Akıllı telefonlara da zam yolda!
Ekonomi, 14 Temmuz 2026 11:59Bellek çipi krizi nedeniyle küresel akıllı telefon sevkiyatları ikinci çeyrekte yüzde 11 gerileyerek son 13 yılın en düşük seviyesine indi. Sektördeki daralmaya rağmen Samsung liderliği geri alırken, pazar payını rekor seviyeye çıkaran Apple ve diğer markalarda yeni fiyat artışları bekleniyor.
Küresel akıllı telefon pazarında, bellek çipi tedarikinde yaşanan uzun süreli aksaklıkların maliyetleri yukarı çekmesi ve tüketici talebini baskılaması nedeniyle ciddi bir daralma yaşanıyor.
Counterpoint Research tarafından açıklanan öncü verilere göre, küresel telefon sevkiyatları yıllık bazda yüzde 11 oranında gerileyerek 2013'ten bu yana kaydedilen en zayıf ikinci çeyrek performansını gösterdi.
Sektördeki genel gerilemeye meydan okuyan Apple, sevkiyat oranını yüzde 3 oranında artırmayı başardı. Özellikle premium iPhone modellerine yönelik güçlü talebin sürmesi ve şirketin fiyat politikasını koruması, Apple'ın küresel pazar payını yüzde 20 ile tarihi bir zirveye taşıdı.
Ancak uzmanlar, yükselen maliyet baskısı sebebiyle önümüzdeki dönemde Apple cephesinde de fiyat artışlarının yaşanabileceğini öngörüyor. Diğer taraftan Samsung, elde ettiği yüzde 24'lük pazar payıyla sektör liderliğini yeniden ele geçirdi.
Güney Koreli üreticinin bu başarısında; yeni Galaxy S26 serisinin yüksek satış grafiği, tedarik zincirindeki iyileşmeler ile Hindistan ve Orta Doğu gibi kritik pazarlarda fiyat artışlarını daha sınırlı tutması etkili oldu.
Yarı iletken üreticilerinin, geleneksel tüketici elektroniği yerine yapay zekâ odaklı veri merkezlerinden gelen taleplere öncelik vermesi, bellek fiyatlarının hızla tırmanmasına yol açtı.
Bileşen maliyetlerindeki artış, özellikle giriş ve orta segment akıllı telefon üreten markaları doğrudan etkiledi. Bu segmentteki cihazların fiyatlarının yükselmesi ise bütçe dostu modellere yönelik tüketici talebinin zayıflamasına neden oldu.
Yüksek bileşen maliyetleri karşısında en büyük darbeyi, ürün yelpazesinde giriş ve orta segment modellere daha fazla yer veren Xiaomi, Oppo ve Vivo aldı. Küresel ölçekte en büyük beş üretici arasında yer alan bu markaların sevkiyatlarında, bellek maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak sert düşüşler kaydedildi.
Sektörün geleceğine yönelik tahminlerini paylaşan Counterpoint Research, küresel akıllı telefon sevkiyatlarının yıl genelinde yaklaşık yüzde 14 oranında azalacağı yönündeki öngörüsünü korudu.
Analistler, bellek çipi tedarikindeki sıkıntıların 2027 yılına kadar sürebileceğini ve bu durumun önümüzdeki aylarda raflara yeni zamlar olarak yansıyabileceğini belirtiyor.
Ekonomi, 14 Temmuz 2026 11:59
Yorumlar (0)
Körfezray metro projesinde binalara izleme reflektörleri monte edilmesine tepki
Dilovası Meclisi’nde hangi konular ele alındı?
Kocaeli’den Gazze’ye anlamlı dayanışma
AKUT, kurtarma kapasitesinin sahadaki karşılığını Kocaeli’nde test etti!
Kocaeli vekilinden Bakan Şimşek’e sert sözler!
Dün yükseldi, bugün yön değiştirdi!
İkili hukuk var tepkisi tutuklama getirdi
26 yaşındaki genç iple kendisini tavana asarak canına kıydı
Başkanvekili Obuz inceleme turunda
Çayırova meclisinde 6 gündem maddesi karara bağlandı
Valilik makam şoförü Akpunar vefat etti
Tarladan Aşevi’ne uzanan üretim ve dayanışma
İzmitli muhtarlara hem ziyaret hem sürpriz!
Kartepeli gençlere ilham veren söyleşi
Milletvekiline fon skandalı ile ilgili konuşma mı denildi?
İzmitli albay Karaca’dan üzücü haber
Darıcalılar Atatürk’e saygı için yürüyecek
Proje tamamlandığında Dilovası’nın yeni buluşma noktası haline gelecek
Kartla akaryakıt ödemelerinde büyük artış
Kocaeli’de 9 ayda 2,1 milyar liralık senet protesto edildi!
MHP'den asgari ücret için öneri
Şikayetvar'a şikayet yağdı!
AKP'li Kaya adliyeye elini koluna sallayarak geldi! CHP'li olsa evine polis gönderilir miydi?
Antalya’da restoran işleten İzmitli Orhan Küçük vefat etti
10 ili yıkan depremle ilgili borçlandırılma duyurusu
Gürlek, Erdoğan'ın sözünü çürüttü!
Benzin ve motorinde indirim yolda
Kocaeli’nin 8 ilçesinde yollar yenilenecek
Çocukların gelişimine sevgi dolu dokunuş
Gram altın 6 bin 600 liranın üzerine çıktı
Banka kartlarında manyetik şerit kaldırılıyor!
Kartepe’de açılan minyatür sergisi ziyaretçilerini bekliyor!
Zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor
Başkanvekili Obuz, Kocaeli Barosu Başkanı Solak’ı kutladı
Çayırova’daki veli eğitim kurslarında dersler başladı
Hey Allah’tan korkmaz, kuldan utanmazlar!
Yeniden Refah’tan Real ve Carrefour alanlarına yönelik Kent Konut projesine tepki
Gelin en düşük emekli maaşını 34 bin 150 lira yapalım
O İlçedeki itfaiye binasında ilerleme oranı yüzde 85’e ulaştı
