Hak arayan öğretmene cop, yoksulluğa ve adaletsizliğe sessizlik!
Siyaset, 23 Haziran 2026 06:17CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, insanca yaşam talebiyle eylem yapan öğretmenlere yönelik polis müdahalesini sert sözlerle eleştirdi. “Açız” diyen öğretmenlerin ters kelepçeyle gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Kanko, yaşananların demokrasi ve hukuk adına utanç verici olduğunu söyledi.
Genel Kurul’da yaptığı konuşmada hükümete yüklenen Kanko şunları söyledi: “Türkiye’nin başkenti Ankara’da ‘Açız’ diyerek insanca yaşam talep eden öğretmenleri copla döverek, ters kelepçeyle ve gözaltıyla susturmaya çalışan bir anlayışın eğitimden de adaletten de söz etmeye hakkı yoktur. Eğitim emekçilerinin en temel demokratik haklarını kullanmalarına tahammül edemeyen bu iktidar, sorunları çözmek yerine baskıyı tercih etmektedir.”
“ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ KÖLELİK DÜZENİNE MAHKÛM EDİLDİ”
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ile çok sayıda öğretmenin gözaltına alınmasının demokratik haklara vurulmuş ağır bir darbe olduğunu ifade eden Kanko, özel sektörde çalışan öğretmenlerin yaşadığı ağır koşullara dikkat çekti.
Kanko, “Bugün yüz binlerce özel sektör öğretmeni açlık sınırının altında ücretlerle yaşam mücadelesi vermektedir. Öğretmenler asgari ücrete mahkûm edilmiş, güvencesiz sözleşmelerle çalıştırılmakta ve sistematik mobbinge maruz bırakılmaktadır. Atama bekleyen öğretmenler umutsuzluğa, görev yapan öğretmenler ise yoksulluğa sürüklenmektedir” dedi.
“ÖĞRETMENİN TALEBİ LÜTUF DEĞİL, ANAYASAL HAKTIR”
İktidarın eğitim politikalarını da eleştiren Kanko, öğretmenlerin hak arama mücadelesinin kriminalize edilmesine tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:
“Hak arayanı gözaltına alarak, ters kelepçeyle susturarak gerçekleri örtemezsiniz. Öğretmeni itibarsızlaştıran, yoksullaştıran ve baskıyla sindirmeye çalışan bu anlayış, ülkenin geleceğini karartmaktadır. Çünkü öğretmen susarsa eğitim susar, eğitim susarsa gelecek susar. Öğretmenlerin talebi bir ayrıcalık değil, anayasal ve insani bir haktır.”
Kanko, iktidarı eğitim emekçilerinin taleplerini bastırmak yerine çözüm üretmeye çağırarak, demokratik haklarını kullanan öğretmenlere yönelik müdahalelerin son bulması gerektiğini vurguladı. Kanko, “Öğretmene copun, ters kelepçenin ve gözaltının reva görüldüğü bir Türkiye kabul edilemez. Eğitim emekçilerinin sesi kısılmayacak, haklı mücadeleleri susturulamayacaktır” dedi.
Siyaset, 23 Haziran 2026 06:17
Yorumlar (0)
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
Bu fotoğrafta kaç yanlış var?
Zeytinoğlu sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi
Tramvay yolunda yangın riski
Dilovası’nda Enver Yıldırım, sporcuların madalya heyecanına ortak oldu
GTO, İstanbul’daki fuarda Gebze iş dünyasını temsil etti
İzmit’te AKP’lileri buluşturan piknik
Başkan Söğüt, haftaya o okulu ziyaret ederek başladı
Değirmendere’nin en güzel sesi seçildi!
Profesör Cengiz İpek hayatını kaybetti
Derince’de Gaziler Günü iki ayrı törenle kutlandı
Ya tamamlayın, ya da yıkıp çocuk parkı yapın!
Bizim Köy’de doğa yürüyüşüne devam
Üçlü ittifak tamam mı?
Körfez Tütünçiftlik sahilinden 1 ton atık çıktı
Kocaeli tarımında çifte hasat
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
İmamoğlu'ndan korktukları kadar Allah'tan korkmuyorlar!
Bütçe açığı köprü satışıyla da kapanmaz
Vali Aktaş o köydeki mevlit programına katıldı
Emekli bankacı Selma Duman Yavuz 51 yaşında vefat etti
Kocaeli Aydınlar Ocağı, Musa Ordu’yu andı
İzmit’te şehit yakınları ve gaziler için yeni merkez
Diyanet öğrenci yurtlarına da girdi
Gizli tanık beyanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalar
Yürekleri ısıtan görüntüler
UlaşımPark, Berlin’deki fuarda uluslararası vitrine çıkıyor
Öcalan'ı, Bahçeli mi evlendirecek?
İki ilçede eğitim ve tahliye tatbikatı
Hacı Hasan Mahallesi’nde kadın kadına buluşma!
Kaldırım taşları ve parke kaplamalar yenileniyor
Gölcüklü genç kaza kurbanı oldu
Kayyum esprisi yaptı, savcı ifadeye çağırdı!
Körfez’den çıkarıldı, deniz canlılarına yuva oldu
Aile hekimlerinin yeni yazılımla ilgili tereddütleri var
Erbakan’ın halay performansı!
