Nihat Ergün yeni parti için çalışıyor

Siyaset, 26 Kasım 2019 03:28

Daha önce AKP'den bakanlık ve milletvekillikleri yapan Ali Babacan, AKP'den istifa etmesinin ardından ilk kez televizyona çıktı. Babacan, ülkenin karanlık bir tünele girdiğini ifade etti. Çalışma arkadaşlarının içinde AKP'lilerin çoğunlukta olmadığını belirten Babacan, "AK Parti gittikçe erozyona uğruyor" dedi. Babacan, eski bakan ve eski Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün'ün de yeni parti için çalıştığının altını çizdi.

Nihat Ergün yeni parti için çalışıyor

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın konuğu olan, AKP’nin kuruluşuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ali Babacan, partisinden istifa etmesi konusunda 2011 yılından itibaren yaşanan olumsuzlukları işaret etti. Babacan, olumsuzlukların giderilmesi için 2013 yılından 2019’a kadar uğraştıklarını ancak başarılı olamayınca istifa ettiğini belirtti.
 
“ÜLKE KARANLIK BİR TÜNELE GİRDİ”
 
Ülkenin karanlık bir tünele girdiğini belirten Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinin partiden ayrılmasını istemediğini de açıkladı. Babacan daha önce atacakları bir ayrılık adımının mevcut düzeni olumsuz etkileyeceği korkusuyla bundan kaçındıklarını ifade etti.
 
Ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili kendini büyük bir vebal altında hissettiğini söyleyen Babacan, gelinen noktada partiden ayrılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
 
“BAŞKANLIK SİSTEMİ SONRASI EKONOMİK KRİZ ÇIKTI”
 
Başkanlık sistemi konusunda kendisini geri çektiği ve yeni sisteme inanmadığı şeklindeki eleştirilere Babacan, başlangıçta başkanlık sistemiyle ilgili kısa bir test süreci olduğu ve yeni sisteme geçtikten iki ay sonra Türkiye’de büyük bir ekonomik krizinin gözlemlendiği yanıtını verdi.
 
Başkanlık sistemiyle ilgili birçok argümanın karşılıksız kaldığını söyleyen Babacan, yeni ekonomi programlarını değerlendirirken bu programların bir karşılığının olmadığını bunlara güven duyulmadığını söyledi.
 
Son 4 yılın insanları dinlemek için iyi bir fırsat olduğunu belirten Ali Babacan, Türkiye ile ilgili iyi bir strateji belirleme konusunda çalıştığını açıkladı.
 
ABDULLAH GÜL’ÜN DESTEĞİ
 
Abdullah Gül konusunda da açıklamalarda bulunan Ali Babacan, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde kanunlara pek çok konuda müdahale ettiğini söylerken kendi kaygılarıyla Abdullah Gül’ün kaygılarının aynı olduğunu ifade etti.
 
Gül’ün aktif siyaseti bıraktığını hatırlatan Babacan, Gül’ün kendi çalışmalarına katkı sağladığını belirtti ve eski cumhurbaşkanından destek aldıklarını doğruladı.
 
YENİ PARTİ ÇALIŞMALARI
 
‘Üzerinde çalıştığımız siyasi parti geniş toplum kesimlerine hitap eden bir çalışma’ diyen Babacan, gerçekçi bir Türkiye tasarımı yapmak istediklerini söyledi.
 
İttifak ve ortak aday dertlerinin olmadığını söyleyen Babacan, amaçlarının Türkiye’yi yönetecek bir siyasi parti oluşturmak olduğunu belirtti. ‘Siyasi itibarını koruyan herkesle irtibat içindeyiz’ açıklamasında bulunan Babacan, kararları tek başına almadığını açıkladı.
 
Beşir Atalay, Nihat Ergün ve Sadullah Ergin gibi eski AKP’lilerle birlikte çalışıp çalışmayacağı sorulan Ali Babacan, kurulacak kadronun ağırlıklı olarak AKP’lilerden oluşmayacağını belirtti.
 
Çalışma arkadaşlarının içinde AKP’lileirn çoğunlukta olmadığını belirten Babacan, “AK Parti gittikçe erozyona uğruyor” dedi.
 
PARTİNİN KURULUŞUYLA İLGİLİ TARİH VERDİ
 
Partinin kuruluş takvimi kapsamında, yıl sonu tüzel kişiliğin kurulacağını belirten Ali Babacan, teşkilatlanmanın 2020 yılı içinde gerçekleşeceğini açıkladı. 700 kişiyle birebir görüştüğünü söyleyen Babacan, katılmak isteyen çok sayıda kişi olduğunu ve çalışmaların sürdüğü mesajını verdi.
 
