Görevleri basında ölen sağlıkçılar da şehit sayılmalıdır
Sağlık, 22 Eylul 2020 20:59Görevleri başında COVİD-19 Virüsünün bulaşması neticesinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının şehit sayılmaları için gerekli düzenlemenin yapılması ve genel bütçeye yük getirmeden şehit yakınlarına ödenecek ekonomik kaynak hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker basın açıklaması yaptı.
İşte o açıklamanın içeriği: Devletin görevlerini düzenleyen Anayasamızın 61. Maddesinde, vazife yani görev esnasında şehit olanlara ve yakınlarına bir takım hakların devlet tarafından sağlanacağı belirtilmektedir. Ancak, Anayasamıza göre yapılan Kanuni düzenlemelerde terör ve savaş hallerinde vefat edenlerin şehit sayılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Dinimize göre savaş hali dışında Afet ve felaket gibi durumlarda ölenlerin de şehit sayılabileceği bilinmektedir. Dini bir özellik olan şehit kavramının hüküm altına alındığı Anayasamıza paralel olarak yapılan yasal düzenlemeler terör ve savaş hali dışında kalan şehitlik halleri kapsam dışında tutulmuştur
Tüm dünyada meydana gelen Korona Virüs salgını gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bir felaket olarak değerlendirilmektedir. Bu felaketin önlenmesinde görev alan sağlık personeli ölümü göze almak sureti ile insanların kurtuluşuna vesile olmakta, kendini siper etmektedir.
Sağlık personeli, asker ve polisimiz gibi milletimizin can güvenliğini sağlamak amacı ile görevini yerine getirmektedir. Salgın sürecinde sağlık personelinin görev yaptığı hastaneler asker ve polisin görev yaptığı alanlar gibi güvenli alanlar değildir, can güvenliği riski taşıyan alanlardır.
Anayasamızın 10. Maddesinde yer alan eşitlik ilkesi göz önüne alındığında Devletimiz, her ne suretle olursa olsun Kanunlar önünde eşit haklara sahip olduğu belirtilen vatandaşları arasında her hangi bir ayrım yapamaz. Bu ilkeden hareketle, yine Anayasamızda yer alan vazife başında şehitlik kavramı konusuna bir açıklık getirmek sureti ile bir kanunu düzenleme yaparak milli bir felaket olarak değerlendirilebilecek salgın süreçlerinde görevi başında vefat eden sağlık personelinin de şehit sayılmasının önünü açması gerekmektedir.
Sağlık personeli görevini yerine getirirken Türk Milletinin sağlığına kavuşmasını sağlamak amacı ile canından olurken ülkemizin bütünlüğünü korumayı amaçlamaktadır. Milli seferberlik anlayışı içinde hareket eden sağlık çalışanlarının vefatı halinde şehit sayılmaları Anayasal bir hak olduğu açıkça ortadadır.
Asker ve polisimiz gibi sağlık çalışanları da hayatını kaybetme riski ile karşı karşıya gelerek vatani görevini yürütmektedir. Sağlık çalışanlarının milli bir felaket olarak değerlendirilmesi gereken hastalığın tedavisi için canını vermeye razı gelerek görevini yürüttüğü milletimizce bilinmekte ve takdir edilmektedir. Bu durumda Devletimize düşen görev ise, sağlık çalışanlarının ve yakınlarının haklı talebine kayıtsız kalmadan bir an evvel gerekli yasal düzenlemeyi yaparak vefat eden sağlık çalışanlarını “Görev Şehiti” saymalıdır.
Sağlık Personelinin görev şehiti sayılması halinde genel bütçe yerine döner sermaye kaynakları kullanılarak şehit yakınlarına mali haklar sağlanabilir. Bilindiği gibi döner Sermaye gelirlerinden farklı kurumlara (Sağlık Bakanlığı Merkez teşkilatına yüzde 5, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna (SECEK) Yüzde 1, Hazineye Yüzde 1) pay ayrılmaktadır.
Sağlık Bakanlığının yüzde 5 payından, Yüzde 0.5 pay ayrıldığı takdirde oluşturulacak fonla görevi başında iken virüs bulaşması nedeniyle şehit olan sağlık çalışanlarının geride kalan eş ve çocuklarının kimseye muhtaç olmadan hayatlarını devam ettirmeleri sağlanmış olur. Genel Bütçeye ekstra ekonomik yük getirmeden sağlık çalışanlarının emekleri ile elde edilmiş ekonomik değerden gerekli katkının sağlanması sağlık çalışanlarını ziyadesi ile memnun edecektir.
Yukarıda açıklamış olduğumuz yöntemle oluşturulacak bir fona Döner Sermaye gelirlerinden aktarılacak Yüzde 0.5 payın aktarılması ile şehit sağlık çalışanlarının yakınlarına mali destek sağlanması mümkün olabilecektir. Genel bütçeye her hangi bir ekonomik yük getirmeyen düzenlemenin ivedilikle hayata geçirilmesi için sağlık çalışanları Sayın Cumhurbaşkanından ve siyasi iradeden hassasiyet beklemektedirler. “HAKLI DAVA GÜÇLÜ SENDİKA” TÜRK SAĞLIK SEN
Sağlık, 22 Eylul 2020 20:59
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
