Bir tabiat parkı daha ranta kurban mı ediliyor?
Siyaset, 24 Ağustos 2020 13:28Kocaeli ili Kandıra ilçesi Cebeci Uzunkum Tabiat Parkı bir süredir tartışmaların gündeminde. Parkın geleceğiyle ilgili soru işaretleri karşısında CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Tahsin Tarhan konuyu meclis gündemine taşıdı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir dizi soru yönelten Tarhan’a göre, “Uzunkum Tabiat Parkının akıbetine yönelik kaygılarımız arttı. Çünkü Karadeniz’in incisi olan bu park bir süredir belirgin bir şekilde ihmal ediliyor. En son olarak parkın girişindeki “Tabiat Parkı” tabelası söküldü. Peki, ama neden? Yoksa Bakanlık parkın statüsünü iptal mi etti?”
.gif)
Karadeniz’in İncisi
2 Aralık 2014 tarihinde tabiat parkı ilan edilen Uzunkum bölgesinin doğal ve tarihi güzelliklerine değinen Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:
“O bölgeyi koruma altına almak ne kadar doğru bir kararsa, bugün ihmal edip statüsünü iptal etmeye kalkmak da o kadar da yanlış. Çünkü Uzunkum bölgesi Karadeniz’in el değmemiş incisi. Parkın tam karşısında Kefken adası yer almakta. Kefken adası Giresun adasından sonra Karadeniz’in ikinci adasıdır. Park 60 km kıyı şeridi üzerinde zengin flora ve faunasıyla ciddi bir kaynak değere ve yaban hayatına sahip. Kum zambağı, tabiat parkı kumul alanı boyunca yayılış göstermekte. Çok yıllık ve soğanlı bir bitki olan kum zambağı, Türkiye’de kayıt altına alınan tek Pancratium türüdür. Parkın büyük bir kısmı çam ormanlarından oluşan bir orman ekosistemi içerisinde yer almakta. Ayrıca tabiat parkı sahası içerisinde 3 adet doğal gölet ve 1. Dünya Savaşı’ndan kalma 5 adet tarihi atış mevziisi bulunmaktadır.”
Önce Doğal Görünümü Bozuldu, Şimdi Statüsü İptal Ediliyor?
Verdiği soru önergesinde bölge halkının şikayetlerine de değinen Tarhan, parkın niteliğinde son yıllarda yaşanan bir dizi olumsuz değişikliğe dikkat çekiyor. Kocaeli Milletvekiline göre;
“Doğal sit alanı olan bir tabiat parkında çöp sorunu olur mu? Ne yazık ki gelinen nokta bu. Sahil kesimi daha önce film çekimi için kullanılmış, film platosundan kalan beton bloklar ise çekimler sona ermesine rağmen sökülmemiş. Ayrıca orman bölgesinde yollar açılmakta, ağaçlar kesilmekte ve parkın doğal görünümü ciddi biçimde tahrip edilmekte. Parkın doğal güzelliğini bozan bu girişimler karşısında soruşturma açıldı mı? Yoksa kamuoyunca yaygın bir şekilde dile getirildiği üzere önce tahrip edilip, sonra tabiat parkı statüsü iptal edilecek park turizme mi açılacak? Doğayı korumazsak insanı nasıl koruyabiliriz?”
Siyaset, 24 Ağustos 2020 13:28
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Başkan Büyükakın, Dilovası’ndaki projeyi yerinde inceledi
Vatandaş kirasını ödeyemiyor, ülkeyi yönetenlerin derdi başka!
AKP ve MHP seçmeni bile yargı baskı altında dedi!
Gölcük Şevketiye çeşmesi yenilendi
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Kuvvetli yağışlara dikkat!
KOTO’da önemli görüşmeler
Ya haklarımız verilecek ya da buradan çıkmayacağız
AKP'li başkandan vatandaşa: Tayyip ne lan dingil!
Ormanya’da yavru leylek için kutlama yapıldı
Kocaeli’de pehlivanların kıyasıya mücadelesi
Başkan Kaya LGS’ye girecek öğrencilere başarılar diledi
Erdoğan yine CHP'ye yüklendi
KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan ödemeler dengesi verileri ile ilgili değerlendirme
Huzur Partisi Kocaeli İl Başkanı Can’dan Yeni Yol Partisi yorumu!
Minik balerinlerden göz dolduran gösteri
Başkan Büyükakın, yeni kavşaktan TOGG’la geçti!
Siz kovboy değilsiniz, burası da Teksas değil
Beyaz ette fiyatlar uçar mı?
Başkan Ömeroğlu: Haydi Dilovası tek yürek olalım
Stadyum Yolu’nda kaza geliyorum diyor!
Dilovası’nda MHP’liler de o anlamlı buluşmada yerlerini aldı
Kuruçeşme’nin girişimci kadınları herkesi bu panayıra davet etti
GOSB Teknopark’tan girişimcilere yeni destek
Başkan Söğüt’ten başarılı öğrencilere: Sizlerle gurur duyuyoruz
Savcı minibüs şoförünün üzerine yürüdü!
Altın o açıklamadan sonra yükselişe geçti
Bir belediyeye daha gözaltı operasyonu
Denizde 30’a yakın balık türü yeniden görüldü
Yasal düzenleme yapılmazsa sıfır zam alacaklar
Altın yatırımcılarına uyarı!
Henkel, Kocaeli’deki GEBKİM Fabrikası’nı karbon nötr hale getirdi
Tarım alanı 38,6 milyon hektara nasıl düştü? Önce bunun hesabını verin
Çayırova’da yeni meslek lisesi inşaatı yükseliyor
İzmit’te eğlence dolu şenlik
Vatandaş soracak, Başkan Ömeroğlu cevaplayacak
Satıyoruz satıyoruz bitmiyor!
İzmit bir kadın kenti!
Gebze Ticaret Odası, iş insanlarını Çinlilerle bir araya getirdi!
Büyükakın: Vicdanım buna el vermez
