Korona virüsün öldürücü bir yanı daha ortaya çıktı
Sağlık, 14 Kasım 2020 05:14Korona virüs akciğerin yanı sıra diğer organlara da ciddi hasarlar veriyor. Vücutta sistemik bir tutuluma neden olan Kovid-19, özellikle kalp-damar hastalıkları açısından çok tehlike arz eden pıhtı eğilimini artırıyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, kalp ve damar rahatsızlıklarının dünya genelinde en sık görülen ve ölüme sebebiyet veren hastalık olduğunu söyledi.Dünya genelinde ölümlerin yüzde 40'dan fazlasının kalp ve damar hastalıklarına bağlı gerçekleştiğini vurgulayan Bozbaş, "Yani ölümlerin yaklaşık yarısı kalp ve damar hastalıklarına bağlıdır. Bu nedenle çağın hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Türkiye'de de yılda yaklaşık 200 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı yaşamını yitirmektedir." diye konuştu.
Bozbaş, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı açısından karnesinin iyi olmadığına işaret ederek, "Avrupa Birliği ülkelerinde kalp krizi geçirme yaşı, kadınlarda yaklaşık 65, erkeklerde 55 yaşlarındayken, Türkiye'de ne yazık ki kadınlarda 55, erkeklerde 45-50. Türkiye'de kalp damar hastalıkları Avrupa Birliği ülkelerine göre 10 yıl daha erken görülüyor." dedi.Prof. Dr. Bozbaş, yetersiz beslenme, kilo fazlalığı, stresli yaşam ve sigara kullanımının Türkiye'de kalp-damar hastalıklarının daha erken yaş grubunda görülmesinin ana nedenleri arasında yer aldığını ifade etti.
"VİRÜS PIHTIYA EĞİLİM OLUŞTURUYOR"
Bozbaş, dünya genelinde görülen ve etkisi artarak süren Kovid-19 salgınının sağlık üzerinde çoklu etkisi bulunduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:"Kovid-19, sadece akciğerleri tutmuyor, bunun dışında diğer organları da tutuyor. Yani sistemik bir tutulum. Bunun için kalp ve damar sistemleri önemli bir yer alıyor. Çünkü, koronavirüs, pıhtıya eğilim oluşturuyor, yani damarların içinde pıhtı oluşumunu tetikliyor. Bu yönüyle de kalp damar hastalığı açısından büyük önem arz ediyor. Türkiye'de kalp hastalıkları Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla daha erken yaş grubunda görüldüğünden, Kovid-19 ile birlikte olası riskler daha da artıyor. Koronavirüs, yaşlı hastaları daha ciddi etkilediği ve yaşlı hastalarda kalp-damar hastalıkları daha sık görüldüğünde maalesef virüs bu grupta daha öldürücü olabiliyor."'
YAŞLI VE KALP DAMAR HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT'
Bu nedenle yaşlı ve kalp-damar hastalığı bulunanların çok daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Bozbaş, özellikle soğuk havanın başlaması ve üst solunum yolu sorunlarının da görülmesiyle hastalık sıklığının daha da artacağının öngörüldüğünü dile getirdi.Bozbaş, kış mevsimiyle birlikte kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirileceğini dile getirerek, maske-mesafe-hijyenin daha titiz uygulanması gerektiğine işaret etti.
Virüsün daha öldürücü olduğu 65 yaş ve üzerindeki kişilerde kronik hastalık yükünün de yüksek olmasına bağlı riskin arttığına dikkati çeken Bozbaş, şunları kaydetti:"Kalp ve damar hastalığı özelinde hastaların bu dönemde de tedavilerini aksatmadan devam ettirmesi önem taşıyor. Bununla birlikte genel anlamda herkes bu süreçte uyku düzenine dikkat etmeli, stresten uzak kalmalı, dengeli ve yeterli beslenmeli. Gün içinde yeterli fiziksel aktivite ihmal edilmemeli.Soğuk havadan dolayı da dışarı çıkılmayacağından ev içinde mümkün olduğunca hareket edilmeli. Hekim izniyle yürüme bandı varsa kullanılmalı, bisiklete binilmeli. İzin verilmesi halinde ise evde sık sık hareket edilmeli, kültür fizik hareketleri yapılmalı. Gün içinde 30-60 dakika arasında ter atacak şekilde egzersiz yapılmalı.
