Köprüden geçmeyen araçların faturası dudak uçuklattı
Gündem, 07 Eylul 2020 02:14İktidarın “Yap-işlet-devret” modeliyle ilgili yaptığı projeler için ödenen hazine garantileri cep yakmaya devam ediyor. Osmangazi Köprüsü için konan geçiş garantisi karşılanmadığı için Hazine’nin yüklenici firmaya ödediği para 2020 yılının ilk yarısı için 1 milyar 750 milyon lirayı buldu.
Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edildi. Devlet, yapım ve işletmesini özel sektörün üstlendiği bu projelere, “araç geçiş garantisi” verdi. Araç geçiş bedelleri, döviz olarak belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor. Buna, “araç geçiş garanti ödemesi” adı veriliyor.
İKİLİ ÖDEME
Devlet, daha önce köprü ve otoyol projelerinde garanti ödemelerini yıllık yapıyordu. 2018 yılının ağustos ayında döviz kurunda yaşanan şok artışın ardından garantide “ikili ödeme” sistemine geçildi.İlk uygulama, İÇTAŞ–Astaldi konsorsiyumunun işlettiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nda başlatıldı. Şirkete, geçen yıl bu yöntemle ödeme yapıldı. 2020 yılının ilk yarısı için de temmuz ayında 1 milyar 750 milyon TL düzeyinde garanti ödemesi gerçekleştirildi. Yılın ikinci yarısı için de 2021 yılı Ocak ayında garanti ödemesi söz konusu olacak.
İKİLİ ÖDEME SİSTEMİNE GEÇİLDİ
Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu da bu yıl “ikili ödeme” sistemine geçti. Bu projeyi yapan ve işleten Otoyol Yatırım AŞ’ye, 2020 yılının ilk yarısı için yapılacak garanti ödemesi için çalışmalar hızlandırıldı. Tutar da büyük ölçüde belli oldu. Yılın ilk yarısında araç geçişlerinin garanti sınırının altında kalması nedeniyle 1 milyar 750 milyon TL dolayında bir ödeme söz konusu olacak. Ödeme işlemi, birkaç hafta içinde gerçekleştirilecek. En geç bu ayın son haftasında yapılacak. Şirkete, 2020 yılının ikinci yarısına ilişkin garanti ödemesi de 2021 yılı Mart ayında yapılacak.Bu projelerde, bundan sonra bu yöntemle garanti ödemesi yapılacak.
Gündem, 07 Eylul 2020 02:14
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Sadece okullarda eğitime değil kurs ve sınavlara da ara verildi
Motokuryelerin trafiğe çıkma yasağı kaldırılmadı!
Yine gök gürültülü yağmur yağacak
Kocaeli Valiliği’nden yeni uyarı! Fırtınaya dikkat
Ücretsiz tren yolculuğunda T.C. kimlik numarası yeterli olacak!
İzmitliler bu seminere davetli! Konu prostat kanseri
Vali Aktaş’tan 112 Acil Çağrı Merkezi’nde yerinde inceleme
Başkan Bulut, Bakan Yardımcılığı görevine atanan Kocaelili Bayrakdar’ı tebrik etti
Başiskele’de sel mesaisi
Darıca’da MHP’li başkandan yağmur altında esnaf ziyareti
Seçim için DEM parti ile anlaşma mı yapıldı?
CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Başkanı Korkmaz: Kadın emeği güvence altına alınmalı!
Kocaeli’nin turizm potansiyeli masaya yatırıldı
Çayırova’da Kitap Günleri 7’inci kez kapılarını açıyor
Patlayan Ak Parti foseptik çukurudur!
Kocaeli GÜDEF, Gümüşhaneli 100 gence burs verecek
Dilovası’nda yağmur nöbeti
Körfez Gençlerbirliği’nden potada 5’inci galibiyet
Bazı bölgelerde aylık yağış ortalaması aşıldı
Kocaeli’de çevre yönetiminde teknoloji odaklı yeni adım
Körfez’de sağanak yağışa karşı ekipler sahada
Balık alıp derin dondurucuda saklayın!
Liranın dolar ve euro karşısındaki eriyişi devam ediyor
İzmit Sanat Akademisi Tiyatro Bölümü’nü kazanan adaylar belli oldu
TBB seçimini YENİ Parti adayı kazandı
Yerli ve millî söylemi, borsa vurgunlarının üzerini örtme kalkanı olamaz!
Zeytinoğlu: Gelirlerdeki artışın harcamaların gerisinde kalması bütçe açığını artırıyor
Başiskele’de eski muhtar Gedikli sel sularına kapılarak hayatını kaybetti
Gebze Ticaret Odası üyeleri yabancı firma yöneticileri ile bir araya getirildi
Cadde üzerinde kasis var, uyarı tabelası yok!
Dilovası’nda iş insanı Yıldırım otizm sınıfına sponsor oldu
Kocaeli’de pazartesi gününe kadar okul yok!
Erdoğan kimsenin gözünün yaşına bakmayacak!
Gölcük’te yeni Kültür Merkezi için o tarihte ihale yapılacak
Çayırova’da da ekipler yağmur mesaisinde
284 eski vekilden Halk TV çağrısı
Kandıra’da Kapalı Pazara el atıldı
Kocaeli’de yağmur, sel ve su baskını alarmı
Sel ve su baskınlarının önüne geçmek için gayret ediyorlar
