Adliyeye gitmeden dava açabilirsiniz
Polis & Adliye, 19 Aralık 2020 03:25Adalet Bakanlığı'nın dijital uygulaması UYAP’a yenilikler geldi. Turkiye.gov.tr üzerinden giriş yapılarak çok kısa sürede dava açılışı, trafik ve idari para cezalarına itiraz gerçekleştiriliyor. Böylece adliyeye gitmeden ve işlemler yürütülüyor.
Adalet Bakanlığı'nın dijital uygulaması Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne son dakika güncellemeleri geldi. UYAP’taki yeniliklerle birlikte hukuk, idari, icra ceza, koruma tedbiri nedeniyle tazminatlara ilişkin dava açılışları internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte trafik cezası ve idari para cezalarına karşı itiraz etmek de UYAP üzerinden yapılacak.Sulh ceza hakimliğine de itirazların yapılacak olması mahkemelerde hem evrak yükü hem de iş yükünün azaltılmasını sağlıyor.
MAHKEMEYE GİTMEDEN DAVA AÇABİLİRSİNİZ
Adliyelerdeki yoğunluğun internet üzerinden açılacak olan davalarla azalması hem davacıları hem de adliye çalışanlarını rahatlatıyor. İnternet üzerinden açılan davaların ödemeleri de yine online olarak gerçekleştiriliyor. Avukatlara da kolaylık sağlayan sistem ile yargılamaların daha hızlı olması hedefleniyor.
TRAFİK CEZALARINA İTİRAZ ÖNEMLİ
Trafik cezalarına itiraz ederken haklı sebepler öne sürülmesi gerekiyor. Bunlar;*Kişilerin adına kesilen cezaların trafik ihlalinden kaynaklanması durumunda itiraz edilmesinin hakkı saklı tutulmuştur.*Radar uyarı levhasının olmadığı noktalarda; radar sisteminin hız kontrolü sonrasında herhangi bir hız cezası kesilmişse karar Yargıtay tarafından net bir şekilde iptal edilir.*Cezanın sonrasında herhangi bir fotoğraf ve delil bulunmuyorsa ve yalnızca ceza tespit tutanağı varsa delil yetersizliğinden itiraz edilebilir.*Belediye bölgelerinde yeteri kadar otopark hizmetinin bulunmaması durumunda; şehrin büyük bir kısmını kapsayacak bir park yasağı uygulaması getirilmişse park konusunda kesilen cezalara itirazda bulunabilir.
NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Trafik cezalarına itiraz etmek için belirlenen belgeler ile ikamet adresine en yakın Sulh Ceza Hakimliğine başvurulması gerekiyor. Vatandaşların yüzüne okunan cezalarda kesim tarihinden itibaren 15 gün içinde, plakaya yazılan cezalarda ise kişiye tebliğ edilen tarihten itibaren 10 iş günü içinde itiraz hakkı bulunuyor. Trafik idari para cezasına itiraz etmek için gerekli olan belgeler yasa ile şöyle belirlendi:-Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı tebligatının fotokopisi-Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi-Sulh Ceza Hakimliği'ne yazılan dava dilekçesi-Trafik cezası kesilen araca dair ruhsat belgesinin fotokopisi
-Araç sahibinin ehliyet ve kimlik kartının fotokopisi-Ceza ödemesi yapıldıysa ödemeye dair banka dekontuBaşvuru sonrasında duruşma yapılmadan dilekçede yer alan bilgiler ışığında mahkeme karar verir. Ancak bazı olağanüstü durumlarda mahkeme tarafları dinlemek için belirli bir günde ve saatte çağırabilir. Dinleme sırasında dilerse tarafların avukatları da salonda hazır olarak bulunabilirler. Kararın olumlu ya da olumsuz sonucu kişilere tebligat ile gönderilir.
Polis & Adliye, 19 Aralık 2020 03:25
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İzmit Belediyesinden 3’üncü kütüphane
Bir dev şirket daha iflasın eşiğinde
Serdar Mahallesi’nde yeni merdiven ve istinat duvarı mesaisi
Boğulma tehlikesi geçiren 38 kişi daha zamanında kurtarıldı
Gebze ve diğer ilçeler kendi kaderine terk edildi
Kocaeli’nde tarla ve bahçeler suya doydu
Vali Aktaş, Derince'deki o okul inşaatını yerinde inceledi
Bir komedyene daha espri yaptı diye hapis cezası
Başkan Çiftçi’den 15 Temmuz mesajı: Gurur duyuyorum
Bahçeli'nin danışmanı ne demek istedi?
Gölcük'te Atık Getirme Merkezi gün sayıyor
Akılları telefonlara da zam yolda!
Öldürme ve yaralama da çocuğa indirim kaldırılıyor
Tavuk eti tüketiminde düşüş
Kandıra Ağva Yolu’nu kullanan sürücüler dikkat!
Büyükakın’dan 15 Temmuz mesajı: Tek yürek olmaya devam edeceğiz
Muhalefete yönelik davalardan adalet çıkmaz
Kocaeli’nde her gün yüzlerce kişi bu numarayı arıyor!
Ormanya’da yavru leyleklere de sahip çıkıldı
Büyükşehir, Yenilikçi Uygulamalar Ödülü’ne layık görüldü
Haluk Levent'ten şaşırtan açıklama!
Kocaeli Büyükşehir’den ibadethanelere 32 milyon liralık destek
Benzine de büyük zam yolda!
GTÜ'de mezuniyet coşkusu
Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi: Endişe ediyoruz
Gölcük’te plaj voleybolu turnuvası sona erdi
KOTO'dan Hollanda, ABD ve Macaristan iş dünyasıyla temaslar
Maaşları eksik yatacak!
Başiskele’de motor sporu tutkunlarını buluşturan yarış
Kocaeli vekilinden çağrı: Önlem alınsın başka ölümler yaşanmasın
Bakan Gürlek Kızılay'a 150 bin TL bağışladı!
Altın Kiraz Festivali’nde Emre Fel konseriyle muhteşem bir final
Haluk Levent hayırsever mi, dolandırıcı mı?
Gölcük’te nefes kesen at yarışı
Son anketten çıkan sonuçlar şaşırttı!
Savcılıktan Haluk Levent kararı! Gözaltına alındı
Çık karşıma, ikinci kez yarışalım, ikinci kez seni yenelim!
İzmit Gündoğdu’ya yeni beton kaldırım
