8 liralık sigara 6.5 liraya inebilir
Ekonomi, 09 Ocak 2019 16:29Sigarada 1.5 liralık indirim imkanı doğdu. İndirim yasağından kurtulan firmalar, 1 paket sigarayı 6.5 liraya düşürebilirler.
AKP'nin seçimlerde tiryakilerin oyunu alabilmek için sigara üzerindeki asgari maktu vergiyi sıfırlaması 8 liralık sigarada en az 1.5 liralık indirim imkanı yarattı. İndirim yasağından kurtulan firmalar, halen 8 liraya sattıkları 1 paket sigarayı örneğin 6.5 liraya düşürmeleri halinde hiçbir gelir kaybına uğramayacak.
İktidarın geçen hafta sürpriz bir şekilde sigara üzerindeki Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yaptığı değişikliğin satış fiyatlarını nasıl etkileyebileceğine ilişkin teknik hesaplamalar netleşmeye başladı. ÖTV'de yapılan değişiklikle nispi ÖTV yüzde 63'ten yüzde 67'ye yükseltilmiş, buna karşılık tane başına 28 kuruş, paket başına alınan 5.6 liralık asgari maktu vergi sıfırlanmıştı. Bu değişiklikle halen 8.5 lira ve daha üzerinde satılan tüm sigaraların vergi yükü arttı. Ancak 5.6 liralık alt limit kaldırıldığı için firmaların pahalı sigara satıp devlete daha fazla vergi kazandırma zorunlulukları sona erdi. Dolayısıyla isteyen firma pahalı sigaralar yerine daha ucuz sigaraların üretimine ağırlık verip zam baskısından da kurtulabilecek.
VERGİ KAYBI YAŞANACAK
Yeni düzenleme sonrasında 8 liralık bir paket sigaranın üzerindeki vergi yükü 24 kuruş azalarak 7 liraya düştü. Firmalar bu sigarayı yine 8 liraya satmak isterlerse eskisine oranla paket başına 24 kuruş daha fazla kâr etmiş olacak. Devlet de 24 kuruş vergi kaybına uğrayacak. Ancak firmalar 24 kuruşluk bu kazancı almak yerine 8 liralık sigarayı örneğin 1.5 lira daha ucuza satmak isterlerse, bugüne kadar paket başına elde ettikleri 76 kuruşluk kâr aynı kalacak, sigara 6.5 liraya düşebilecek. Devletin eski fiyata göre paket başına vergi kaybı ise 1 lira 48 kuruşa çıkacak. Ancak firmaların bu indirimi yapabilmeleri için 12 TL ve 13 liraya sattıkları pahalı sigaralara 50 kuruş ile 3 lira arasında zam yapmaları gerekecek. Tabi ucuz sigara pazarına yoğunlaşan firmalar bu zammı yapmadan da indirime gidebilecek.
Ekonomi, 09 Ocak 2019 16:29
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
İzmit’te Türk Halk Müziği Uygulama Topluluğu ve Gençlik Korosu için başvurular başlıyor
Hangi parti birinci?
Dilovası’nda binlerce kişi bu festivalde buluştu
MHP eski il başkanı Ünlü, Vali Aktaş’ı ziyaret etti
Zeytinoğlu büyüme ve işsizlik oranlarını değerlendirdi
Halkevi’nde yeni dönem kayıtları başlıyor
Ülkücü şehit Erhan Cengiz kabri başında dualarla anıldı
Hakkında soruşturma açılan Melih Gökçek'le ilgili yeni gelişme!
Körfez’de minik futbol şenliği
Erdoğan yüzde 50+1'li sistemde seçilememe endişe içinde mi?
Açlık sınırı 37 bin lirayı aştı
İzmitli umre yolcuları kutsal topraklara uğurlandı
İşsizlikte büyük artış
Altında düşüş sürüyor!
Motorinde fiyatlar bu gece değişecek!
Binlerce kişiye istihdam!
Önce fener alayı, sonra konser
Fatma Başkan’ın 30 Ağustos mesajı İzmitlilerle paylaşıldı
Rahvan At Yarışları Gölcük Koşusu’na yoğun katılım
Kocaeli’de Türk Ocakları’nın mecmuası Genç Mergen’in ilk sayısında dikkat çeken yazı
Esnaf yeni bir borç düzenlemesi istiyor!
Büyükşehir’in tesisi fındık üreticisini rahatlattı
Marmara'da 185 sarsıntı: Büyük deprem kapıda mı?
MHP’liler Dilovası’nda stant açtı bayrak dağıttı
Eski Belediye Başkanı Cevdet Bağdat’tan üzücü haber
Gölcük’teki bu parkta önlem alınması isteniyor
İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şirin: Ne mutlu Türk’üm diyene
Büyükakın, judoda göğsümüzü kabartan sporcuyu kutladı
Okullara personel alımı için İŞKUR ile protokol imzalandı
Kademeli emeklilik için tarih verildi!
Milyonlarca genç sistem dışına itildi
Kartepe’deki Ultra Trail organizasyonuna katılan sporcular bakın ne dedi!
Erdoğan'ın kafasındaki plan ne?
Derince’de konserli büyük zafer coşkusu!
Vali Aktaş’tan 30 Ağustos mesajı
Kartepe’deki yarışta kupalar sahiplerini buldu
MHP Dilovası’ndan o kütüphaneye kitap desteği
Kıbrıs gazisi Remzi Kar son yolculuğuna uğurlandı
İzmit Körfezi’nin geleceği bilimsel verilerle şekillenecek
