Kocaeli tarımında çifte hasat
Gündem, 21 Eylul 2026 19:06Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere yüzde 75 hibe desteğiyle sağlanan yem bitkisi tohumları tarlalarda boy verdi. Çiftçiler bir yandan hasat mesaisini sürdürürken, tamamlanan tarımsal sulama yatırımlarıyla birlikte tarım arazileri suya kavuştu. Hayata geçirilen sulama yatırımları sayesinde verimli topraklarda üretim imkânları genişlerken, aynı araziden yılda iki ürün alınmasının da önü açıldı.
YÜZDE 75 HİBELİ DESTEK, TARLADA ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilerin üretim maliyetlerini azaltmak, tarımsal üretimi artırmak ve hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sunmak amacıyla hayata geçirdiği destekler, tarlalarda karşılığını buluyor. Büyükşehir tarafından geçen dönem yüzde 75 hibeyle dağıtılan yem bitkisi tohumları toprakla buluştuktan sonra büyüyüp gelişirken, üreticiler de suyla bereketlenen topraklardaki silajlık mısırların hasadını biçerdöverlerle sürdürüyor.
BİR TARLADAN YILDA İKİ ÜRÜN ALINIYOR
Selimköy Mahallesi’nde çiftçilik yapan ve aynı zamanda mahalle muhtarı olan Emin Akçay da Büyükşehir’in tarımsal desteklerinden yararlanan üreticiler arasında yer alıyor. Akçay, 50 dönümlük arazisinde ilk ürün olarak Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 75 hibeli desteğiyle süt otu yetiştirdi. Süt otunun hasadının ardından aynı araziye ikinci ürün olarak silajlık mısır eken Akçay, şimdi mısır hasadı gerçekleştiriyor. Boy atan ve gelişimini tamamlayan silajlık mısırlar, büyükbaş hayvanların yem ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak. Üretici açısından önemli bir girdi olan yem, böylece araziden elde edilen ürünle karşılanırken, fazla üretim de ekonomik bir değer oluşturuyor.
.gif)
SU GELDİ, TOPRAK BEREKETLENDİ
Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama yatırımları da üreticinin yüzünü güldürüyor. Bölgede kapalı devre sulama kanalının tamamlanarak devreye alınmasıyla birlikte tarım arazileri düzenli ve güvenilir sulama imkânına kavuştu. Sulama imkânlarının olmadığı dönemde aynı araziden yılda yalnızca bir ürün alabildiklerini belirten üreticiler, sulama sisteminin tamamlanmasıyla ilk ürünün ardından ikinci ürünü yetiştirebiliyor. Böylelikle hem toprağın üretim kapasitesi artıyor hem de çiftçinin aynı araziden elde ettiği ekonomik değer yükseliyor. Sulama imkânlarının artması, kuraklık endişesini de azaltırken ürünlerin gelişimine olumlu katkı sağlıyor. Yeterli suya kavuşan tarım arazilerinde yem bitkileri daha güçlü şekilde gelişiyor, üreticinin verim beklentisi yükseliyor.
“TOPRAĞIMIZ SUYA DOYDU, VERİM ARTTI”
Kandıra Selimköy Mahalle Muhtarı olan ve aynı zamanda üretim yapan Emin Akçay, Büyükşehir Belediyesi’nin tohum ve sulama desteklerinin üretim açısından önemli bir imkân sağladığını belirterek şunları söyledi: “50 dönüm arazimizde önce süt otu ektik ve hasadını yaptık. Ardından aynı yere silajlık mısır ektik. Daha önce sulama imkânımız olmadığı için yılda bir ürün alabiliyorduk. Sulama kanalının tamamlanmasıyla birlikte topraklarımız suya kavuştu. Şimdi ilk ürünün ardından ikinci ürünü de yetiştirebiliyoruz. Bu hem verimimizi hem de kazancımızı artırdı.” Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumu desteğinin maliyetleri önemli ölçüde düşürdüğünü vurgulayan Akçay, “Destekleri ve sulama yatırımları için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyoruz” dedi.
Gündem, 21 Eylul 2026 19:06
Yorumlar (0)
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
Gizli tanık beyanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar
Yürekleri ısıtan görüntüler
UlaşımPark, Berlin’deki fuarda uluslararası vitrine çıkıyor
Öcalan'ı, Bahçeli mi evlendirecek?
İki ilçede eğitim ve tahliye tatbikatı
Hacı Hasan Mahallesi’nde kadın kadına buluşma!
Kaldırım taşları ve parke kaplamalar yenileniyor
Gölcüklü genç kaza kurbanı oldu
Kayyum esprisi yaptı, savcı ifadeye çağırdı!
Körfez’den çıkarıldı, deniz canlılarına yuva oldu
Aile hekimlerinin yeni yazılımla ilgili tereddütleri var
Erbakan’ın halay performansı!
İşte Alzheimer riskini azaltmada 10 etkili önlem!
AKP'li belediyeden Suriye'ye 4 çöp toplama aracı
Vali Aktaş ve Başkan Büyükakın, şehit aileleri ve gaziler ile bir araya geldi