Partinin adıyla ilgili tartışmalara ilişkin Babacan henüz isim ve logo üzerindeki çalışmaların devam ettiğini işaret etti.
 
Davutoğlu ile ilgili Ali Babacan, “Ahmet Davutoğlu bize birleşme teklifinde bulundu. Kendi merkezli bir hareket başlattı. Biz daha sonra başladık biz daha farklı bir metot ile devam edeceğiz. Ben birleşmeyi zor görüyorum. Gerçekçi görmüyorum” dedi.
 
Türkiye’de ifade özgürlüğü sorunu olduğunu belirten Babacan, hedeflerinin önce insan olduğunu söyledi. Gençlerin sosyal medyadan mesaj paylaşmaktan bile çekindiğini ifade eden Babacan, fırsat eşitliğini getireceklerini söyledi.
 
2019 YILI EKONOMİK KRİZİ
 
Türkiye’nin 2008 krizinden rahat çıktığını belirten Ali Babacan, o dönemde Türkiye’nin gerekenleri yaptığını ancak şu anki durumda gerekenlerin yapılmadığını belirtti.
 
Dış politika ve Suriye konusunda da açıklamalarda bulunan Ali Babacan, Türkiye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.
 
Babacan, “Son dönemde NATO içinde bir ayrışma var. ABD, NATO’ya farklı bakıyor. Avrupa kendi düzenini kurmak istiyor. İngiltere bir Brexit sürecinde. AB’nin kuzeyi ve güneyi birbirinden uzaklaşıyor. İşler farklı bir düzene gidebilir be nedenle Türkiye’nin kendi iç istikrarı çok önemli. Çıkarlar için Türkiye’nin herkesle konuşabilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin hangi ülkelerle ittifak halinde olması gerektiğiyle ilgili Babacan, “Hangi ülkelerde insan birey olarak daha değerliyle bizim o ülkelerle daha iyi ilişkiler kurmamız lazım. Ancak Türkiye, demokrasinin olmadığı ülkelerle de iyi ilişkileri olabilir” dedi.
 
‘Ali Babacan batı finans çevrelerinin adamı’ iddialarına Babacan, “Ben Hazineden Sorumlu Devlet Bakanıydım ve AB ile ilişkilerden sorumluydum. Bu süreç içerisinde Avrupalı kuruluşlarla yakın çalıştık. Avrupa Birliği üyeliği hedefimiz vardı. Dünya finans çevreleriyle ilişkili olmamızdan doğal bir şey yok. Bunlar tamamen boş iddialar” yanıtını verdi.
 
“İŞSİZLİK EN YÜKSEK DÖNEMDE”
 
Babacan, “Şu anda piyasalarda kısa vadeli yatırım geliyor ancak uzun vadeli gelmiyor. Çünkü Türkiye’nin ön görülebilir olmadığını görüyorlar. Bu nedenle işsizlik artıyor. Genç işsizlik ve genel işsizlik en yüksek durumda. İşsizliğin düşmesi için uzun vadeli yatırım gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Bakanlık yaptığı dönemle ilgili Halkbank hakkında ABD’de açılan soruşturma için Babacan, “Hükümetin bankalara bir talimatı olmaz. Kamu bankalarının yaptıklarında hükümetin sorumluluğu yoktur” dedi.
 
Parti kurma çalışmalarının yavaşlamasıyla ilgili ekonomik kriz oluşmasının beklendiği iddiasına Babacan, “Yerel seçimler olsun, arkasından AK Parti’den ayrılırım diye başladık fakat 31 Mart’ta seçim bitmedi. O yüzden uzadı. Ekonomik bir neden yoktu. Seçimler bitsin ortalık rahatlasın diye bekledik” yanıtını verdi.
 
PARLAMENTER SİSTEME GERİ DÖNÜŞ
 
Parlamenter bir sisteme geri dönmek istediklerini belirten Ali Babacan, denge ve kontrol sisteminin sağlandığı bir parlamentonun oluşturulması gerektiğini belirtti.
 
Türkiye’nin yeniden güçlü bir parlamentonun kurulmasına ihtiyacı olduğunu belirten Babacan, demokrasinin parlamento sistemiyle yaşatılması gerektiğini söyledi.
 
