Kandıra Babaköy'deki katliam dursun!
Gündem, 17 Eylul 2019 03:05TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, Kandıra Babaköy'deki ağaç katliamına son verilmesi için bir kez daha harekete geçti.
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekci'nin aynı konuyla ilgili yaptığı açıklamanın içeriği şöyle: Bilindiği üzere bir kısmı ilimiz sınırlarından geçen Kuzey Marmara Otoyolu yapımı için Kandıra İlçesi Babaköy’de 13 hektar alanda taş ocağı açılması amacıyla binlerce ağaç kesilmiştir.
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulumuzca, “Ağaç kesim işlemlerinin başlandığı bu yılın Haziran ayı başlarında, aynı bölgede Roma Dönemi’ne ait, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen kayaya oyulmuş ve ender görülen lahit mezarlara rastlandığı ve başkaca mezar ve diğer tarihi eserlere rastlama olasılığı da ifade edilerek “maden ocağına yol yapım çalışmalarının durdurularak, çalışmaların Müze Müdürlüğü denetimine alınmasını ve tarihi eserlere rastlanan bahse konu alan ile çevresinin SİT ALANI olarak tespit ve tescilinin yapılması hususunda” 14 Haziran 2019 tarihinde Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmuştu.
Müracaatımızın akabinde, İl Koruma Kurulu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemeler sonucu, taş ocağı bölgesinin yanı başındaki alan, antik döneme ait tarihi dokuda ve çok sayıda lahit mezarın var olduğu tespitiyle 1. Derece sit alanı ilan edilmiştir. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi dokunun olduğu alanın taş ocağına 300 metre mesafede olması sebebiyle çalışmasının durdurulmasına gerek olmadığı kararı verilmiştir. Yine Yerelimizde bulunan bazı yayın organlarında (basılı/internet) konuyla ilgili yer alan haber ve fotoğraflarda, özellikle “taş ocağı alanı olarak işaretlenen bölgenin içinde yeni lahit mezarlar, antik dönem taş ocağı ve tarihi kalıntılar olduğu ve bu kalıntıların yaklaşık 2’şer metre uzunlukta şeritlerle çevrili olan ve üzerinde ‘Ocak sınırı’ yazan makilik alan içerisinde olduğu” ifade edilmektedir.
Taş ocağı verilen Yaklaşık 13 hektar taş ocağı ve ocağa giden yol da dahil resmen 2.159 ağacın kesileceği belirtilen alanda maalesef binlerce ağaç kesilmiştir. Bölge önemli bir tarım alanı olmakla birlikte, taş ocağı yakınında ayrıca ekolojik tarım da yapılmaktadır. TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak taş ocağının doğamıza verdiği bu kadar tahribatın yanında, artık açıkça ve resmen kabul edilen sit alanının YETERİNCE VE CİDDİYETLE İNCELENMEDEN belirlenmiş sınırlarının sadece ve sadece taş ocağını koruyan bir mesafede kesilmiş olmasını bilimsel ve ikna edici bulmuyoruz.
Yine sit alanı ile taş ocağı bölgesinin birbirinin devamı niteliğinde coğrafi bir alan bütünlüğü oluşturduğu gerçekliğiyle birlikte taş ocağı bölgesinin de ilan edilen 1. Derece SİT alanı ile aynı tarihi dokuda olma durumu yüksek olasılıktadır. Sit alanı ilan edilen bölgenin her yönden genişletilerek yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
İl Koordinasyon Kurulumuzca, yukarıdaki görüşler doğrultusunda, taş ocağı çalışmalarının durdurulmasını ve SİT ALANI olarak ilan edilen bölgenin taş ocağı sahası da dahil HER YÖNDEN GENİŞLETİLEREK yeniden incelenerek SİT ALANININ GENİŞLETİLMESİ hususunda 2. Kez KOCAELİ KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ’NE müracaatta bulunulmuştur.
DOĞAMIZA DA, TARİHİMİZİ DE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
Saygılarımızla,
Gündem, 17 Eylul 2019 03:05
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Sakın terörist başını affetmeye kalkmayın!
Elektrik ve doğalgaza zam
Dilovası’na gelen bakanı AKP ve MHP’liler karşıladı
Uçkuruna düşkün başkan AKP'li olunca başka türlü davranılıyor!
Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü’nün başarılı oyuncusu Berk’e milli davet
Gebze’de Saadet partililerden anlamlı ziyaret
Zeytinoğlu: Sanayicimizi rahatlatacak adımların atılması oldukça önemli
Çayırova’da spor lisesi projesi Başkan Çiftçi’nin takibinde
Kadınlar için uygulamalı eğitim alanı Ana Kafe hizmette
Kamu araçları kişisel işlerde mi kullanılıyor?
Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Sarıdoğan’dan İran uyarısı
Göreve iade edilmeyen hâkim üzüntü nedeniyle kanserden öldü
Vatandaşın sofrasından her ay 468 ekmeği çaldılar
Gölcük’te denizaltı faciası böyle anılacak
Trollerin kimlikleri açığa çıkacak!
İzmitlileri sanat müziğine doyurdular!
Gökçe: Okuyan, araştıran ve düşünen nesillerle geleceğimiz çok daha aydınlık
İYİ Parti Kocaeli’den ziyaret atağı
AKP'lilere soruşturma izni yok! İşte adil düzen
Kartepe’deki bu dereye her an bir vatandaş düşebilir!
İzmit’te sahil kenarında yer alan karavanlar o parka gitmedi!
Sosyal medyada yer o görüntüler Dilovası Belediyesi yetkililerini harekete geçirdi
Sigaraya bir zam daha
İzmit Belediyesi’nde hedef 2027’de 400 araç
Çayırova’da dev adamlar özel çocuklarla buluştu
Gebze Ticaret Odası, iş insanları ile yerel yöneticileri bir araya getirdi
Türk Bayramı değil, bir PKK dayatmasıdır
Başkan Söğüt özel gereksinimli öğrencilerle bir araya geldi
Bir haftada 22 milyar dolar eridi!
Kandil'den talimat alanları reddediyorum
SEDAŞ ve TES-İŞ arasında toplu sözleşme görüşmeleri başladı
İzmit’te çift taraflı parka müdahale!
Bu yolda yayalar tehlikede!
Kandıra’da bir anlamlı etkinlik daha
Derince’deki Senin Yuvan’da çocuklara kitap sevgisi aşılanıyor
KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret verilerini değerlendirdi: İhracat geriledi
Kartepe Çevre ve Yaşam Platformu’ndan çağrı: Akbelen’deki tahribatı durdurun!
6 yaşındaki Muhammet tramvayın sürücü koltuğuna oturdu
Dilovası’nda MHP’liler yaşı küçük, yüreği büyük genci onurlandırdı
