Kocaeli’de konut satışındaki düşüşün sebebi ne?
Gündem, 24 Haziran 2026 21:12Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2026 Mayıs ayı konut satış verilerini değerlendiren Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, hem Türkiye genelinde hem de Kocaeli’nde yaşanan satış düşüşlerinin temel nedeninin yüksek faiz oranları ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde 2026 yılı Mayıs ayında ilk el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,9 azalarak 30 bin 196 adet olurken, ikinci el konut satışları da yüzde 32,7 azalarak 63 bin 137 adet olarak gerçekleşti.
Kocaeli’de ise ilk el konut satışları 2025 yılı Mayıs ayında 1.346 adet iken, 2026 yılı Mayıs ayında 1.088 adede gerileyerek yüzde 19,16 oranında azaldı. İkinci el konut satışları da aynı dönemde 2.437 adetten 1.703 adede düşerek yüzde 30,11 oranında geriledi.
Keleş, açıklanan verilerin konut ihtiyacının azaldığını değil, vatandaşların mevcut finansman koşulları nedeniyle konut alım kararlarını ertelediğini gösterdiğini belirterek, “Konut talebi halen güçlüdür. Ancak yüksek kredi faizleri ve krediye erişimde yaşanan sıkıntılar, talebin satışa dönüşmesini engellemektedir” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN FİNANSMAN ŞART
Kocaeli’nin deprem gerçeğiyle yaşayan ve yapı stokunun önemli bir bölümünün yenilenmeye ihtiyaç duyduğu bir kent olduğunu vurgulayan Keleş, güvenli yapılaşmanın sürdürülebilmesi için yeni konut üretiminin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Keleş, “İlk el konut satışlarının artırılması sadece sektörümüz açısından değil, şehirlerimizin geleceği açısından da büyük önem taşımaktadır. Deprem yönetmeliklerine uygun, güvenli ve enerji verimliliği yüksek yapıların yaygınlaşması ancak yeni konut üretiminin desteklenmesiyle mümkün olacaktır” diye konuştu.
.jpeg)
ÖZEL FİNANSMAN MODELLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Özellikle ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlara yönelik uzun vadeli ve düşük maliyetli kredi modellerinin oluşturulması gerektiğini belirten Keleş, kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapılarda yaşayan vatandaşlar için de özel finansman desteklerinin hayata geçirilmesinin zorunlu hale geldiğini söyledi.
Keleş, “Konut üretiminin desteklenmesi; ekonominin, istihdamın ve kentsel dönüşümün desteklenmesi anlamına gelmektedir. Kocaeli gibi deprem riski taşıyan şehirlerde güvenli konut üretimini teşvik edecek finansman modellerinin hayata geçirilmesi artık bir tercih değil, zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
Gündem, 24 Haziran 2026 21:12
Yorumlar (0)
AKP’ye geçmek yargıdan kaçış kapısı, siyasi dokunulmazlık ve suçtan arınma merkezi olamaz
İzmit’te 800 kilo nohut sıcak yemek olarak vatandaşın sofrasına ulaştırılacak
Başkan Sezer’e TEKNOFEST Mavi Vatan anı plaketi
SEDAŞ’ın çalışmasında bozulan yollar yenilendi
KOTO üyeleri için bir indirim protokolü daha imzaladı
Bir ömür iktidarda kalmak için parlamenter sisteme dönelim!
Mobil bankacılıkta yeni dönem! Limitler yükseltildi
Büyükakın rekor kıran Teknofest ile ilgili konuştu: Büyük gurur yaşadık
Körfezli genç karateci Elif gururlandırdı
Zehirli diyerek ürünleri kapıdan geri çeviriyorlar
Gebzeli iş insanları Suriye’nin yeniden inşasına katkı sunacak
Derincelileri konserli 30 Ağustos coşkusu bekliyor
TCDD'nin borcu katlanarak artıyor
CHP'deki figüran iddiasında yalan söyledim itirafı
Elektrikli araçlara olan talep her geçen gün artıyor
Erdoğan'ın danışmanı Uçum tehdit etti!
Rektör Cantürk’ün annesi vefat etti
Akşener o vekil için Erdoğan'ı mı aradı?
Gece bu saatlere dikkat!
Asgari ücret her ilde farklı mı olacak?
Gebze’de orman yangını alarmı! Kontrol altına alındı
Son anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı
AKP'liler bu sefer üyeleri Yeniden Refah'a kaptırdı!
TEKNOFEST Mavi Vatan’a Gölcük Belediyesi’nden kesintisiz destek
İzmit’in tanınan ismi Adil Kaya vefat etti
Genel af mı geliyor?
İğneci İsmail hayatını kaybetti
Kışın zamlar cep yakacak!
Muhalefetin ortak liste çıkarması zorlaştırılacak!
Dilovası’na dev yatırım
Başkan Büyükakın Mevlid Kandili’ni kutladı
Benzine dev zam
Dilovası faciası davasında yeni karar
Ahmet Davutoğlu siyasete noktayı koydu!
Özgür Özel, Tayyip Erdoğan'a bakın nasıl seslendi!
Çayırköy Göleti’nde çalışmalar sürüyor
Dilovası’nda iş insanı Yıldırım Karslıların da kapısını çaldı
Sigara kullanımında dünya lideri olduk!
Koruma altındaki çocukların eserleri Symbol AVM’de görücüye çıktı