Aleviler ve Kürt meselesiyle ilgili Babacan, “Biz her vatandaşımızı kendini tanımladığı gibi kabul edeceğiz” dedi.
 
ATATÜRK’E BAKIŞI
 
Atatürk’e bakış açısı konusunda Babacan, “Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurucusudur. Türkiye’nin istikrarı, toprak bütünlüğü varsa bunun sebebi Cumhuriyetin temellerinin sağlam atılmış olmasındandır. Bu ülkenin sağlam duruşunun en önemli temeli Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk’ü tartışma konusu yapmak abestir” ifadesini kullandı.
 
Partinin kuruluşuyla ilgili mali konulara da değinen Babacan, “Genel anlamda Türkiye’de israf çok, siyasette de israf var. Parti açılınca bağış kampanyaları başlayacak. Kayıt dışı bir kuruş olmayacak” dedi.

Siyaset, 26 Kasım 2019 03:28

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Son 4 ayda binlerce kişi işsiz kaldı

Son 4 ayda binlerce kişi işsiz kaldı

Körfez RAM’dan BDT eğitimi

Körfez RAM’dan BDT eğitimi

Saadet’in Kartepe kongresinde dikkat çeken sözler

Saadet’in Kartepe kongresinde dikkat çeken sözler

Körfez’de denizden 50 araç lastiği çıktı

Körfez’de denizden 50 araç lastiği çıktı

Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar

Çocuğun anlayacağı basit bir şeyi Erdoğan'a yıllarca anlatamadılar

Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor

Eleştiren ve düşünenler, kendini akademide değil cezaevinde buluyor

Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum

Eski Başbakan Davutoğlu: Maddi sıkıntı yaşıyorum

Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı

Başkan Gökçe’den Ramazan’da dayanışma ve birlik, beraberlik çağrısı

Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik

Gürkan Karaçam yeni bir kavram ortaya attı! Zihinsel egemenlik

Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi

Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi

Ramazan boyunca zam yapılmayacak!

Ramazan boyunca zam yapılmayacak!

Çayırova’da Ramazan coşkusu

Çayırova’da Ramazan coşkusu

Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı

Güneşi görenler soluğu Ormanya’da aldı

MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!

MHP Dilovası’nda en genç üye bayrağı el değiştirdi!

Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı

Gebze Ticaret Odası önce ihracatın liderlerini ödüllendirdi, sonra istişare için toplandı

İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar 

İzmit’te Kent Lokantalarında ücretsiz iftar 

Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı

Başkan Gökçe iş insanlarına DERTAŞ’ı anlattı

Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor 

Kartepe’deki o cami ilk teravihle açılıyor 

Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler

Gölcük’te çocukların yüzlerini güldüren gösteriler

Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu 

Danışmanlık Sektörü KOTO’da buluştu 

Tren bilet fiyatları çok yüksek!  Yaparsa kim yapar?

Tren bilet fiyatları çok yüksek!  Yaparsa kim yapar?

Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!

Kocaeli’de iftar sofralarının adresi: Antikkapı!

Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı

Bahçeli yine Erdoğan gibi konuştu! Kelimeler birebir aynı

İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak

İstanbul'a meydan okuyoruz, Kocaeli sanatın da merkezi olacak

Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!

Erdoğan, Özel'e çık karşıma diyecek!

Sigaraya zam geldi!

Sigaraya zam geldi!

Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz

Milletin yarısını zekata muhtaç hale getirdiniz

Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı

Çayırova’da Türk Halk Müziği korosu dinleyicilerden tam not aldı

Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür 

Pazarcılar Odası Başkanı Kumsar’dan Büyükakın’a teşekkür 

Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında

Derince’deki Basın Sitesi’nde öğrenciler her gün risk altında

Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak

Başkan Hürriyet: İzmit’te Ramazan boyunca sofralarımız herkese açık olacak

Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program

Özel Körfezim Eğitim Kurumları’nda anlamlı program

Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret

MHP’nin yeni il başkanından, Vali Aktaş’a ziyaret

KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya

KOTO’dan Ticaret Bakanı Bolat’a kapsamlı dosya

Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde

Kocaeli’de Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kaya artık kendi kliniğinde

Dağcılar Kandıra’da denize girdi

Dağcılar Kandıra’da denize girdi

Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir

Yaşattıklarınız sahtedir ve sahteciliktir

Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar

Bunun adı eşkıyalık! Yaşlı adama saldırdılar

Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor

Ramazan öncesi Kocaeli genelindeki fırınlar tek tek denetleniyor