Asıl fatura halka kesiliyor
Gündem, 07 Ağustos 2026 11:49İktidarın muhalif belediyelere yönelik baskıları halka hizmeti de engelledi. Kredi onayları geciktirildi, kaynaklar kısıldı. Doç. Dr. Oğuz Demir, “İktidar bu baskılarla asıl faturayı halka kesiyor” dedi.
Sandıkta rıza üretemeyen iktidar muhalif belediyelere yönelik sürdürdüğü baskılarla yerel yönetimleri fiili olarak işleyemez hale getirdi. Bir yandan belediye başkanları ve bürokratlar gizli tanık ifadeleriyle cezaevine atılırken diğer yandan kredi onayları geciktirildi, kaynaklar kısıldı. AKP ve MHP’li belediyelere ise işlem yapmayan iktidar, milyonlarca seçmenin sandıktaki iradesine balta vurdu. İBB Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir belediye operasyonlarının bir başka boyutu olan iş yaptırmama stratejisini değerlendirdi.
Demir, iktidarın hamlelerinin yalnızca siyasetçileri değil, onların yönettiği kurumları da hedef aldığını söyledi. Demir, "Bu hamleler siyasi, siyasetçilere yönelik yapılıyor, ama bu siyasetçilerin öne çıktığı kurumlar da etkilenerek idari bir baskı altında tutuluyor" dedi.
Baskının yalnızca sosyal belediyecilik uygulamalarını değil, temel belediyecilik hizmetlerini de hedef aldığını belirten Demir, "Kaynağında yapılan SGK ve vergi borcu kesintileri var. Bunlar sadece bugünün borçları değil, geçmişten bugüne biriken borçlar. Bunların kaynağında kesilmesi ciddi bir kaynak kısıtı yaratıyor" dedi.
KÖŞEYE SIKIŞTIRIYORLAR
Demir, İBB'ye bağlı tarihi yapılara da dikkat çekti: "İBB'nin elindeki binalara çöküyorlar. Metrohan, Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı gibi yerler var. Bunlar önemli gelir getiren kurumlar. Dört koldan kapsamlı bir şekilde köşeye sıkıştırıyorlar."
Metro yatırımları için gereken kredi onaylarının yıllardır geciktirildiğini ifade eden Demir, "Ekrem Başkan göreve geldiğinden beri kredi onaylarını vermiyorlar. Uygun vadeli, uygun faizli kredi kullanamayınca kendi kaynağınızla yapmak zorunda kalıyorsunuz. Her yıl bir milyar lira taksitle ödeyeceğiniz bir hat için iki senede 40-50 milyar ödemek zorunda kaldığınızda, bu para doğrudan sosyal belediyecilik faaliyetlerinden kısılan kaynaktan gidiyor" dedi.
İktidarın nihai amacının İBB'nin son yedi yıldaki icraatlarına ilişkin toplumsal algıyı bozmak olduğunu vurgulayan Demir, "Son yedi yılda yapılan işleri yapılamaz hale getirmek, Ekrem Başkan ve ekibinin 'ne güzel işler yapılıyor' algısını kırmak istiyorlar. AKP bunu yaparak milletin ihtiyaçlarının giderilmesini zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.
Meseleyi bir siyasi mücadele olarak tanımlayan Demir, şunları söyledi: "Rakibini tutukluyor, rakibinin yönettiği kurumu zor duruma bırakıyor. Ama burası bir kamu kurumu, millete hizmet ediyor. Kaynaklardan uzaklaştırıldığında bunun faturası millete çıkıyor, milletin sorunları büyüyor ya da çözümü gecikiyor."
Demir, iktidarın tutumuna dair şunları söyledi: "İktidarın anlamadığı ya da görmezden geldiği şey şu: Halk, hizmetler aksadığında 'İBB'nin yapması gerekiyordu' diyor. Ama hemen sonra şunu fark ediyor: İktidar İBB'ye bunu yaptırmıyor ki. Her türlü engellemeyi yapıyor. En son, seçilmiş belediye başkanını da tutukladı."
İBB ve diğer belediyelerdeki ihale sorunlarına ilişkin ise Demir şunları kaydetti: "Elbette, kazanamadıkları ihalelerde firmalar daha tetikte bir şekilde şikâyet mekanizmasına başvuruyorlar. Bir memur işinden emin olduğu sürece, otuz-kırk yıldır yapılan rutinleri sürdürmesi için gereken tedbirleri alıyoruz." dedi.
AKP’Lİ GENÇ’TEN 30 MİLYONLUK DESTEK!
Muhalefette bulunan belediyeler çeşitli bahanelerle iş yaptırılamaz hale getirilirken Trabzonspor'un Muhammed Salah transferi sonrası Trabzon Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Metin Genç, 6 bin 661 forma alarak kampanya başlattı. Kampanyanın belediye bütçesinden karşılanıp karşılanmadığı tartışma yarattı. Trabzon Büyükşehir'den yapılan açıklamada, "Kampanya kapsamında alınan formaların belediye bütçesinden karşılandığı yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır" denildi. Öte yandan yaklaşık 30 milyon lirayı bulan kampanyada yanıtlanması gereken temel soru ortada duruyor: Parayı kim verecek, formalar kime dağıtılacak ve bu organizasyon neden belediye başkanlığı makamı üzerinden yürütülecek?
Gündem, 07 Ağustos 2026 11:49
Yorumlar (0)
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
TEM Otoyolu’nda o nokta da trafiğe kapatılacak!
Saadet Partisi Gebze'den servis esnafına destek çağrısı
Kartepe’de 15 ilden 50 sporcu ile enduro heyecanı nefes kesecek
Erdoğan'a PKK uyarısı
SGK'da devlet katkısı kaldırıldı!
Altın fiyatları için tarih verildi!
Emekliye şok!
Bakın şu düşkün leyleklerin yavrusunun yaptığına!
Belediyeciliği Cumhurbaşkanımızdan öğrendik
Kandıra’da fındık hasadı öncesi üreticiye yol desteği
İYİ Parti'den çerçeve yasa Anayasaya aykırı çıkışı
Maaşlara zam düzenlemesi
Gebze’de AKP’li başkanlar esnaf turuna çıktı
Beklenen büyük depremle ilgili yeni uyarı
Cem Emeksiz oğlunu evlendirecek
Çayırova’nın gençleri MESEM istiyor
Tasarruf vatandaşa, israf kamuya olmaz
Dilovası Meclisi toplandı
Bahçeli'den Öcalan ve Demirtaş çağrısı!
Motorinde indirim üstüne indirim!
Bir gecede asfaltlandı
