Oruç tutmak corona riskini artırır mı?

Gündem, 24 Nisan 2020 21:43

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), oruç tutan 1,8 milyar Müslüman için corona virüsü salgını sürecinde alınması gereken önlemlere ilişkin bir rehber yayımladı. Rehberde, 'Oruç tutmak hastalık riskini artırır mı? Ramazan etkinlikleri düzenlenmeli mi? İbadet yerlerinde hangi önlemler alınmalı?' gibi sorulara yer verildi.

Oruç tutmak corona riskini artırır mı?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Müslümanların yaşadığı ülkelerde Ramazan ayındaki sosyal ve dini pratikler sırasında alınabilecek önlemlere ilişkin bir rehber yayımladı.
 
BBC Türkçe’nin haberine göre DSÖ’nün yayımladığı rehberde, ibadethalerin temizliğinden oruç tutmanın hastalığa yakalanma riskini artırıp artırmadığına kadar pek çok konuya değinildi.
 
ORUÇ TUTMAK COVID-19 RİSKİNİ ARTIRIR MI?
 
Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 ile oruç tutma arasındaki ilişkiye dair bir bilimsel çalışma yapılmadığını söylüyor.
 
Sağlıklı insanların önceki yıllardaki gibi oruç tutmalarında bir sakınca olmaması gerektiğini kaydeden örgüt, COVID-19 hastalarının ise herhangi başka bir hastalıkta olduğu gibi doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyor. Ramazan boyunca taze ve işlenmemiş gıda tüketilmesi ve bolca su içilmesi öneriliyor.
 
RAMAZAN ETKİNLİKLERİ DÜZENLENMELİ Mİ?
 
DSÖ, siyasetçilerin riskleri değerlendirdikten sonra sosyal ve dini toplanmaları iptal etmeyi “ciddi bir şekilde” gözden geçirmelerini tavsiye ediyor, eğer bu mümkün değilse etkinlikler sırasında “COVID-19 yayılma riskini azaltacak önlemler alınmalı” deniyor.
 
Sosyal mesafelenme konusunda şu önerilerde bulunuyor:
 
*Daima insanlar arasında en az 1 metre mesafeyi koruyun
*El sallama, kafa sallama, eli kalbin üzerine koyma gibi fiziksel teması engelleyecek selamlama biçimleri benimseyin
 
*Ramazan etkinlikleri çerçevesinde eğlence yerleri, pazarlar, dükkanlar gibi yerlerde çok sayıda insanın bir araya gelmesini engelleyin
 
Yüksek risk grubuna tavsiyeler:
 
*İyi hissetmeyen ya da COVID-19 belirtileri gösteren kişileri etkinliklere katılmamaları ve ulusal çapta belirlenen adımları atmaları konusunda teşvik edin
 
*Yaşlı kişileri ve kronik hastalığı olanları (örneğin kalp rahatsızlığı, diyabet, kronik solunum yolları hastalıkları ve kanser) toplanmalara katılmamaları konusunda uyarın
 
ETKİNLİKLERDE HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
 
DSÖ söz konusu rehberde Ramazan etkinliklerinin düzenleneceği yerlere dair de önerilerini sıralıyor.
 
*Bu öneriler arasında etkinliğin mümkünse dışarıda düzenlenmesi bulunuyor, bu mümkün olmadığında iç mekanların yeterli havalandırma ve hava akımının olduğundan emin olunması isteniyor.
 
,*Virüse maruz kalma ihtimalinin azalması için etkinlik süresinin kısaltılması, büyük toplanmalar yerine daha az sayıda kişinin katıldığı toplanmalar düzenlenmesi, katılımcılar ayaktayken, otururken ya da dua ederken aralarında sosyal mesafe kurallarının gözetilmesi de rehberde yer alan tavsiyeler arasında.
 
*Bir etkinliğe katılan kişinin hasta olduğunun saptanması halinde filyasyon çalışmalarının yapılabilmesi için önlemlerin de alınması isteniyor.
 
İBADET YERLERİNDE HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
 
*DSÖ, ibadet yerlerinde her toplanmadan önce ve sonra düzenli olarak mekanların “deterjan ve dezenfektan” ile temizlenmesi gerektiğini kaydediyor.
 
*Camilerde genel hijyen ve sağlık kurallarına uyulması gerektiği kaydediliyor. İnsanların kişisel seccadelerini kullanmaları için de teşvik edilmesi isteniyor.
 
*Kapı kolları, elektrik düğmeleri ve merdiven trabzanları gibi sık dokunulan yerlerin deterjan ve dezenfektan ile sık sık temizlenmesi gerektiği de belirtiliyor.
 
İFTAR BÜFELERİNE DİKKAT!
 
*DSÖ, zekat dağıtımı sırasında da sosyal mesafenin korunmasını istiyor.
 
*İftar büfelerinde kalabalığın toplanmasını engellemek için önceden hazırlanmış tabldot şeklinde yemeklerin servis edilmesi de öneriler arasında. Bu yemekler hazırlanırken, servis edilirken ve toparlanırken de aynı kurallara dikkat edilmesi isteniyor.
 
