Dolar ne kadar oldu?
Ekonomi, 22 Ağustos 2019 22:12Dolar/TL küresel resesyon endişeleri, jeopolitik gelişmeler ve TCMB'nin zorunlu karşılık kararının gevşeme yanlısı bir süreç izlenimi yaratmasıyla yaşanan sert satış baskısının ardından 5.75'i aştı.
İşlemciler ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Cuma günü Jackson Hole’daki konuşmasını Fed faiz politikasının gelecek dönem seyri hakkında yeni bir fiyatlama yapmak için bekliyorlar.
Dolar kuru saat 09.42 itibarıyla 5.7455/5.7502’den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.
Jackson Hole öncesi dün açıklanan tutanakları izleyen işlemciler beklendiği gibi ABD’de ters verim eğrisi öncesi gelişmelerin değerlendirildiği tutanaklar sonrası büyük bir fiyatlama yapma gereği görmediler.
Tutanaklara göre Fed son toplantısında faizlerin daha sert şekilde düşürülmesini ele aldı ancak daha fazla faiz indirimi yolunda görünmekten kaçınmak istedi. Fed’in 30-31 Temmuz tarihlerinde yaptığı ve faizleri 25 baz puan düşürdüğü toplantının dün yayınlanan tutanakları, politika yapıcılar arasındaki küresel ekonomik yavaşlama, ticaret gerilimi ve düşük enflasyon konusundaki endişeleri gösterdi.
Tutanaklara göre politika yapıcılar daha fazla faiz indirimi planladıkları izlenimini vermek istemedikleri konusunda anlaştılar.
Küresel resesyon ve uzun süredir devam eden ticaret savaşı kaynaklı endişeler daha fazla parasal ve mali destek söylemleriyle kısmen azaldı ancak tam olarak ortadan kalkmadı. Küresel risk iştahı zayıf seyrederken dolar güçlü seyrini sürdürüyor.
TCMB bu hafta ZK oranlarını ve ZK’lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendiren yeni bir sisteme geçtiğini açıklamıştı.
TCMB’nin ZK adımının ilk etapta kamu bankaları aracılığıyla yaratacağı yaklaşık 22 milyar TL’lik likidite yatırımcılar arasında endişeye yol açtı. Bankacılar likitidenin sıkı para politikasına yönelik yarattığı endişenin yanı sıra, firma borçlarının ödenmekte zorlandığı bir dönemde bankaların kredi artışına yönlendirilmesini de eleştirdiler.
BANKA KÂRLARINA ARTIŞ GETİREBİLİR
Öte yandan sistem özel bankaların kredi büyümesini teşvik ediyor ve bankacıların yaptığı hesaplamalara göre sistem önümüzdeki yıl aynı kalması halinde 2020 banka kârlarına %8 artış getirme potansiyeli yaşıyor.
Piyasalarda jeopolitik endişeler de yakından takip edilirken, Suriye’de sahada sıcak temas yaşanıp yaşanmayacağını ve politikaların ABD ve Rusya ile ilişkilere etkisini izliyorlar.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine Toplantısı’na ilişkin dün yaptığı basın toplantısında Türkiye’nin İdlib’deki 9. gözlem noktasının kapatılması ya da başka yere kaydırılmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Yapılan saldırı ile ilgili Türkiye’nin tepkisinin Rusya’ya iletildiğini belirten Kalın, birkaç gün içinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.
Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %16.25, valörde son işlem %16.50 oldu.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos’ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %16.24, valörde son işlem %16.18 oldu.
Bu verilere göre küresel piyasalarda özellikle de ABD’de görülen ve ABD ekonomisi için resesyon endişesi olarak yorumlanan ters verim eğrisi Türkiye’de ise bu hafta itibarıyla yerini yatay bir seyre bırakmış oldu.
Ekonomi, 22 Ağustos 2019 22:12
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Günlerdir kayıp olan genç ölü bulundu
AKP’ye geçmek yargıdan kaçış kapısı, siyasi dokunulmazlık ve suçtan arınma merkezi olamaz
İzmit’te 800 kilo nohut sıcak yemek olarak vatandaşın sofrasına ulaştırılacak
Başkan Sezer’e TEKNOFEST Mavi Vatan anı plaketi
SEDAŞ’ın çalışmasında bozulan yollar yenilendi
KOTO üyeleri için bir indirim protokolü daha imzaladı
Bir ömür iktidarda kalmak için parlamenter sisteme dönelim!
Mobil bankacılıkta yeni dönem! Limitler yükseltildi
Büyükakın rekor kıran Teknofest ile ilgili konuştu: Büyük gurur yaşadık
Körfezli genç karateci Elif gururlandırdı
Zehirli diyerek ürünleri kapıdan geri çeviriyorlar
Gebzeli iş insanları Suriye’nin yeniden inşasına katkı sunacak
Derincelileri konserli 30 Ağustos coşkusu bekliyor
TCDD'nin borcu katlanarak artıyor
CHP'deki figüran iddiasında yalan söyledim itirafı
Elektrikli araçlara olan talep her geçen gün artıyor
Erdoğan'ın danışmanı Uçum tehdit etti!
Rektör Cantürk’ün annesi vefat etti
Akşener o vekil için Erdoğan'ı mı aradı?
Gece bu saatlere dikkat!
Asgari ücret her ilde farklı mı olacak?
Gebze’de orman yangını alarmı! Kontrol altına alındı
Son anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı
AKP'liler bu sefer üyeleri Yeniden Refah'a kaptırdı!
TEKNOFEST Mavi Vatan’a Gölcük Belediyesi’nden kesintisiz destek
İzmit’in tanınan ismi Adil Kaya vefat etti
Genel af mı geliyor?
İğneci İsmail hayatını kaybetti
Kışın zamlar cep yakacak!
Muhalefetin ortak liste çıkarması zorlaştırılacak!
Dilovası’na dev yatırım
Başkan Büyükakın Mevlid Kandili’ni kutladı
Benzine dev zam
Dilovası faciası davasında yeni karar
Ahmet Davutoğlu siyasete noktayı koydu!
Özgür Özel, Tayyip Erdoğan'a bakın nasıl seslendi!
Çayırköy Göleti’nde çalışmalar sürüyor
Dilovası’nda iş insanı Yıldırım Karslıların da kapısını çaldı
Sigara kullanımında dünya lideri olduk!
