Artık zorunlu! Para cezası bile var
Gündem, 07 Temmuz 2020 19:41İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeye göre artık 50’den az çalışanı olan tüm işyerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunlu hale geldi. Yükümlülüklere uymayan işyerleri ise para cezası kesilecek.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeyle 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle artık küçük işletmeler de işyeri hekimi bulundurmak zorunda. 2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu hatırlatan İstanbul Kültür Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Ender Demir, “2012’deki kanuna göre tüm işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmekle yükümlüydü.
Ancak gerek küçük işletmelerin mali açıdan zor durumda kalmaması, gerekse yeterli sayıda iş sağlığı ve güvenliği personelinin bulunmaması nedeniyle ‘az tehlikeli’ sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı bulunan işyerleri için bu yükümlülük üç kez ertelenmişti. Fakat söz konusu yükümlülük 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle artık yürürlüğe girmiş bulunuyor” dedi.
PARA CEZASI BİLE VAR
1 Temmuz 2020 itibariyle kafeler, terziler, hukuk büroları, muhasebe büroları, eczaneler, berberler, manavlar, lokantalar, kapıcı bulunduran apartmanlar vb. 50’den az çalışanı bulunan tüm işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin görevlendirilmesi veya bunlar eliyle sunulan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Demir, “Diğer bir ifadeyle tek bir kapıcının bulunduğu apartmanda veya bir çırağın bulunduğu berber dükkanında ya da bir stajyerin bulunduğu hukuk bürosunda işverenler, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek veya iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sağlamakla yükümlüler.
Aksi halde idari para cezaları ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz bir son olacaktır. Söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak. Üstelik aykırılığın devam ettiği her ay için bu idari para cezası uygulanmaya devam edecek. Örneğin, temmuz ve ağustos aylarında anılan hizmetleri sağlamayan işverenler bu iki ay için toplamda 46 bin 940 TL idari para cezası ödemekle yükümlü olacak. Yani iş güvenliği uzmanı + işyeri hekimi için 2 kişi x 11 bin 735 TL x 2 ay şeklinde hesaplanacak” diye konuştu.
Gündem, 07 Temmuz 2020 19:41
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Emekli öğretmen Mustafa Vedat Erdem vefat etti
Prof. Dr. Oytun Erbaş Çayırova Kitap Fuarı’nda konuştu
Anahtar Parti Derince kurucu ilçe Başkanı Sarıtaş’tan çağrı
Altın fiyatları yüzde 20'nin üzerinde değer kaybetti
İşte YENİ Parti’nin Kocaeli il yönetimi
Bulgaristan’daki seçimler için Kocaeli’de de 2 sandık kurulacak
Fon krizinin faturası 150 milyar dolar, gerisini siz hesap edin
Vali Aktaş bir okulu daha ziyaret etti
Körfez’de yaş altmış iş bitmemiş dedirten uygulama!
Konut piyasasında daralma sürecek mi?
Gebze’de kavşaklar yeniden şekilleniyor
Hayvancılık böyle bitirildi! Et fiyatları bu yüzden ucuzlamıyor
Kendi teraryum atölyelerini kendileri hazırladılar
Fikri Işık da Necmi Bulut’u kutladı
Kadın muhtarlara sıfır atık anlatıldı
Müze salonunda kültür söyleşileri
Sunay Akın İzmitlilerle buluşacak
AKP İl Başkanı Talus, KSO’dan sonra soluğu KOTO’da aldı!
Gıda fiyatlarındaki artış durmuyor
Çayırova’nın basketbolcuları süper ligdeki ilk galibiyetlerini aldı
Duyulursa kimseye izah edemeyiz
Kıbrıs gazisi Belat askeri törenle toprağa verildi
Trafik cezaları can yakacak!
Vatandaş kredi kartına yüklendi
Bugün seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır?
DERTAŞ’ın 11'inci şubesi İshakçılar’da hizmete açıldı
Bahçeli'nin sözünün önemi yok mu?
Tuvaletsiz kafe olur mu? Yıkılan Vergi Dairesi binasının olduğu noktada var
Osmangazi Köprüsü’nde binlerce kişi koşarken trafik akışı devam edecek
Ulaşlı sahiline korkuluk isteniyor
Pazar günü bu hatlara KPSS sınavı için ek seferler konuldu
Başkanvekili Obuz, İzmitlileri Bıçkıdere’deki bu tesise davet etti
Sigaranın kimlikle satışı için kanun teklifi
Büyükakın, KOTO yönetimini ağırladı
Dilovası’nda parklara el atıldı
Derince’yi Cumhuriyet coşkusu saracak
Çayırova Atatürk Mahallesi’nde üstyapı mesaisi
İzmitli muhtarlara yemekli kutlama
AKP Kocaeli İl Başkanı Talus’tan KSO’ya tebrik ziyareti
