Demokrasi dilenme, masadan kalk
Derince’de 23 Nisan Futbol Turnuvası heyecanı
Kocaeli’de gece seferlerine ilgi her geçen gün artıyor
Çayırova’nın uzun adamları Finalspor’u da yenerek liderliğini sürdürdü
Dilovası’nda MHP’liler şehitler için ellerini semaya kaldırdı
Gölcüklü öğrencilere uygulamalı sıfır atık eğitimi
Dilovası faciası mağdurları Saadet Partisi lideri Arıkan’la görüştü
AKP 2002'de ara seçim istemiş! Kocaeli detayı
İzmit Belediyesi’nde vefa İstanbul’da bir semt değil!
KOTO ile Yapı Kredi, KOBİ’lere özel iş birliği protokolü imzalandı
Büyükakın, Batı Trakya’da yaşayan Türk öğrencilere verdiği sözü tuttu
Zamları gizlemeye çalışıyorlar
Başkan Söğüt’ten Mimar Sinan Mahallesi sakinlerine: Zor ama doğru kararı aldık
