Market psikolojimiz değişti
Gündem, 14 Ekim 2019 07:17Ekonomide yaşanan gelişmeler tüketici davranışlarında da değişikliğe neden oluyor. Nielsen'in paylaştığı verilere göre market alışverişini, ucuza getirmek isteyenlerin oranı yüzde 72'den yüzde 87'ye market alışverişi için kısıtlı bir bütçem var diyenlerin oranı ise yüzde 73'den yüzde 88'e, promosyon ürünlere duyarlılık ise yüzde 77'den yüzde 84 çıktı. Ayrıca mağaza sadakati 2018 yılındaki yüzde 73 seviyesinden yüzde 47'ye geriledi. Böylece vatandaş sürekli gittiği marketi değil, ucuz ürünü bulduğu marketi tercih ediyor.
Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı tüketicinin davranışları da bir hayli değişti. Örneğin 2019 yılında promosyonlu ürünlere talep 2018 yılında yüzde 77 oranındayken bu oran yüzde 84’e çıktı. Tüketiciler daha fazla promosyonlu ürünleri tercih etmeye başladı.
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD)tarafından düzenlenen Ortak Gelişim Kongresi’nde, perakende sektöründe tüketici davranışlarındaki trend değişikliklerine işaret eden Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, tüketicilerde fiyat farkındalığı ve promosyonlu ürünlere yönelimde önemli artış gözlendiğini söyledi.
MARKET ALIŞVERİŞİ İÇİN KISITLI BÜTÇEM VAR DİYENLERİ ORANI ARTTI
Nielsen araştırmasına göre, market alışverişini ucuza getirmek için çok fazla çaba harcayanların oranı 2018 yılında %72 seviyesindeyken bu oran 2019 yılında %87’ye kadar çıktı. ‘Market alışverişi için kısıtlı bir bütçem var’ diyenlerin oranı ise 2018 yılında yüzde 73 seviyesindeyken bu oran 2019 yılında yüzde 88 seviyesine çıktı.
SIK KULLANILAN ÜRÜNLERDE STOKLAMA ORANI ARTTI
‘
Sık kullandığım ürünlerde stok yapmak için promosyonlardan faydalanırım’ diyenlerin oranı ise 2018 yılında yüzde 72 oranındayken bu oran 2019 yılında yüzde 87 seviyesine çıktı.
Gıdada alkol hariç promosyonlu satışların toplam cirodaki payı da %29’a ulaştı. Promosyonlardaki artışın yanı sıra, ambalajlardaki küçülme de son dönemde bir diğer trend olarak öne çıktı.
Araştırmaya göre, tüketicilerin mağaza sadakati ise 2018’deki %73 seviyesinden 2019’da %47’ye geriledi.
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç,ise konuşmasında ilk altı ayda enflasyondan arındırılmış yüzde 7 büyüyen gıda perakendesinde önceki yıllara göre yavaşlama yaşandığını belirterek, sektörde format değişikliği ve küçük metrekareli market açılışlarına yönelimin sürdüğünü söyledi.
Gündem, 14 Ekim 2019 07:17
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
AK Parti Gebze’de 175 yeni üye
KOSGEB destek talepleri değerlendirildi: GTO Başkanı Aslantaş da jüride
İktidarın seçim planı
Akaryakıt fiyatları 15 lira birden düşecek mi?
Büyükakın, AKP’nin yeni Kandıra yönetimini makamında ağırladı
Körfez Meclisi toplandı: Komisyon seçimleri tamam
Bu sokakta yayalar nasıl yürüyecek?
Derince meyve ağaçlarıyla yeşillenecek
Vatandaşın cebinden çıkan para şirketlere aktarılıyor
Bu en basit deyimle siyaseten bir hadsizliktir
Vali Aktaş’tan İzmit İlçe Jandarma Komutanlığı’nda inceleme
Halk oyunları ekibi Darıca’ya büyük gurur yaşattı
Orman Kütüphanesi’nde benzersiz deneyim
Ne biçim Cumhurbaşkanısın sen
KOÜ Hastanesi’ne Aracı ailesinden büyük destek
SEDAŞ’ın yetenek programı proje sunumları ve sertifika töreni ile sona erdi
Polislerin yaşadığı mağduriyetler araştırılsın önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Doğalgaz fiyatlarında sert düşüş
Yıkılan eski İnterteks Fuar alanında yapılar yükseliyor
Dilovası Meclisi’nde komisyonlar belirlendi
Kocaeli’de Ulusal Fotoğraf Yarışması başvuruları başladı: 226 bin TL ödül dağıtılacak
Zamkolik olduk! Vatandaşa büyük darbe
En çok tüketilen içeceğe zam yapıldı!
İYİ Parti’de görevden alınan Alpay Çakırcı’dan açıklama
İzmit’te sokak hayvanlarına modern yaşam alanı geliyor
Ağaçlandırma böyle mi olur?
GOSB Teknopark’ın Ardahan’da açtığı ofiste girişimci kabulü başladı
İzmit Belediyesi’nden gurur verici bütçe tablosu!
Terör saldırısında çatışmanın ortasında kaldılar
Cumhurbaşkanı danışmanları Gölcük’te konuşacak!
Adam gibi yapacaksın o Adalet Bakanlığını
Kartepe Belediyesi’ne kimse gelmesin mi isteniyor?
Başiskele personeli silahla kendini vurarak intihar etti
Dilovası’nda çocuklar ve anneler için anlamlı etkinlikler
Körfez Kent Konseyi’nde projeler için ihtisas komisyonları kuruldu
Buraya neden kaldırım yapılmıyor?
İSU’dan Halıdere’ye 25 kilometrelik altyapı
İYİ Parti’de Derince ilçe yönetimi görevden alındı
O teröristler İzmit'ten araç kiralamışlar