*WHO’nun önerileri bunlarla da sınırlı değil. Sigara içmenin her koşulda önerilmediği belirtilen rehberde özellikle Covid-19 salgını sırasında tüketilmemesi isteniyor:
 
“Sigara içilirken, parmaklar (ve muhtemel virüsün bulaştığı sigaralar) dudaklara değiyor, bu da virüsün solunum sistemine girme ihtimalini artırıyor. Nargileler kullanıldığında, ağızlıkların ve hortumların pek çok kişi tarafından kullanılması muhtemel olduğu için, virüsün yayılmasına olanak sağlıyor.”
 
*Rehberin ‘akıl ve psikososyal sağlık’ bölümünde, inançlı kişilere sağlıklı bir mesafe korunarak dua edebilecekleri konusunda güven verilmesinin önemi vurgulanıyor. “Umut ve teselli mesajlarının yanı sıra hasta kişilere özel dualar etmek, kamu sağlığını korurken Ramazan’ın gerekliliklerini uygulamanın yöntemleri” deniyor.
 
DİNİ LİDERLER AİLE İÇİ ŞİDDETE KARŞI ÇAĞRI YAPMALI
 
*DSÖ, sokağa çıkma sınırlandırmalarının olduğu yerlerde özellikle kadın, çocuk ve ayrımcılığa uğrayan kişilere yönelik aile içi şiddetin artabileceği uyarısını da yaparak, “Dini liderler şiddete karşı açıkça seslerini yükseltebilirler ve mağdurlara destek sağlayabilir ya da onları yardım istemeleri konusunda yüreklendirebilirler” diyor.
 
TÜRKİYE’DE NE GİBİ ÖNLEMLER ALINDI?
 
*İçişleri Bakanlığı hafta içerisinde 81 ilin valiliğine gönderdiği genelge kapsamında, COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl Ramazan ayında toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler ile iftar çadırları kurulmasını yasakladı.
 
*Ramazan ayı boyunca türbe ziyaretlerinin de kısıtlanacağı açıklandı.
 
*Ramazan süresince pide kuyruklarının engellenmesi için, fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel siparişelerin iftardan 2 saat önce sonlandırılacağı bildirildi.
 
*Ramazan ayında market ve pazar yerleri başta olmak üzere yoğunluğun artabileceği tüm alanlarda sosyal mesafe ve maske kullanımına ilişkin denetimler artırılacak.
 
*Genelgeye göre, iftar saatleri öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğunun önüne geçmek için iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayısı arttırılacak.
 
*İftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların yoğun olarak kullandığı ya da kullanabileceği caddelerin kapatılmasının da değerlendirileceği kaydedildi.
 
*İftar saati öncesinde toplu taşıma araçlarında ve duraklarında sosyal mesafe ve maske kullanımına ilişkin denetlemeler yapılacağı da genelgede yapılan uyarılar arasında.
 
*Ramazan davulcularının tek tek vatandaşları, haneleri dolaşarak bahşiş toplaması salgın riskini artıracağından yasaklandı, geleneksel hizmetlerinin karşılığının yerel yönetimlerce karşılanabileceği belirtildi.
 
*Mezarlık ziyaretleri de genelgeye göre kontrollü olarak yapılacak, Arife günü ile Bayram günlerinde mezarlık ziyaretlerinde ateş ölçümü yapılacak, sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecek.
 
*Alınan kararlara uymayan işyerleri ve vatandaşlara idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre adli işlemlerin başlatılacağı da belirtiliyor

Gündem, 24 Nisan 2020 21:43

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Körfez’de denizden 50 araç lastiği çıktı

Körfez’de denizden 50 araç lastiği çıktı

Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar

Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar

Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor

Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor

Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum

Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum

Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı

Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı

Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik

Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik

Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi

Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi

Ramazan boyunca zam yapılmayacak!

Ramazan boyunca zam yapılmayacak!

Çayırova’da Ramazan coşkusu

Çayırova’da Ramazan coşkusu

Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı

Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı

MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!

MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!

Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı

Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı

İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar 

İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar 

Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı

Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı

Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor 

Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor 

Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler

Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler

Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu 

Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu 

Tren bilet fiyatları çok yüksek!  Yaparsa kim yapar?

Tren bilet fiyatları çok yüksek!  Yaparsa kim yapar?

Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!

Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!

Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı

Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı

İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak

İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak

Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!

Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!

Sigaraya zam geldi!

Sigaraya zam geldi!

Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz

Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz

Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı

Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı

Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür 

Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür 

Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında

Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında

Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak

Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak

Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program

Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program

Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret

MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret

KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya

KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya

Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde

Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde

Dağcılar Kandıra’da denize girdi

Dağcılar Kandıra’da denize girdi

Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir

Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir

Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar

Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar

Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor

Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor

Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı

Başkan Söğüt, MHP’li vekili makamında ağırladı

Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi

Emeklilere kira desteği ve yakacak yardımı teklifi

Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu

Büyükakın, Gümüşhanelilerin kurtuluş coşkusuna ortak oldu