Çünkü, egzersiz hem kalp ve damar sağlığı hem de bağışıklığın kuvvetlenmesi açısından önem taşıyor. Öte yandan gün içinde mutlaka yeterli miktarda sıvı alımına özen gösterilmeli."Prof. Dr. Bozbaş, pandemi sürecinde genel olarak kilo artışının görüldüğünün altını çizerek, bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Obezitenin hastalık riskini artırdığını dile getiren Bozbaş, herkesin en kısa sürede ideal kilosuna gelmesi gerektiğini belirterek, yeterli ve dengeli beslenirken, porsiyonların azaltılmasının, sebze ağırlıklı beslenilmesinin, karbonhidratlı gıdalardan uzak durulmasının faydalı olacağını ifade etti.
Sağlık, 14 Kasım 2020 05:14
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Anayasa’yı değiştirmeyi teklif edeni dahi tarihten sileriz
Başkan Ömeroğlu, 65 yaş üstü vatandaşlarla bir araya geldi
CHP'liler o partiye mi iltihak edecek?
Kocaeli'den 2 vekile ait dokunulmazlık dosyaları TBMM'de
KARBADER Başkanı Perihan Dede: Kadının olduğu yerde başarı vardır
En büyük banknotla yemek yiyemem!
Kapanca Sokak Festivali’nde müzik dolu unutulmaz bir akşam!
Altın yatırımcılarına uyarı!
Kocaelili akademisyen Sakarya Üniversitesi rektörlüğüne aday oldu
Erdoğan, CHP'lileri milleti ayrıştırmakla itham etti
Okulda siyasi propaganda!
Büyükakın: İzmit’in kurtuluşunun haklı gururunu yaşıyoruz
KOTO’dan uluslararası davet turu
Deniz ulaşımında 115 vapurla hizmet
Halka soruldu! En önemli sorun ne?
Sıcak çarpması kalıcı nörolojik hasara yol açabilir!
Hayrettin Ulusoy 96 yaşında vefat etti
İşte en zengin iller! Kocaeli kaçıncı sırada?
Parti sayısı patladı!
Bu ne hal gençler!
Derince’de minik yüreklerin karne sevinci
Kocaeli’nde süt otu tohumu üreticilerin yüzünü güldürdü
Vali İlhami Aktaş, karne heyecanına ortak oldu
Hesabı kendi seçmenlerine verirler
Yavru tilki Ormanya’da doğaya dönüş gününü bekliyor
Bunaltıcı sıcaklar geliyor!
Çayırova’nın genç basketbolcularından gururlandıran başarı
Pazarlar olmasa vatandaş ucuz meyve sebze yiyemez
Elektrik, su ve doğalgaz faturaları tek ekranda!
Bakan Şimşek'e soruldu: Seçim ihtimali yüksek mi?
Kocaeli’nde plajları gitmeden önce gösteren teknoloji!
Dilovası’ndaki yangın faciasıyla ilgili 7 kişi tutuklandı
Herkes memleketinde yaşasa Kocaeli nüfusu ne kadar olurdu?
3. Kapanca Festivali böyle başladı
Dilovası Belediyesi’nin yeni hizmet binasında sona yaklaşılıyor
Geleceğin kadın girişimcileri Gebze’de ödüllendirildi
Kocaeli Bilnet Okulları’nda mezuniyet coşkusu
Kocaeli’ndeki toplu taşımada yeni hatlar yolda
Tarihçi Volkan Şenel Körfez Meclisi’nde konuştu
