İşte 2018'in zamlı maaşları...
Gündem, 20 Aralık 2017 00:322018 Ocak ayında, memur ve emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 4 zammın dışında en az yüzde 1 de enflasyon farkı alırlar. Böylece en düşük memur maaşı 2 bin 857 liraya, en düşük emekli aylığı da 1.964 liraya yükselecek. Yeni yılda en düşük işçi emekli aylığı da 1.472 liraya çıkacak. İşte ayrıntılar..
Yeni yıla sayılı günler kala 13 milyon emekli ile 3 milyondan fazla memur, 2018’in başında alacağı zammı merak ediyor. Milyonlarca memur ve emekli gün sayıyor İşte 2018in zamlı maaşları...Memur ve emeklileri ocak-temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor. Zam oranları ise toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor, geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa da bu fark zam oranının üzerine maaşlara yansıtılıyor. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de memurlar gibi senede iki kere zam alıyor ve zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan, TÜFE’deki enflasyon oranına göre hesaplanıyor.
Önce, memur emeklileri ile görevdeki memurların yeni yılda alacakları zam ile başlayalım. Kısa bir bilgi vereyim. Memur ve emeklileri; geçmiş yıllarda yapılan toplu sözleşmeye göre zam oranları, 2017 Ocak ayında yüzde 3, temmuz ayında yüzde 4 olarak belirlenmişti. Ocak ayında enflasyon kaynaklı bir fark oluşmadı, temmuz ayında ise yüzde 2.89 fark oluştu ve zam oranı yüzde 6.89 oldu.
EN AZ YÜZDE 5 ZAM
2017 Ağustos’unda yeni imzalanan toplu sözleşmeye göre memurlar ve emeklileri, 2018 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 4 zam alacaklar. Yine toplu sözleşmeye göre, 2017’nin temmuz-aralık döneminde, 6 aylık enflasyonun yüzde 4’ü geçmesi halinde; aşan tutar kadar fark, maaşlara yansıtılacak.
Şimdilerde merak edilen ise, enflasyon farkı oluşup oluşmayacağı?
Hemen söyleyeyim, enflasyon farkı oluşacak. Ne kadar derseniz; malum, enflasyon rakamları her ayın 3’nde açıklanıyor ve maaş zammına konu olacak enflasyon da 3 Ocak 2018’de açıklanacak. Ancak, temmuz-kasım dönemine ait 5 aylık enflasyon yüzde 4.94 olduğuna göre, şimdiden yüzde 0.94’luk enflasyon zammı kesin gözüküyor. Daha açık bir anlatımla, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 4 zam cepte, enflasyon farkı da en az yüzde 1 olur; böylece memur ve emeklileri 2018’de maaşlarını en az yüzde 5 zamlı alır.
Buna göre; 2018’in ocak ayında en düşük memur maaşı 2 bin 721 liradan 2 bin 857 liraya; en düşük memur emekli aylığı 1.871 liradan 1.964,5 liraya yükselecek. En yüksek maaş ise 10.435 liradan 10.956 liraya çıkacak. Yeni zamlarla birlikte memur emeklilerinin ek ödemeleri de artacak. Maaşı en yüksek memur emeklisi, 2018 yılının ocak ayında 261 lira, en düşük memur emeklisi 65 liranın üzerinde ek ödeme alacak. Ayrıca, zamlı maaşlara paralel memurlara her ay ödenen aile yardımı da artacak.
SSK, BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN ZAMMI
Gelelim, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2018 Ocak zammına. 6 aylık enflasyon rakamı 3 Ocak 2018’de açıklanacak olmasına karşın, temmuz-kasım dönemine ait 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine şimdiden yüzde 5’e yakın zam kesin. Buna göre, 2018’in ocak ayında en düşük SSK emekli aylığı 1.402 liradan 1.472 liraya en düşük Bağ-Kur emekli aylığı da 1.256 liradan 1.318 liraya yükselecek. Yeni zam ile birlikte en düşük tarım emeklisinin maaşı da 1.050 liranın üzerine çıkacak. Yeni sene ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık ek ödemeleri de artacak.
Kaynak: Hürriyet
Gündem, 20 Aralık 2017 00:32
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Emekli ve memurun maaş zammı hesaplandı
Günlerdir kayıp olan genç ölü bulundu
AKP’ye geçmek yargıdan kaçış kapısı, siyasi dokunulmazlık ve suçtan arınma merkezi olamaz
İzmit’te 800 kilo nohut sıcak yemek olarak vatandaşın sofrasına ulaştırılacak
Başkan Sezer’e TEKNOFEST Mavi Vatan anı plaketi
SEDAŞ’ın çalışmasında bozulan yollar yenilendi
KOTO üyeleri için bir indirim protokolü daha imzaladı
Bir ömür iktidarda kalmak için parlamenter sisteme dönelim!
Mobil bankacılıkta yeni dönem! Limitler yükseltildi
Büyükakın rekor kıran Teknofest ile ilgili konuştu: Büyük gurur yaşadık
Körfezli genç karateci Elif gururlandırdı
Zehirli diyerek ürünleri kapıdan geri çeviriyorlar
Gebzeli iş insanları Suriye’nin yeniden inşasına katkı sunacak
Derincelileri konserli 30 Ağustos coşkusu bekliyor
TCDD'nin borcu katlanarak artıyor
CHP'deki figüran iddiasında yalan söyledim itirafı
Elektrikli araçlara olan talep her geçen gün artıyor
Erdoğan'ın danışmanı Uçum tehdit etti!
Rektör Cantürk’ün annesi vefat etti
Akşener o vekil için Erdoğan'ı mı aradı?
Gece bu saatlere dikkat!
Asgari ücret her ilde farklı mı olacak?
Gebze’de orman yangını alarmı! Kontrol altına alındı
Son anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı
AKP'liler bu sefer üyeleri Yeniden Refah'a kaptırdı!
TEKNOFEST Mavi Vatan’a Gölcük Belediyesi’nden kesintisiz destek
İzmit’in tanınan ismi Adil Kaya vefat etti
Genel af mı geliyor?
İğneci İsmail hayatını kaybetti
Kışın zamlar cep yakacak!
Muhalefetin ortak liste çıkarması zorlaştırılacak!
Dilovası’na dev yatırım
Başkan Büyükakın Mevlid Kandili’ni kutladı
Benzine dev zam
Dilovası faciası davasında yeni karar
Ahmet Davutoğlu siyasete noktayı koydu!
Özgür Özel, Tayyip Erdoğan'a bakın nasıl seslendi!
Çayırköy Göleti’nde çalışmalar sürüyor
Dilovası’nda iş insanı Yıldırım Karslıların da kapısını çaldı
